81 il yatırımcılara neler sunuyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yaptığı çalışma ile yatırımcılara yol göstermek için "81 il Durum raporunu" yayınlayarak, il il sektörleri sıralayıp yatırımcılara yol gösterici bir çalışma sunuyor. İllerin sanayicileri bu çalışmaları kendi illeri açısından değerlendirirken önerilerini de dile getirdiler.
Bilim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Sanayi Genel Müdürlüğü 81 ilde sanayi sicil verilerine bağlı olarak Mayıs 2012'de yaptığı çalışmayı "81 il Durum raporu" başlığıyla yayınladı. Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, sanayi sicil verilerinin Dış Ticaret Müsteşarlığından alınan verilerle beslenerek her il için sektörel yapıyı ortaya koyduklarını, buna bağlı olarak girişimcilerin doğru yatırım kararları almalarına yardımcı olacak bir veri tabanı oluşturmayı amaçladıklarını söylüyor.
Bundan iki yıl kadar önce de aynı bakanlık illerin ihracat imkanları ve buna bağlı olarak hangi alanlarda yatırım yapılabileceği konusunda bir rapor hazırlamıştı. O rapor bazı illerde ihraç açısından düşünülemeyecek üretim alanlarının yer alması nedeniyle eleştirilere konu olmuştu.
Bu nedenle bu son rapor önüme gelince bazı illerde önder nitelikli işadamlarını arayıp bu listede kendi illeri için yer alan sektörler konularının yeterli olup olmadığını birlikte irdelemek istedim.
Aldığım yanıtlar genel olarak, "bu tür yol gösterici çalışmaların doğru olduğu" "saptamaların genellikle doğru olduğunu ancak, genel isimlendirmelerin daha özel yeni çalışmalarla detaylandırılması gerektiğini" "Geliştirilecek sektörlere bağlı kalifiye eleman ve eğitim çalışmaları için de önerilere ihtiyaç olduğunu" belirttiler.
Konya'dan sanayici bir milletvekili Mustafa Kabakçı, illeri için saptanan sektörlerin iyi seçilmiş olduğunu belirtti. Örneğin birçok markanın ayakkabıda illerinde üretim yaptırdıklarını ancak, kendilerinin bilinir bir markası olmadığını, katma değerden daha yüksek pay almak için buna ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ve bütün sektörlerde daha kaliteli üretim için kaliteli eleman ihtiyacına cevap verecek eğitim gerektiğinin altını çizdi.
Çanakkale TSO meclis başkanı Niyazi önen, "Bizim kent için sektör belirlemeleri var olan önemli kuruluşlara göre yapılmış gibi gözüküyor. Belki buna gelişen mobilya sanayi ve turizm eklenebilirdi. 1915'te Çanakkale savaşlarının 100. Yılı yaşanacak, bunun turizme önemli bir ivme kazandırması söz konusu olacaktır. Bizim kentimiz için yapılan değerlendirme doğru belki ilerde daha özel konulara girilen detaylı çalışma yapılabilir" dedi.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli için sektörel seçimin tarımsal ağırlıklı olarak değerlendirilmiş olduğunu belirterek,"Bir yandan metal sanayi gibi unutulmuş olanlar var. Bir yandan da çok önemli imkana sahip olduğumuz jeotermal imkanının ortaya koyduğu imkanların enerjiden turizme yarattığı imkanları geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekir. Jeotermal hem en ucuz enerji imkanını sağlıyor, hem spa turizminin geliştirilmesini destek veriyor, hem de sera tarımında önemli imkan yaratıyor. Pamukkale ise 12 aylık turizm imkanı sağlıyor. Tekstilde ise bugüne kadarki yapının teknik tekstil ve moda marka imkanlarıyla geliştirilmesinin bu alanda katma değer artışına yol açacaktır, öneriler ortaya koyan " değerlendirmesini yaptı.
Erzurum TSO Başkanı Lütfü Yücelik, "Bizim ilimiz için tarım ve hayvancılık sektörleri ağırlıklı bir model sunulmuş. Enerji, sanayi ve madencilik gibi sektörlerden söz edilmemiş. Oysa, üretimin çeşitlendirilmesine ve komşulara ihracat yapabileceğimiz sektörlere ihtiyacımız var. İlimizde hayvancılığa dayalı et kombinalarında şu anda üretim durmuş durumda, özel et kombinaları kapalı."açıklamasıyla değerlendirmesini ortaya koydu.
Sanayi Bakanlığının yaptığı gibi bu tür çalışmalar ortaya konduktan sonra, tek tek bütün illerde ilin sanayi ve ticaret önderleriyle illerinin değerlendirilmesinin yapılması, raporun gelişmesini ve atılması gereken adımların saptanmasına yardımcı olacaktır. Ancak, bu çalışmanın yapılmış olması bile illere yatırım yapacaklara yol gösterici olabilecektir.