7 yılda 100 yıllık şirketlerle rekabet edebilir hale geldi
Üç çocukluk arkadaşı, Suphi Aydıner, Toygar Yedigöz ve Tan Erim tarafından yaklaşık 7 yıl önce kurulan Outdoor Factory, bugün Türkiye’nin Açıkhava reklamcılığına yönelik 3 boyutlu üretim yapan tek şirketi.
7 yıl önce 300 bin dolarla başladıkları işte bugün hem Türkiye’nin önde gelen markalarının üç boyutlu kampanyalarına imza atıyorlar, hem belediyelerle işbirliği içinde projeler gerçekleştiriyorlar hem de Türkiye’ye getirdikleri Tema Park konsepti ile Anadolu’daki birçok şehrin turizmde kalkınmasına katkı sağlıyorlar. Şükrü Tan Erim, Toygar Yedigöz, Sinan Cihan, Sinan Turaman, Suphi Aydıner’den oluşan 5 kişilik bir ortaklık yapısına sahip olan şirketin bugün ulaştığı ciro 120 milyon lira. Şirketin en büyük hayali ise İstanbul Karaköy’de şehrin simgesine dönüşecek bir projeye imza atmak.
Aslında hikayenin başlangıç noktası oldukça ilginç. Reklam sektörüne havalimanlarındaki reklam panolarıyla giriş yapan üç ortak için kırılma noktası Turkcell’in “tavuğu” olmuş. Tavuk kampanyası için şehrin farklı noktalarına yerleştirilmek üzere 3 boyutlu tavuk maketlerini zamanında ve diledikleri gibi yetiştiremeyen Outdoor Factory, bu başarısızlık hikayesinden yepyeni bir pazar yaratmış.
Kanadalı şirketin Viyana’daki üretim üssünü Kurtköy’e kurdu
Şirket kurucularından Toygar Yedigöz’ün yorumları şöyle: “Reklamverenlerin tercihi 3 boyutlu çözümlere doğru kayıyordu. Turkcell’in tavuğunun ise hindiye benzemesi, bizi adeta hırslandırdı. Çalışmalarımız sonucunda dünyada bu işi en iyi yapan Kanadalı bir şirkete ulaştık. Onlar da Avusturya distribütörleriyle iş ortaklıklarını sonlandırma kararı almışlardı. Böylece Kanadalı şirketin Viyana’daki üretim ve makine üssünü İstanbul Kurtköy’de kurduk ve Kanada’ya en yakın şirket de biz olduk.”
Tema parklar şehir ekonomisine değer yaratıyor
Şirketin zaman içinde belediyelerden alışveriş merkezlerine, şehir meydanlarından havalimanlarına ve müzelere kadar farklı etkinliklerde yer almaya başladığını ifade eden Toygar Yedigöz, şöyle devam ediyor: “Tam bu noktada Tema Park teklifleri almaya başladık. Tema Parkı konsepti, dünyada oldukça uzun bir geçmişe sahip. Dünya Tema Parklar fuarı tam 108 senedir düzenleniyor. Türkiye ise bu sene 6.sını yapacağız. Türkiye bu konuda oldukça geride kalmış durumda. Oysa tema parklar bulundukları şehirlerin ekonomisine önemli değer katıyor, turist sayısını ise büyük ölçüde artırıyor. Bugün 30’u aşkın belediye ile çalışıyoruz. Belediyeler şehrin simgesi ve çekim merkezini oluşturmak istiyor.”
Yabancı bir şirketin yüzde 50’sini almak için masada
Yedigöz, Tema Park konusunda ilk deneyimlerinin Bayraktar Grubu tarafından yapılan Vialand olduğunu söylüyor. Yedigöz, “Biz Dünya Tema Parklar Fuarı’na 4 senedir katılıyoruz. Vialand’ı yaptığımız sene katıldık. Bize verdikleri stand, tuvaletin önünde en arkadaydı. Diğer Hall’lerde izdiham varken, bize uğrayan bile olmadı. 7-8 senede ancak iki veya üçüncü Hall’e geçebiliriz diye düşündük. Bu sene Berlin fuarında 10 Hall vardı ve biz üçüncü Hall’e geldik. Ama şu an birinci Hall’de bulunan bir Alman firmasıyla pazarlıktayız ve yüzde 50’sini satın almak üzere teklif verdik. Yani bundan 6-7 sene önce firmalar bizim yüzümüze bakmazken, şimdi en önemli pozisyona sahip şirketler arasındayız. Bu fuarlarda yaptığımız işbirlikleriyle artık Türkiye’de tema parklarda kullanılan makina parkurları için distribütörlük yapıyoruz. Global şirketlerin yüzyılda geldikleri noktaya bu kadar kısa sürede ulaşmak bize gurur veriyor” diyor.
Dünyada 45 milyar dolarlık bir pazar
Toygar Yedigöz, özellikle Ankara, Osmaniye, Düzce ve İstanbul’un tema park konusunda önemli hazırlıklara ev sahipliği yaptığını ifade ediyor. Outdoor Factory, Vietnam, Katar, Dubai ve Sudan gibi 15 ülkeye yönetlik projeler üretiyor. Yedigöz, “İhracatımız 4 milyon dolar seviyesinde. Dünyada 45 milyar doları bulan tema park sektörü Türkiye’de de büyüyor. Bugün en küçük tema parkı yatırım tutarı 50 milyon lira seviyesinde” diyor.