6’ncı fabrikayı açtı, 10 yılda 500 milyon $’lık yatırım yaptı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]


Türk iş dünyasının son dönemde gözde pazarlarından biri olan Pakistan’ın en önemli yatırımcısı olan Anadolu Grubu ve iştiraki Coca-Cola İçecek, yeni fabrikasını önceki gün üretime açtı. İlk kez ülkeye 2008 yılında giren Anadolu Grubu, 10’uncu yılında fabrika sayısını 6’ya çıkardı, yatırım miktarını da 500 milyon dolara ulaştırdı. Pakistan’ın ekonomi üssü Pencap Eyaleti’ne bağlı Faisalabad kentindeki fabrikanın açılış töreni öncesi basınla sohbet toplantısında konuşan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, bu yeni tesisle Pakistan’daki üretim kapasitesini yüzde 18 artırdıklarını dile getirdi. 45 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesisle üç bin kişi doğrudan ve dolaylı olarak istihdam edilecek.

Pazarın kuvvetli lideri yaptı

Anadolu Grubu’nun ana hissedar olduğu Coca-Cola İçecek için Pakistan en hızlı büyüyen ülke konumunda. Ortadoğu ve Orta Asya’ya yayılan bu operasyonun 10’uncu ülkesi olan Pakistan’a 2008’de Coca-Cola Beverages Pakistan'ın yüzde 49 hisse ile 77 milyon dolara satın alınmasıyla giren Anadolu Grubu’nu şu ana kadar Pakistan’da doğrudan 3 bin kişiye iş imkanı verdi. Özilhan, dolaylı olarak bu rakamın 35 bin kişiye ulaştığını ifade ediyor.

Faisalabad kentindeki yatırımın ülke operasyonuna 450 milyon litrelik ek üretim sağladığı bilgisini veren Özilhan, 10 yıllık süreç karşılaştırarak yazdıkları tarihi başarıyı anlatıyor. O dönem Coca-Cola’nın pazar payı yüzde 26 olduğunu ve ikinci sırada yer aldığının altını çizen Özilhan’ın verdiği bilgilere göre şu anda yüzde 37’lik bir pazar payına ulaşıldı. Bir anlamda satış hacmi 3 kat artırıldı ve . Özialhan'a göre kısa sürede pazarın kuvvetli lideri olundu. Sadece üretimde değil, verimlilikte de önemli adımlar Anadolu Grubu ile sağlanmış. Örneğin bu süreçte enerji kullanım oranı yüzde 35, harcanan su miktarı ise yüzde 45 azaltılmış.

Pakistan’da 6 fabrika 26 hat, 5 deposu ve 330 bin satış noktası ile 2.5 milyar litre üretim kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Özilhan, “Faaliyet gösterdiğimiz 10 ülke arasında Türkiye’den sonraki ikinci büyük pazar. Ancak sürekli nüfus artışı içerisinde. Şu anda 210 milyon civarında. 2025 yılında 230 milyona ulaşacak. Bu nüfusun 135 milyonu ise 30 yaş altı gençlerden oluşacağı tahmin ediliyor ki bu sayı Avrupa’daki genç nüfusun yarısından fazla. Bu nedenle Pakistan genç nüfus açısından büyük bir potansiyel barındırıyor” diyor.

“Pakistan her yıl Azerbaycan kadar büyüyor”

Pakistan’daki brüt cironun 1 milyar dolara yaklaştığını dile getiren Özilhan, “Burada her yıl 40-50 milyon kasa büyüyoruz. Pakistan’ın sadece satış artışı Azerbaycan’daki toplam satışımıza eşit miktarda. Yani Pakistan, bir yılda Azerbaycan kadar büyüyor. Pakistan büyümesi sayesinde Coca-Cola İçecek sistemine her sene bir ülke koyuyoruz” diyor. 2020’de Türkiye ile Pakistan’ın benzer satış hacmine ulaşacağını anlatan Özilhan, ardından yeni yatırımlar hakkında bilgi veriyor: “İslamabad’da arazimiz var. Orada bir fabrika kurabiliriz. Hedefimiz 3 yıl içinde 250 milyon dolarlık daha yatırım yapmak Ayrıca yeni ülkelere genişleme yönünde talebimizi Coca-Cola Company şirketine ilettik. Türkiye civarı bölgeden istiyoruz daha çok. Onlar da istiyor. Doğru zamanda doğru yerin çıkması gerekiyor.”

“Türkiye’ye 50 milyon dolar kar transferi yaptık”

Konu yurtdışı operasyonların Türkiye’ye yansımasına gelince Özilhan, “Bu yıl yurtdışından Türkiye’ye 50 milyon dolara yakın kar transferi yaptık. Artık yurtdışına yapılan yatırımların hiç birinde bir kuruş Türkiye’den çıkmıyor. Hepsi, kendi bilançolarından artırarak yatırım yapıyorlar. Türkiye’ye her yıl 150-160 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Fabrika açmasak da ülkemize bu tutarda yatırım yapıyoruz. 2017 karından 200 milyon TL hissedarlarımıza dağıtacağız” diye konuşuyor.

“Buzdolabı bakımı 1.100 kişiye istihdam sağlıyor”

Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır ise sadece içecek olarak değil, yan sanayiye de katkı sağladıklarını vurguluyor: “Örneğim soğutucular, yatırımlarımızın üçte birlik kısmını tutuyor. 10 ülkede toplam 800 bin soğutucumuz var. Her yıl 80 ile 100 bin adet soğutucu ekliyoruz sisteme. İkisi Türkiye’den olmak üzere 5-6 üreticiden soğutucu alıyoruz. Türk üreticilerin soğutucularını yurtdışına ihraç etmesine olanak sağlıyoruz. Soğutucu yenileme merkezlerimiz var. Bakımlarını yaparak soğutucunun ortalama ömrüne 2-3 yıl ekleyebiliyoruz. Sadece buzdolabı bakımı için bin 100 istihdam sağlıyoruz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar