63 bin kurs 3.2 milyon kursiyer

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

2014 yılında Türkiye’de 63 bin kurs düzenlendi. Bilgi ve beceri sahibi olmak arayışında bu kurslara 3 milyon 200 bin kişi katıldı. 

Düzenlenen kurs ve kurslara katılan sayısı bir yıl önce daha fazlaydı. Giderek daha az kurs düzenleniyor. Daha az katılımcı kurslardan yararlanabiliyor. 

Örgün eğitim, okul öncesinde, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında verilen eğitimdir. Yaygın eğitim ise örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsar. Basit anlatımıyla örgün eğitim, okul eğitimi, yaygın eğitim kurs eğitimidir. Kurslar, özel dersler, seminerler, işbaşında rehberli temel eğitim, toplu olarak “kurs eğitimi” diye adlandırılıyor. Kurs eğitiminin amacı okul eğitimine hiç girmeyenlerle, okul eğitimi görenlere, okul eğitiminin yanında veya dışında bilgi kazandırmaktır. Beceri kazandırmaktır. 

• Bazıları için okul eğitimi yetersizdir. Okul eğitimine ek olarak kurslara devam ederek bilgi becerilerini artırmak isterler. 
• Bazıları okula gidememiştir o nedenle kurslara giderek bilgi ve beceri sahibi olmak isterler. 
• Bazıları okuldan veya kurs eğitiminden sonra, ömür boyu bilgi ve becerilerini artırmak, dünyadaki değişimleri izlemek için yaygın eğitimden, kurslardan yararlanırlar. 

Bizde bir zamanlar okuma yazma kursları, biçki dikiş kursları, halı dokuma kursları, arıcılık kursları vardı. İşte bu kursların hepsi yaygın eğitimin parçalarıdır. Okullara hazırlık kursları, yabancı dil kursları yaygın eğitim kapsamındadır. Çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak için şirketlerin, kamu kuruluşlarının düzenledikleri kurslar yaygın eğitim kapsamındadır. Yaygın eğitim, kurslar, okul eğitimi kadar önemlidir. Yaygın eğitim ülke halkının bilgi ve becerisinin artırılmasını sağlar. Her eğitim faaliyetinin bir maliyeti vardır. 

Her eğitim faaliyetinde bilgi ve beceriyi verecek eğitimcilerin yetenek ve sayısı önemlidir. 2014 yılında düzenlenen 63 bin kursun yüzde 60’ını kamu kuruluşları, yüzde 26’sını belediyeler düzenledi. Türkiye’de şimdilerde çok sayıda üniversite var. Her ülkede üniversiteler örgün eğitim yanında yaygın eğitime önem verirler. Bu bir sosyal sorumluluk gereğidir. Hem üniversiteler hem öğretim üyeleri için sosyal bir sorumluluktur. 

Ne var ki bizde 63 bin kursun sadece 4 bini üniversitelerin düzenledikleri kurslar. Kurslara katılan 3.2 milyonun sadece 245 bini üniversite kurslarından yararlanabildi. 

Aynı şekilde eğitim önceliği olan sendikaların2014 yılında düzenledikleri kurs sayısı sadece 487. 

Düzenlenen kursların yüzde 13’e yakını imalat sanayi, matematik, mühendislik bilgisi ağırlıklı kurslar. Yüzde 5’e yakını eğitim amaçlı kurslar. En fazla kurs düzenlenen illerin başında İstanbul geliyor. Daha sonra sırasıyla Ankara, Adana, İzmir, Antalya çok kurs düzenlenen iller. En az kurs düzenlenen iller ise Sinop, Bingöl, Tunceli illeri.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018