61 yıllık bir firma yöneticisinin Maliye’den talebi
Zaman zaman iş dünyasından sorunlarını aktaran firmaların sorunlarını sütunumdan duyururum. Bugünde 61 yıldır üretim alanında olan, iki yıl önce euro kredisi alarak yaptıkları yatırımla ilgili Maliye’nin kur artışının suçlusu gibi ek vergi tahsil etmesinden şikayetini ve talebini duyurmak isteyen firmanın yakınmalarını aktardım.
1957 yılından buyana üretim yapan bir firma yöneticisi, Maliye’ye duyurmamız ricasıyla, “Döviz artışndan büyük zarara uğramışken Maliye de sanki kur artışının suçlusu bizmişiz gibi, buna ek olarak vergi tahsil ediyor” diyerek şikayetlerini dile getiriyor.
Anlatımına kısaca firmasının tanıtımıyla başlayarak, "Firmamızın kuruluşu 1957. 61 yıllık bir kimya üretim firmasıyız. Polyester reçine ve türevlerini üretiyoruz” bilgisini veriyor.
Ardından iki yıl önce Sakarya’da kredi kullanarak ikinci bir üretim tesisi kurup yatırım yapma kararı aldıklarını, bugünlerde bu tesiste yavaş yavaş üretime başldıklarını açıklıyor.
Fabrika arazisi almak için bankadan 60 ay vadeli euro cinsi kredi aldıklarını, her ay döviz cinsinden ödeme yaptıkları söylüyor. Krediyi aldıkları gün ile taksit ödeme vadesinde kur artışından Maliye’nin yüzde 5 KKDF kesintisi yaptığını açıklıyor.
Bugüne kadar 20 aydır ana para ve faiz karşılığı 1 milyon 25 bin 774 euro ödeme yaparken, buna ek olarak kur artışı vergisi olarak 7 bin 29 euro ödediklerini belirtiyor.
"Sanayici ve ticaret erbabı döviz artışından büyük zarara uğrarken, Maliye buna ek olarak vergi tahsil ediyor. Bize sanki kur artışının suçlusu bizmişiz gibi bir de fatura çıkarılıyor" diyerek yakınıyor.
Döviz cinsi kredi kullanan tüm firmaların zorluklar yaşadığını belirterek "Bu nedenle hiç olmazsa kur artışının neden olduğu ortaya çıkan vergiyi ödemeyelim" diyerek istekte bulunuyor.
Bu firma yöneticisinin benden duyurmam için derdini anlatması ile bu zor dönemde iş insanlarının kamuya dertlerini anlatacakları bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu düşündüm.
Bunun kurulmasının iş dünyasında bir rahatlama ve doğru yönlendirmeye yol açabileceğine inanıyorum. 61 yıldır üretimde olan bir işletmenin yakınması olduğu için bu konuya değinmek istedim.
Devlet olmanın önemli özelliğinin sorunlara sadece genel olarak toptancı yaklaşımın yanında, sanayicilerin tek tek sorunlarını da ele almaktan geçmesi gerektiğini düşünüyorum.