60 yıl, 3 bin 650 kitap…
Önümde 60 senelik bir fotoğraf: Halid Ziya Uşaklıgil, Hasan Âli Yücel, Mehmed Emin Yurdakul, İbnülemin Mahmut Kemal İnal bir masanın etrafında toplanmış bazı kitapları inceliyorlar. Resmin hemen yanındaki sayfada “1956’da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nı yönetmeye başlar” yazıyor. Bu tarih, yayınevinin kuruluş yılı ve baktığım fotoğraf, Rûken Kızıler ve Nedret İşli’nin hazırladıkları Hasan Âli Yücel 1897-1961 Albümü’nde.
Geçtiğimiz günlerde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın 60 yıldır sürdürdüğü yayıncılık faaliyetini, önemli yöneticilerini, yazarlarını, çevirmenlerini, iz bırakan projelerini de içeren bir sergi açıldı İş Kuleleri’ndeki Kibele Sanat Galerisi’nde. Sergi, yayınevinin kurucusu eski milli eğitim bakanlarından Hasan Âli Yücel’e adanmıştı. İşte resmin yer aldığı albüm de Yücel’in sergi için bir araya getirilen fotoğrafl arı ve mektupları ile ilk şiir kitabı “Dönen Ses”ten alınan şiirlerden oluşuyordu.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’nin sık sık vurguladığı gibi sadece bir banka değil, bir Cumhuriyet kurumu. Kültür Yayınları da Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak ve refahını yükseltmek misyonuyla kurulan bankanın kuruluş felsefesinin kültür ve sanat hayatındaki bir yansıması.
60. yıl ve serginin açılışı nedeniyle İş Bankası Oditoryumu’nda düzenlenen törende Ersin Bey, bu gerçeği bir kez daha vurguladı ve Kültür Yayınları’nın, yayıncılık faaliyetinin çok ötesinde Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkma, aydınlanmacı ve çağdaş kuşakların yetişmesine katkıda bulunma gibi bir amacı bulunduğunu ifade etti. Özince, “Bizim işimiz ne bankacılıktır ne yayıncılıktır. İşimiz vatandaşlarımızın çağdaş medeniyetle mütenasip, mutlu, müreffeh yaşaması için üstlendiğimiz görevle bağdaşık katkıda bulunmaktır. Bu kapsamda geldiğimiz yol önemli” dedi.
Hemen aklıma, henüz elimin altında duran geçtiğimiz günlerde yayınladıkları Suat Gezgin, Veli Polat ve H. Esra Arcan tarafından hazırlanmış üç ciltlik, bin 932 sayfalık “Türkiye Sözlü Basın Tarihi” çalışması geldi. Bir bölümünde vefat etmiş 54 gazeteciyle yapılan geniş söyleşiler yer alıyor. Bu, sadece gazetecilik mesleğine değil, Türkiye tarihinin bilinen, bilinmeyen çeşitli yönlerine ışık tutan; yalnızca basın tarihi araştırmacılarına değil, Türkiye’nin dününü anlamak isteyen tüm okurlara yararlı olacak değerli bir kitap ve ülkemizin hemen her alanda bu nitelikte çalışmalara çok ihtiyacı var.
İşte Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Türk ve dünya edebiyatının köklü yazarlarının kitaplarını, farklı farklı konularda çeşitli araştırma ve incelemeleri, dünya klasiklerini, çocuk ve gençlik kitaplarını geniş bir yayın çeşitliliği yelpazesi içinde basarak aydınlanmacı ve çağdaş kuşakların yetişmesine çok önemli katkılarda bulunuyor; sözünü ettiğim kitap, bunun en iyi örneklerinden birisi.
Bankanın bugünkü yönetim kadrosu da entelektüel, kitaba ve okumaya düşkün bankacılardan oluşuyor. Genel Müdür Adnan Bali törende yaptığı konuşmada, kitap söz konusu olduğunda değeri ile fiyatın amansız bir çelişkiye düştüğüne değinerek bir yanda kitabın maliyeti sonucunda ortaya çıkan bir fiyatı bulunduğunu, öbür yanda da kitabın ölçülemeyecek bir değere sahip olduğunu söyledi. “Türkiye İş Bankası’nın kuruluş amacında, sadece bir banka olmak yer almıyor. Bu ülkenin sadece ekonomik kalkınmasını değil, kültürel ve sosyal gelişimine de her türlü katkıyı sunma hedefi, Kültür Yayınları’nın kuruluş felsefesinde de bu misyonun, bu görev bilincinin katkısı var.” diyen Bali, anılarla süslediği duygusal konuşmasını, kendi yazdığı bir şiirle bitirdi…
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan ise, “Sergimizde, 1956 yılında ilk bastığımız kitap olan Atatürk’ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’inden, en son yayımladığımız 3 bin 650’inci kitaba kadar tüm eserler yer alıyor. Ziyaretçilerimizi, yarım asrı geçen kesintisiz yayıncılık faaliyetimiz ile ilgili kısa bir yolculuğa çıkaracak olan böylesine zengin içerikteki bir sergiyi okurlarla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Nice 60 yıllara, nice harika kitaplara sevgili Kültür Yayınları…