6 nedenle Gümüşlük Festivali
Yoğun iş hayatımız zamanımızı çok daha kıymetli kılıyor. Bu tempo içerisinde azıcık fırsat bulduğumuzda dinlediğimiz bir konser, seyrettiğimiz bir film, yaptığımız bir tatil, ayırdığımız zamanı “hak etmeli”, diye düşünüyoruz.
Bu nedenle de soruyoruz birileri bir şeyler önerdiğinde veya kendimiz araştırıp bulduğumuzda “niçin?”. Niçin sorusunun altında en çok cevap yatan seçeneği tercih ediyoruz genellikle. Bu yıl Denizbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin basın bülteni bilgisayarıma düştüğünde “işte olumlu yanıtları çok olan bir seçenek” dedim kendi kendime. Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında ve Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilen, yıllardır büyük bir beğeniyle takip ettiğim festivali bu kez “niçin özellikle gitmeli, izlemeliyiz?” sorusunun yanıtlarıyla anlatayım, dedim.
Bakın neler çıktı:
1 - Ramazan Bayramı tatili 2 Temmuz Cumartesi günü başlıyor. Tam 9 gün; 10 Temmuz Pazar akşamına kadar sürecek bir fırsat var önümüzde. Gümüşlük Festivali ise tatilin son haftasonunda başlıyor. 8 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilecek açılış konseri sonrası, 9 ve 10 Temmuz’da da etkinlikler sürüyor.
2 - Piyanist Gülsin Onay açılış konserinde sahne alacak. Bu etkinliğin çok önemli bir özelliği, sanatçının 2000. konseri olması… Gülsin Onay, hocası Mithat Fenmen’in 100. doğum gününde, birlikte çalıştıkları Chopin Konçertosu’nun quartet versiyonunu, bu yıl Ulvi Yücelen Oda Müziği Yarışması birincisi Saygun Quartet ve konsere misafir olarak katılacak olan kontrbas sanatçısı Cemre Burhan Çetin’le birlikte yorumlayacak. Programda ayrıca Ulvi Cemal Erkin ve Dvorak’ın eserlerine de yer verilecek.
3 - Yeni bir konseptle bu yıl farklı mekânlarda da gerçekleştirilecek olan festivalin klasik müzik konserlerine 2 bin 500 yıllık Koyunbaba Antik Taş Ocağı önemli bir ayrıcalık kazandırarak ev sahipliği yapacak. Gülsin Onay, Jean Muller, Bülent Evcil, Rafael Trevisani gibi isimler, festivalin ana konsepti olan “Taşta Klasik” sahnesinde yer alacaklar.
4 - Bu sene piyano ile başlayacak, önümüzdeki yıllarda farklı enstrümanlarla devam edecek olan butik konserler serisi, Gümüşlük sahilinde festival merkezindeki Toprak Ev’de yapılacak. 9 Temmuz’da Emre Yavuz’la başlayacak etkinliklerde Ilya Kondratiev, Gülsin Onay ve Stephane Blet sahne alacak.
5 – Festival merkezinde denize ve kumsala kurulacak sahnede düzenlenecek “Suda Caz” konserleriyle, önceki yıllarda da festival kapsamında gerçekleşen caz konserleri güçlü bir programla dönüyor. Caza emek vermiş, ismini cazla özdeşleştirmiş müzisyenler, caz severlerle buluşacak, 70’lerin, 80’lerin Bodrum’unda olduğu gibi çok sıcak bir atmosferde, gün batarken unutulmaz konserler verecekler.
6 - Festival bünyesinde gerçekleştirilen Gümüşlük Festival Akademisi’nde bu yıl piyano, keman, flüt ve gitar masterclassları düzenlenecek. Genç yetenekler, festival kapsamında 5 konser verecekler.
Programına hızlıca bir göz attığımızda 6 önemli gitme ve izleme nedeniyle karşılaştığımız festival, “bu uzun tatilde nereye gideyim, ne yapayım?” sorularının yanıtlarına deniz, kum, güneş, temiz hava gibi gerekçelerin yanında kültürel bir boyut da ekliyor. “Yok, ben bayram tatilinde değil, sonra gitmek istiyorum” diyorsanız festival, 11 Ağustos’a kadar sürüyor. Ayrıntılı bilgileri www.gumuslukfestival.org adresinde bulabileceğiniz Denizbank 13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde Kumda Gitar, Suda Caz, Toprak Ev ve GFA konserlerinin başlama saati 20:30; Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta Klasik konserlerinin başlama saati ise 21:15. Biletler, Festival Merkezi, Gümüşlük sahili; Roots of Highlife – Ortakent ve Biletix'den temin edilebiliyor.