58 bin işyeri 918 bin çalışan 58 milyar dolar üretim
58 bin işyeri 918 bin çalışan 58 milyar dolar üretim 27 milyar dolar ihracat
Tekstil sektörü ve giyim sanayi sektörü ayrı iki sektördür ama sonuçta bir bütünün parçalarıdır.
Birinci aşamada tekstil sektörü hammaddeden (pamuktan, yünden, sentetik elyaftan) kumaşa (giyimde ve diğer amaçla kullanılacak dokumaya) kadarki üretimi yapar.
İkinci aşamada, giyim sanayi sektörü tekstil sanayinin ürünlerini kullanarak, bu ürünleri giysiye dönüştürür.
Türkiye’de tekstil ve giyim sanayi hem istihdam, hem üretim değeri, hem de ihracat potansiyeli bakımından önde gelen sektörlerdir
.
Bu iki sektör, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı, sağladıkları istihdam ve ihracat potansiyeli ile ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri durumundadır.
İmalat sanayiinde yaratılan toplam katma değerde tekstilin payı yüzde 9, giyim sanayinin payı yüzde 7 oranındadır.
Tekstil ve giyim sanayinin toplam imalat sanayi istihdamındaki payı yüzde 27, ülkedeki toplam istihdamdaki payı yüzde 7 oranındadır.
Tekstil sektöründe 18 bin işyerinde 441 bin kayıtlı işçi çalışıyor. Giyim sanayinde 34 bin işyeri 447 bin işçiye istihdam imkanı sağlıyor.
Tekstil ve giyim sanayinde bütün olarak toplam 52 bin işyerinde çalışanların sayısı 918 bin. Bu iki sektörün üretim değeri 58 milyar dolar. 2013 yılı ihracatları 27 milyar dolar.
Toplam ihracatın yüzde 18.2’sini bu iki sektör gerçekleştiriyor. T
ürkiye tekstil ve hazır giyim sektörlerinin gelişmesinin arkasında AB pazarına yapılan ihracat ağırlıklı üretim vardır. 1996 Gümrük Birliği Anlaşması kotasız ihracat yapma imkânını verdi.
2007 yılında AB pazarına tekstil ve hazır giyim sektöründe kotasız olarak ihracat yapmaya başlayan Çin ürünleri ile rekabet zorunluluğu ise Türkiye’de tekstil ve giyim sanayinin moda ve markaya dayalı ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmesini sağladı.
Türkiye, tekstil ve giyim sanayi ürünü ihracatı ile dünya tekstil pazarında yüzde 3.9 ve hazır giyim pazarında yüzde 3.4 paya sahip.
Tekstil ve giyim sanayi ürünleri AB pazarında yüzde 38 paya sahip. Çin’den sonra yüzde 14 pay ile ikinci sırada. Türkiye’den sonra Hindistan ve Pakistan geliyor.