500 yıllık taştan QR

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]

 

 

Biz, Lizbon Turizm Kurumu'yuz. Güzel ve tarihi şehrimizi çağdaş bir yöntemle tanıtmak istiyoruz. Bunun için, şehrimizin en hoş ve turistik şirin semti Chiado'da bakın ne yaptık? Biz, yüzyıllardır bina yüzeylerinde fayans kullanırız. Sokak ve caddelerde parke kesme taş kullanırız. Bunları, "bazıları" gibi kumun üzerine gelişigüzel dizmeyiz. Renkli taşlardan desen yaparız. Turistler bunlara bayılır. Yerlerin resimlerini çekerler. Bina yüzeylerini çekerler. Şehirde estetik ve tasarımın anlamını biliriz.
***
Taşlı fayanslı kültür ve güzel sanat geçmişimizi, geleceğe taşıdık: 500 yıllık taşlardan, yere bir metrekare büyüklüğünde bir QR (karekod) deseni yaptık.
Bu QR'ın resmini çekenler, şehrimizin binbir ayrıntısıyla yüklü bir siteye ulaştı. Şimdiye kadar reklamcıların yaptığını, biz de Lizbon Turizm Kurumu olarak yaptık. Bu, bir ilk oldu dünyada turizm tanıtımında.
Bununla yetinmedik: Şehrimize gelen turiste bilgi vermek kolay. Ama dışardan turist nasıl getireceğiz? 500 yıllık taşlarımızı yanımıza alıp Barcelona'y gittik. Orada yere bu QR'ı bir daha yaptık. Şehrin en civcivli bölgesinde "bu da nedir?" diye fotoğrafını çekenler, ekranda Lizbon'u gördüler.
İlgi, bilgi, milgi güzel... Ama bir de ödülümüz vardı bize ulaşanlara: Eğer bu sitemizi kullanarak otel ayırtırlarsa ve şehrimize gelirlerse, otelde bir gecelik ücret bizden!
Hoş di mi? Hoş... Çok hoş... Yenilikçi... Çağdaş...
Son bir not: Eğer bu videomuzu YouTube'da izlerseniz, 46. saniyede QR, ekranda görünecek. Hemen resmini çekerseniz sizi Portekizce ve İngilizce sitemize alacağız. Muito obrigado e bom dia (Teşekkürler, iyi günler)...
***
Biz, venedik Turizm Kurumu'yuz. Biz de Venedik'te ne yaptığımızı anlatalım bu QR zımbırtısıyla: Türkiye'ye bir yılda giden turist sayısı (25 milyon) kadar turist sadece bizim Venedik'e geliyor. Burası, dünyanın en tanınmış tarihi romantik şehri bizce. Paris falan hikaye!
Eh madem geliyorlar, o halde onları, çağdaş iletişim teknolojisi sayesinde, pek çok yığıldıkları ünlü adreslerden ötelere de gitmeye ikna edelim diye düşündük. Bize IBM yardımcı oldu bu konuda.
Kentin ilginç, ama uzak yerlerine de turistlerin yürümesini sağlayacak bir teknoloji kullandılar: Bazı nirengi noktalarına QR kodları koydular. O noktaya gelen turist, akıllı telefonuna bu kodu okutuyor. Nokta ve yöresi hakkında "cazip" bilgi, telefon ekranına geliyor. Turist bunu okuyunca, "Eh hadi oradan gidelim bakalım" diyor. Geçmeyi akıl etmeyeceği bir yere doğru yürümeye başlıyor. Eğer o tarafa giderse, merkezdeki insan yoğunluğu 1 kişi azalmış olacak. 10 kişi, 100 kişi, 1000 kişi böyle davransa, şehirde turist kalabalığını kitle kaynaklı bir şekilde yan yollara yönlendirmiş olacağız.
Burada kritik nokta, QR kodu sitesindeki bilginin, turiste cazip içerikte olmasını sağlamak. Turisti, anlamsız ve albenisiz yerlere yürütemeyiz. QR koduyla yön bulma işine turist, şebeke parası ödemiyor. Belediyenin bedava bir hizmeti... Bueno giornata e grazie (İyi günler, teşekkürler).

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019