45 dakikalık iki ayrı maç

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Süper Lig’in 5.haftası dev bir maça sahne olacak. İlk dört haftayı kayıpsız geçen Beşiktaş’ın, Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki rakibi hem ligde hem de Avrupa’da istediği sonuçları alamayan Galatasaray. Karşılaşma öncesi, neticeye tesir edebilecek değişkenler arasında önem kazanan fizik ve mental unsurları masaya yatırmakta fayda var. Fizik açıdan ibre ciddi biçimde Beşiktaş’tan yana. CAS kararı sonrası, Avrupa Ligi’ne mecburi şekilde veda eden siyah-beyazlılar; hem geçen seneye göre daha geniş bir kadroya sahipler, hem haftada bir maç oynuyorlar hem de bir önceki hafta da Türkiye liglerinin koşu mesafesi rekorunu kırmış durumdalar. Buna mukabil, Galatasaray’da sezon başından bu yana emarelerini gördüğümüz bir kondisyon sorunundan bahsedilebilir. Ligde “ilk 60 dakika sonrası oyundan düşme” şeklinde belirti veren bu problem, Real Madrid karşısında ağır yenilgiyi getiren etkenlerden bir tanesiydi. 54. dakikada 0-2 olan skorun, 90 dakika bitiminde 1-6’ya gelmesi bu durumun en önemli kanıtlarından bir tanesi. Fatih Terim, oyun anlayışı gereği ileride baskıyla ve rakibine top yaptırmamayı amaçlayarak başlıyor ancak sarı-kırmızılı takımın bahse konu tempoyu 90 dakikaya dengeli biçimde yayması çok mümkün görünmüyor. Mental bir incelemede ise ben futbol kamuoyunun aksi istikametinde düşünüyorum. Evet, belki ağır mağlubiyet Galatasaray camiasında moralleri bozdu ancak Beşiktaş derbisi sarı-kırmızılılar açısından aynı zamanda “kendilerini affettirme” fırsatını da beraberinde getiriyor. Bu sebeple ben Galatasaray’ın geçmiş dört haftadan çok daha hırslı ve agresif bir maç oynamak isteyeceğini düşünüyorum. Ancak bu noktada Sarı-kırmızılı takımın istediği sonucu alabilmesi yukarıdaki bahsettiğimiz fizik kondisyon durumuyla da yakından ilişkili.

Dev maç öncesi takımların son durumları şöyle: Konuk takımda Real Madrid maçında sakatlanan Drogba’nın Beşiktaş’a karşı oynama ihtimali bulunmadığı açıklandı. Sakatlığı süren Hamit Altıntop’un tedavisine de devam ediliyor. Durumları nispeten iyi olan Amrabat ve Chedjou’nun maç gününe kadar tam anlamıyla iyileşmeleri bekleniyor. Ev sahibi Beşiktaş’ta hafif rahatsızlıkları olan isimleri de listeye dahil edecek olursak, kalabalık bir sakat oyuncu grubundan bahsedebiliriz. Bu isimler: İsmail Köybaşı, Oğuzhan Özyakup, Gökhan Töre, Tomas Sivok, Hugo Almeida, Filip Holosko, Gökhan Süzen, Uğur Boral, Veli Kavlak. Gökhan Töre, Veli Kavlak, Tomas Sivok ve Hugo Almedia’nın maç gününe kadar forma giyecek duruma gelmeleri bekleniyor.

Sıra geldi taktik düzenlere. Beşiktaş’ın Bilic’in gelişiyle birlikte 4-2-3-1 düzenine geçtiğini biliyoruz. Siyah-beyazlılar, bu formasyonu takım halinde mücadele etmeleri sayesinde başarıyla uyguluyorlar. Gerek Hugo Almeida’nın kenar ortalarındaki etkinliği, gerek Olcay ve Gökhan Töre’nin gol bölgelerine başarıyla sızmaları, gerekse de duran toplarda stoperlerin katılımıyla yapılan organizasyonlar Beşiktaş’a bu sezon önemli bir ofansif çeşitlilik kazandırdı. Bilic, muhtemelen Oğuzhan’ın yokluğunda göbekte Atiba – Veli ikilisini kullanarak takım savunmasına direnç kazandırmak isteyecektir. Buna mukabil Galatasaray’da Fatih Terim’in 4-3-1-2, 4-1-3-2 gibi üçlü orta alan yapılanmalarından vazgeçebileceğini düşünüyorum. Çift santrforla oynama adına yapılan bu taktik düzenlemeler, Sneijder’in de “playmaker” pozisyonunda kullanılmasıyla birlikte defansif anlamda ciddi zaaflara yol açabiliyor. Bilhassa Beşiktaş gibi kanatları verimli kullanan bir rakibe karşı Fatih Terim taktik tercihini yeniden gözden geçirebilir. Neticede iki tarafın da gol bulabileceği bir maç izleyebiliriz. Bana kalırsa, iki ayrı devrede performansların 180 derece değişebileceği iki ayrı maç oynanabilir.

 

Fenerbahçe – SB Elazığspor

Üst üste aldığı galibiyetlerle dikkat çeken Fenerbahçe sahasında, ligin sürpriz ekiplerinden biri olabileceğinin sinyallerini veren Elazığspor’u ağırlıyor. Sarı-lacivertlilerde Yobo ve Emre’nin sakatlıkları var. Konuk takımda ise Mehmet Nas ve Youssouf Hadji’nin hafif sakatlıkları bulunuyor. Elazığspor hızlı hücum silahlarıyla tehlikeli kontrataklara imza atabilir. Serdar Özkan, Serdar Gürler ve Deniz Yılmaz formda. Dört maçta 8 gol bulmaları tesadüf değil. Ancak Fenerbahçe’nin de sahasında karşılaşmanın ciddi favorisi olduğunu belirtmek gerekiyor. Buradan varacağımız sonuç gollü bir maç izleme ihtimalimizin yüksek olduğu.

KDÇ Karabükspor – K. Erciyesspor

Karabükspor, başarılı maçlarının ardından geçtiğimiz hafta tanınmayacak kadar kötü idi. Karadeniz temsilcisinde Joseph Akpala’nın sakatlığı devam ediyor. Konuk takımda ise Mandjeck ve Cem Can’ın tedavilerine devam ediliyor. Fuat Çapa muhtemelen rakibinin tehlikeli gol ayaklarına çözüm arayacak ve defans ağırlıklı bir oyun kurgusu planlayacaktır. Ancak Erciyesspor’un oynadığı iki deplasman maçında fazlaca göz dolduramadığını da belirtmek gerekiyor. Açıkçası bu karşılaşmada Karabükspor’un formu sonuç üzerinde belirleyici olacak. Ev sahibi, geçmiş maçlardaki görüntüsüne dönecek olursa 3 puana daha yakın taraf.

Akhisar Bld. Spor – Gaziantepspor

Dört maçta 6 puan toplamayı başaran Akhisar, aldığı kötü sonuçlar sebebiyle baskı altındaki Gaziantepspor’u ağırlıyor. Ev sahibinde Mustafa Aşan’ın sakatlığı söz konusu. Kırmızı-siyahlı takımda Turgut Doğan Şahin kart cezalısı. Orhan Gülle’nin sakatlığı bulunuyor. Kaliteli kadrosuna rağmen Gaziantepspor’da bir kaos ortamı oluşmuş durumda. Özgüven kaybı ve taraftar tepkisi futbolcuların gerçek oyunlarını ortaya koymalarına engel oluyor. Ev sahibinde ise tam tersi bir “birlik ve beraberlik havası” mevcut. Bu durum sürecek olursa, evinde başarılı sonuçlara imza atan Ege temsilcisi galibiyet için öne çıkacaktır.

Torku Konyaspor – Gençlerbirliği

İlk dört haftada 1 galibiyet ve 3 mağlubiyet alan Konyaspor’da moraller bozuk. Gençlerbirliği’nin de bilhassa deplasmanlarda zorlandığını belirtmek gerek. Ev sahibinde Djalma’nın sakatlığı söz konusu. Başkent temsilcisinde ise Doğa ve Gosso’nun tedavilerine devam ediliyor. Her ne kadar son üç maçından mağlubiyetle ayrıldıysa da Torku Konyaspor’un pozisyona girme anlamında sıkıntısı yok. Bulunan pozisyonları gole çevirme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Gekas’ın forma girmeye başlaması bu açıdan çok önemli. Bu karşılaşmada ofansif açıdan daha iyi bir Konyaspor izleyeceğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla ilk şans yeşil-beyazlıların.

Sivasspor – Kasımpaşa

Sivasspor, iç sahada gol yollarındaki etkili görüntüsüyle dikkat çekiyor. Ancak aynı şeyleri savunması için söylememiz zor. Kasımpaşa ise zaman zaman deplasmanlarda zorlanabilen bir ekip. Kâğıt üzerinde seyir zevki vaat eden bir maç olduğunu söyleyebiliriz. Kırmızı-beyazlılarda Utaka’nın sakatlığı bulunuyor. Konuk takımda Fritzler’in tedavisine devam ediliyor. Açıkçası Kasımpaşa deplasmanda Konyaspor’u mağlup ederken de rakibine çok sayıda gol pozisyonu vermişti. Sivasspor’un etkili hücum gücü karşısında işleri çok kolay olmayacak. Sonuca dair en kuvvetli tahmin, bol gollü bir maç oynanabileceği.

Eskişehirspor – MP Antalyaspor

Ligde istedikleri ritmi yakalayamayan iki takımın mücadelesi. Buna rağmen Eskişehirspor’un içeride daha etkili futbol oynadığı söylenebilir. Antalyaspor, oynadığı dört maçın üçünde sahadan beraberlikle ayrılmıştı. Gol yollarındaki problemlerini henüz tam anlamıyla çözebilmiş değiller. Ev sahibinde Erkan Zengin kart cezalısı. Dede ve Tanju’nun sakatlıkları bulunuyor. Konuk takımın sakat isimleri ise; Fornezzi, Onur Tuncer ve Mehmet Sedef. Mehmet Sedef’in durumu nispeten iyi. Son dönemde Eskişehir’de oynanan maçlarda ev sahibinin üstünlüğü göze çarpıyor. Açıkçası bu karşılaşmada da 3 puana daha yakın taraf kırmızı-siyahlılar gibi gözüküyor.

Çaykur Rizespor – Bursaspor

Çaykur Rizespor geride kalan haftalar itibariyle formda bir görüntü çiziyor. Christoph Daum yönetimindeki Bursaspor ise henüz sezon başı yaşadığı sarsıntıyı tam olarak atlatamadı. Ev sahibinde Uche Kalu ve cezası dolan Kweuke’nin sakatlıkları olduğu öğrenildi. Konuk takımda ise Belluschi ve Ozn İpek’in sakatlıkları devam ediyor. Ligdeki tüm maçlarında kalesinde gol gören Bursaspor ile tüm maçlarında gol atan Rizespor’un randevusunda ibre ev sahibinden yana. Muhtemelen gollü bir maç oynanacaktır. Christoph Daum farklı bir kadroyla sahaya çıkabilir ancak orta alandaki problemi çözmesi çok kolay görünmüyor.

Kayserispor – Trabzonspor

Kaliteli bir kadroya sahip olan Kayserispor, bu potansiyeli sahaya yansıtamayan takımlardan biri. Elbette bu durumda sakatlıkların da etkisi var. Sarı-kırmızılılarda; Bobo, Mert Nobre, Jaja, Zurab, Simic, Ömer Bayram ve Salih Dursun’un çeşitli rahatsızlıkları var. Ömer ve Salih maça yetişebilir. Avrupa Ligi mücadelesinden dönen Trabzonspor’da ise Volkan Şen’in sakatlığı bulunuyor. Forvet hattında önemli eksikleri olan Kayserispor, “önce savunma güvenliği” diyebilir. Apollon Limassol deplasmanından dönecek bordo-mavililer de güçlerini ekonomik kullanmak isteyebilirler. Az gollü bir sonuç beni şaşırtmaz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016