4.2 trilyon dolarlık büyüme fırsatı
2016 yılında G20 ekonomilerinde internet ekonomisinin 4.2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
İnternet, ilk "domain"in kayıt altına alındığı 1985 yılından bu yana durmadan büyümeye devam ediyor. Boston Consulting Group tarafından bir süre önce yayımlanan Connected World 2012 raporunda, internetin sayısız ekonomik durgunluğu atlattığı, çökmenin eşiğinden geçtiği, kullanımının, boyutunun, ulaşımının ve etkisinin ise aralıksız olarak büyümeye devam ettiğine yer veriliyor. İnternet bugün o derece hayatımıza girmiş durumda ki, artık onun yeni ya da özel bir şey olduğunu düşünmüyoruz. Hatta, interneti hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olarak görüyoruz. İnternetin en değer verilen özellikleri arasında ise e-mail, online bankacılık ve yatırım geliyor.
Rapora göre, bugün 1.6 milyar olan internet kullanıcısı sayısı, 2016 yılında 3 milyara ulaşacak. Bu sayı dünya nüfusunun yarısına denk geliyor. İnternet G20 ekonomisine bugün 2.3 trilyon dolar katkı sağlıyor. Bu oranın 2016 yılında 4.2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Yani eğer internet ekonomisi ulusal bir ekonomi olsaydı, ABD, Çin, Japonya ve Hindistan'ın ardından dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olabilirdi.
Bu özellikle İngiltere için çok iyi bir haber; çünkü İngiltere ekonomisinin yüzde 8.3'ünü internet temsil ediyor. İngiltere aynı zamanda e-ticarette de dünyanın bir çok ülkesini geride bırakarak, küresel boyutta internet üzerinde yapılan alışverişin yüzde 13.5'ini gerçekleştiriyor.
İnternet bügun dünya ekonomilerinin en önemli büyüme ve istihdam motoru konumunda. İnternet ekonomisinin boyutu büyüdükçe, doğası da değişiyor. Sosyal ağlar ve akıllı cihazların devreye girmesi ile internet bir bakıma boyut değiştiriyor. 2016 yılına kadar her beş genişbant bağlantının dördünün akıllı telefonlar ve tabletler yoluyla yapılacağı ifade ediliyor.
Yeni internetin eski internetten farkları ne?
. Yerçekimi merkezi değişiyor: İnternet, interaktif ve katılımcı bir boyut kazandı. Artık sadece gelişmiş pazarlarda değil; gelişmekte olan pazarlarda da hızla büyüyor. Bu ülkelerde yenilikçilik de hızla yükseliyor.
. İnternet artık "herşeyin interneti": IBM'e göre 2015 yılına kadar 1 trilyon cihaz internete bağlanmış olacak. "Herşeyin interneti" şirketlerin müşterileri ile ilişkilerini; tedarik ağlarını nasıl yönettiklerini derinden değiştirecek. Aynı zamanda geleneksel sanayilerin temellerine saldıracak yeni girişlere de imkan verecek.
. Yeni internetin ekosistemi var: Internet artık, Amazon, Google, Facebook ve Apple gibi şirketlerin yönettiği ekosistemler tarafından şekilleniyor. Bu büyük şirketlerin arasına Çin'den Baidu ve Tencent; Rusya'dan Yandex gibi şirketler dahil oluyor.
. Yeni internet çok büyük ekonomik değer yaratıyor: 2016 yılında G20 ekonomileri kapsamında, internet ekonomisinin 4.2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
. Yeni internet yerelleşti: İnternet deneyimi günlük hayatın vazgeçilmez bir unsuru oldu. Farklı ülkelerin ulusal özelliklerinin yanı sıra, ekonomik, siyasi ve sosyal etkilerini de yansıtan bir alana dönüştü.
. Yeni jenerasyon internette büyüdü: Yeni jenerasyonun çalışan, tüketici veya vatandaş olarak beklentileri çok farklı. Arap Baharı, Wall Street'i İşgal Et gibi hareketler, bu yeni jenerasyonun toplum ve ticareti değiştirme kararlılıklarının en somut göstergeleri.
İnternet için duştan vazgeçiyorlar
Yeni internetin tüm olumlu taraflarına rağmen, olumsuz yanı, insanları kendisine bağımlı kılması.
Boston Consulting Group oldukça ilginç bir anket yapmış ve insanlara bir yıllık internet bağlantısı karşılığında nelerden vazgeçeceklerini sormuş.
Yanıtlar çok şaşırtıcı:
Katılanların beşte biri internet bağlantısı için duş almaktan vazgeçeceğini söylüyor; yarısı spor yapmaktan vazgeçiyor; yüzde 65'i alkolden; yüzde 76'sı çikolatadan; yüzde 78'i kahveden; yüzde 91'i fast-food'dan vazgeçmeye hazır. Katılanların dörtte biri ise internet için bir sene boyunca cinsel hayatından vazgeçeceğini ifade ediyor.