41 çeşit baharatın 475 yıllık öyküsü

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den [email protected]

Tarihte belki de hiçbir buyruk bu kadar uzun süredir uygulanmıyor. Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi olan Hafsa Sultan’ın kendisine şifa olan mesir macununun halka dağıtılması için verdiği buyruk, geçtiğimiz hafta 475. kez uygulandı. Merkez Efendi tarafından bulunan ve 41 çeşit baharatın karışımından elde edilen mesir macununun dağıtım (daha doğrusu saçılım) töreni aradan geçen zaman içinde UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi”nde kendine yer bulan bir festivale dönüştü. 

Bu yıl 21-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen festival kapsamında resim sergileri, konserler, fuar, dans gösterileri, yemek yarışmaları düzenlendi. Bir hafta boyunca Manisa, festivalle yatıp kalktı. Manisa, festival kapsamında 14 ülkeden de misafirler ağırladı. Fakat, dünyada geçmişi de, öyküsü de bu festivalle karşılaştırılamayacak olan pek çok organizasyonun aldığı yola bakınca, etkinliğin uluslararası boyutunun daha hareketli olması gerektiğini düşünmeden edemiyor insan. Kendilerini kızgın boğalara kovalatmak ya da birbirlerine domates fırlatmak için onbinlerce turistin her yıl İspanya’nın küçücük kasabalarına akın ettiği düşünülürse, bu kadar köklü bir organizasyonun dünyada çok daha fazla yankı bulmasını beklemek hakkımız. 

Son yıllarda Mesir Macunu Festivali’nin uluslararası boyutunu güçlendirmek için mülki idare, yerel yönetimler ve kentteki sivil toplum örgütleri ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu sivil toplum kuruluşlarının başında da tarihi 1959’a dayanan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği geliyor. Dernek mesir macununun festival zamanı dışında da üretilip tüketilmesi, hatta ihracatı için çalışmalar yapıyor. Rusya, Hollanda, Almanya, İngiltere gibi ülkelere ihraç edilmeye başlayan bu ürünün pazarı, dünyada doğal gıdaya ilginin artmasına paralel olarak büyümeye devam ediyor. Festivalin mesir ihracatının artmasına, mesir ihracatının da festivalin büyümesine katkı sunacağı açık. 

Her festivalin bir doruk noktası olur. Mesir Macunu Festivali’nin zirvesi de son gün Sultan Camisi’nden yapılan saçım töreni. Renkli anlara sahne olan bu törenin simge görüntüsünü ise ters çevrilmiş şemsiyeler oluşturuyor. Şemsiyeleri çanak gibi kullanan katılımcılar bu sayede daha çok mesir macunu kapmaya çalışıyorlar. Çok cüzi fiyatlarla alınabilecek bu ürünleri, havada kapmanın verdiği bir oyun heyecanı var. Önümüzdeki yıllarda herkesi şemsiyeleriyle birlikte bu heyecanı paylaşmaya çağırıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar