400 bin dolara ikinci pasaport
Türk vatandaşları için yurtdışında yatırım ve göçmenlik konularında hizmet sunan Şen International ile dünyanın önde gelen uluslararası yatırım ve yurtdışı göçmenlik şirketlerinden Arton Capital, Türkiye’de ortaklık kurdu.
Merkezi Kanada'da bulunan Arton Capital, çifte vatandaşlık, göçmenlik ve yatırım hizmeti veren uluslararası bir şirket. Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, İngiltere, Bulgaristan, Kıbrıs, Güney Afrika ve Çin gibi çok sayıda ülkede faaliyet gösteren Arton Capital, endüstri liderleriyle birlikte çalışmayı, hükümetlere yabancı yatırım çekme konusunda destek vermeyi hedefliyor.
Türkiye'de ortaklık kurduğu Şen International Başkanı Mazlum Şen, "Arton Capital için, Türkiye gibi, göçmenlik ve ikinci vatandaşlığa sıcak bakan ülkelerde, hukuk bürolarıyla çalışmak çok önemli. Bu vesileyle, Arton Capital ile güçlerimizi birleştirdik" diyor.
Bu ortaklık sayesinde, daha fazla göçmenlik ve vatandaşlık programını portföylerinde bulunduracak olan şirketler, karşılıklı yatırım fırsatlarının da artacağına inanıyorlar.
Peki, Türk yatırımcılar yurtdışına yatırım yapmaya nasıl bakıyor? Öncelikle tercih ettikleri ülkeler ve sektörler hangileri? Yatırım kararı alırken hangi unsurları dikkate alıyorlar? En fazla endişe ettikleri konular neler? İkinci pasaport başvuruları hangi ülkelere yapılıyor? Bu soruların cevaplarını Şen International Başkanı Mazlum Şen'den alalım:
Türk iş adamları yurtdışı yatırımlara sıcak bakıyor
"Türk işadamları herzaman yurt dışındaki yatırımlara sıcak bakmıştır. Bu yatırımların birden fazla yarar sağlaması onları daha da heyacanlı ve istekli kılmıştır. Şu an sunduğumuz hizmetle, işadamları yurt dışında hem gayrimenkul alıp o gayrimenkulün kiralarından yararlanabiliyor, hem de bu alımın verdiği bir sonuç olarak ikinci bir vatandaşlık elde edebiliyor. Bununla birlikte, ABD, Kanada ve İngiltere gibi daimi oturma alınan yerlerde, sanayi yatırımı yerine, direkt gayrimenkul yatırımı yapmak veya otel almak işadamlarına daha çekici geliyor."
Amaç statü kazanmak
"İkinci vatandaşlık ve göçmenlik hizmeti alan işadamlarının birinci amacı statü kazanmak. Bu yüzden yatırımlarını riske girmeden yapmak istiyorlar. Asıl amaçları bilmedikleri bir ülkede bilmedikleri sektörde iş yapmak değil, fakat daha güvenli olan ve sermayelerini değişik şekilde değerlendirmeyi öngören yatırımlar yapmak."
Ekonomisi büyüyen ülkeler dolaşım serbestisi istiyor
"İkinci pasaport başvuruları gün geçtikçe çoğalıyor. Bunun nedeni bu pasaportlara veya daimi oturum hakkına sahip olmanın verdiği rahatlık ve dolaşım serbestisi. Bu sadece Türkiye değil, Türkiye gibi sanayisi ve ekonomisi son yıllarda hızla büyüyen Rusya, Çin, Hindistan Brezilya gibi ülke insanlarının dolaşım rahatlığı istemelerinden kaynaklanıyor. Vize almadan dolaşmak, çocuklarına refah seviyesi yüksek ve kaliteli ülkelerde eğitim vermek işadamlarına çok cazip geliyor. Örnek vermek gerekirse; son yapılan araştırmalarda sadece Kanada’ya yatırımcı olarak başvurmak isteyen 45 bin varlıklı Çinli'nin olduğu tespit edilmiş durumda."
Öncelikli tercih Kanada
"Türk vatandaşları öncelikle Kanada pasaportuna sahip olmak istiyor. Bunun nedeni ülkenin doğal zenginlikleri, sosyal devlet olması, üniversiteye kadar eğitimin bedava olması ve sağlık sisteminin parasız olması. Ne yazık ki zamanla Kanada göçmenlik politikası hızla değişti, şartlar ve göçmenlik kriterleri zorlaştı. Bugün başvuranların çoğunluğu Kanada, ABD ve İngiltere'ye yönelik. Avrupa ülkeleri de tercih ediliyor ve bu ülkelerin birçoğu daimi oturum veriyor. Bunun yanı sıra, dört-beş ay gibi kısa bir sürede vatandaşlık ve pasaport veren St. Kitts ve Antigua da vizesiz gezmek isteyen kimselerin en çok arzu ettiği ülkeler konumunda."
Riskli bir yatırıma gerek yok
"İkinci pasaportu almak için etkin bir yatırım yapmak, risk almak zorunlu değil. Belli bir bağış yaparak da aynı hakkı kazanmak mümkün. Bu arada, vatandaşlık almak için yatırımların çoğu gayrimenkule yapılıyor. Gayrimenkuller belli bir süreyle satılmamak koşuluyla alınıyor ve kira gelirlerinden de yararlanılabiliyor. Vatandaşlık veren ülkelerin büyük bölümü, en az 400 bin dolarlık bir gayrimenkulün alımını yeterli buluyor. Eğer bu seçenek istenmezse, ailenin büyüklüğüne göre verilen bağışlarla da bu ülkelerin vatandaşlığı edinilebiliyor. Örneğin St. Kitts ve Antigua için 4 kişilik bir ailenin 300 bin dolar vermesi yeterli oluyor."