4 partinin aday profili nasıl değişti?

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

7 Haziran seçimleri ile önümüzdeki 1 Kasım seçimleri arasında büyük bir zaman farkı olmamasına rağmen partilerin milletvekili aday listelerinde kayda değer değişiklikler oldu. Bu seçimin daha da kritik olması, partilerin telaşını artırıyor. Partilerin gösterdikleri milletvekili aday listelerinde yaptıkları değişikliklerin, iki seçim arasındaki kısa zaman farkına göre fazla olmasının nedeni de bu. Partilerin kaygı düzeyleri, aday profilindeki değişiklik düzeyine yansımış. 

7 Haziran’da tek başına iktidar şansını kaybeden ve ikinci seçimi zorlayan AKP açısından 1 Kasım seçimleri daha da kritik bir önem kazanmış durumda. Aday profilinde en ciddi değişikliğe giden parti de telaşı en yüksek parti olan AKP. 

4 büyük partinin iki seçimdeki milletvekili adaylarının mesleklere ve eğitim durumuna göre dağılımını karşılaştırdığımızda ortaya çıkan başlıca sonuçlar şöyle özetlenebilir: 

Adayların mesleklere dağılımında sayısal olarak en yüksek değişiklikler yapan parti AKP. Meslek dağılımında sayısal oynamaların en az olduğu parti ise HDP.
AKP yüksek öğrenimli aday sayısını azaltırken, ilk ve özellikle de orta öğrenimlilerin sayısını artırdı. HDP ve CHP’de ise bunun tam tersi oldu. MHP’de ilk ve yüksek öğrenimli aday sayısı azaldı, orta öğrenimli sayısı arttı. 
7 Haziran seçimlerinde 4 partiden gösterilen 92 kamu görevlisi adayın 48’i AKP listesinde yer almıştı. Bu seçimde AKP kamu görevlisi aday sayısını 25 adet ve yüzde 52 azaltarak 23’e düşürdü. 
AKP listesinde ikinci en büyük tırpanı serbest meslekten gelenler yedi. 7 Haziran’da 45 olan serbest meslek mensubu aday sayısı, yüzde 46.7 ve 21 kişi azalarak 24’e indi. Üçüncü sırada ise sayıları 12 kişi ve yüzde 30.8 azalarak 39’dan 27’ye inen akademisyenler yer alıyor. Ayrıca AKP listesinde doktor, eczacı ve veteriner sayısı 6, mimar ve mühendis sayısı ise 9 kişi azaldı. 
Buna karşın AKP idareci ve işletme yöneticiliğinden gelen adaylarla, iş adamı ve iş kadını aday sayısını artırdı. İş adamı ve iş kadını aday sayısı 2 kattan fazla artarak 6’dan 19’a çıkarken, idareci ve işletme yöneticisi adayların sayısı 44 kişi birden artarak 65’ten 109’a fırladı. AKP emekçi kesimden gelen aday sayısını 6’dan 9’a ve ekonomist aday sayısını da 16’dan 20’ye çıkardı.
CHP’de doktor, eczacı ve veteriner sayısı 12, idareci ve işletmeci sayısı 5 azalırken, emekçi sayısı 8, esnaf sanatkar sayısı 6 arttı. • MHP’de akademisyen sayısı 13, kamu görevlisi sayısı 8 azalırken, idareci ve işletmeci sayısı, öğretmen sayısı ve bankacı, finansçı sayısı 7’şer adet arttı. 
HDP’de mimar, mühendis sayısı 8, serbest meslek ile maliye-muhasebeci sayıları 6’şar artarken, emekçi aday sayısı 8, öğretmen sayısı ile doktor, eczacı ve veteriner sayıları 7’şer kişi azaldı.

ismet-graf-001.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar