3.Havalimanı için 10 milyar dolar dış krediye ihtiyaç var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

'Yap-işlet-devret'  sistemi içinde kamu yatırımlarını özel sektöre yaptırmak iyi de bunun bir sınırı var.
1) Bu tür projeleri gerçekleştirecek sermaye gruplarının sayısı sınırlı. Bunlar bugüne kadar çok sayıda yük altına girdi. Özkaynakları kalmadı. Kredi yükleri arttı.
2) Bugüne kadar başlayan projeler uzun dönemde getirisi olacak projeler. Alınacak ek kredilerin dönüşümü kolay olmayacak.
3) Henüz kredi bulunamamış önemli Yap-İşlet-Devret projeleri varken, bunlara yenilerini eklemek olumsuz tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Medyaya yansıyan haberlere göre, 28 Eylül'de İstanbul'un 3'üncü havalimanı ihale ilanı yayınlanacak.Önemli Yap-İşlet-Devret projelerinden İzmit Körfez Geçişi ve İzmir Otoyolu için ve 3.Boğaz Köprüsü için kredi bulunamamışken, pakete yeni bir ekleme yapmak ne ölçüde doğru olur? Tartışılabilir. Reuters'e verilen bilgiye göre, bu ilandan sonra, yerli ve yabancı pek çok grubun ilgilendiği ve ilk etabının 2016 yılında açılması beklenen havalimanının ihalesinin yıl sonuna kadar yapılması hedefleniyor. Üçüncü havalimanı projesi önemli bir proje. Atatürk Havalimanı'ndaki sıkışıklığı ve yükü hafifletmesi ve artan yolcu yükünü alması bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 6 Eylül'de yaptığı açıklamada üçüncü havalimanının ilk etabını 2016 yılından itibaren işletmeye açmayı hedeflediklerini söylemişti. Medyaya yansıyan haberlere göre proje ile TAV Havalimanları Holding, Alarko Holding, Varyap, Limak ilgileniyor. Bu şirketlerin konsorsiyum kurmak üzere yabancı şirketlerle de görüşme halinde oldukları söyleniyor.
Adı geçen kuruluşlar Türkiye'nin en güçlü, başarılı sermaye grupları. Ama hepsinin üzerinde önemli iş ve kredi yükü var. Üçüncü Havalimanı projesi önemli bir proje. Pahalı ve güç bir proje İhale ilanı yapılacak ama nerede yapılacağı henüz kesin olarak bilinmiyor. İstanbul Avrupa Yakası'nın kuzeyinde yapılması planlanıyor. İstanbul'daki iki ticari havalimanından büyük olan Atatürk Havalimanı'nın yıllık kapasitesi yaklaşık 50 milyon Anadolu Yakası'ndaki Sabiha Gökçen'in kapasitesi ise yaklaşık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip. DHMİ verilerine göre 2011 yılında Atatürk Havalimanından 37.4 milyon yolcu, Sabiha Gökçen'den ise 13.1 milyon yolcu hizmet gördü. Tamamlandığında toplam 150 milyon yolcu kapasiteli olacak olan 3.Havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli, üç taksi, üç paralel pist içeren ilk etabının 2016'da faaliyete geçmesi planlanmış. Tekrarda yarar var. Bu tür büyük projelerde ihaleye çıkılmadan, finansman olanaklarının dikkate alınmasında yarar var. Finansman gecikmeleri firmaların da ülkenin de kredibilitesini olumsuz etkiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018