3D baskı 2040’ta küresel ticareti yüzde 40 azaltacak
ING Bank tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, 3 boyutlu (3D) baskı teknolojisinde yaşanan gelişmeler 2040 yılında küresel ticareti yüzde 40 oranında azaltacak.
Rapora göre, 3D teknolojisi küresel tedarik zincirlerini sarsma ve ticaretteki mevcut büyümeyi tehdit etme gücüne sahip.
Her ne kadar dünya genelinde 3D teknolojisi ile üretim henüz son derece sınırlı olsa da, birçok endüstride önemli gelişmelere şahit oluyoruz. Otomotiv sektörü 30 yıldan fazla süredir 3D teknolojilerine yatırım yapıyor. 3D baskı, tıbbı malzeme üretiminde sıklıkla kullanılıyor. Airbus, uçaklarında 3D teknolojisi ile ilde edilen parçaları kullanıyor.
ING raporuna göre, 3D baskı henüz emekleme döneminde ve küresel ürün ve hizmet üretiminin sadece küçük bir bölümünü temsil ediyor.
Consultancy Wohlers Associates isimli danışmanlık şirketinin yaptığı tahminlerine göre, 2016 yılında dünya genelinde şirketler 3D printer ve bununla ilgili hizmetler için 6.6 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiler. Bu oran, küresel imalatın yüzde 0.7’sine denk geliyor.
3D yatırımları artıyor seri üretim yakında
3D baskı teknolojisi şu an için prototip üretimi, ya da az sayıda ürün söz konusu olduğunda devreye giriyor. Seri üretimde ise henüz sürdürülebilir değil.
Rapora göre bu durum hızlı bir şekilde değişecek ve 3D baskının ekonomi içindeki rolü önemli ölçüde artacak. Rapor, bu yönde teknolojik adımların çoktan atıldığına da yer veriyor.
3D printer için yapılan yatırımların son beş yıl içinde yüzde 29’un üzerinde artış gösterdiği ifade ediliyor. Geleneksel makine yatırımlarında ise sadece yüzde 9.7 oranında artış görüyoruz. Rapor, 3D ile seri üretimin yakın dönemde gerçek olacağının haberini veriyor.
İki senaryo
Rapora göre, dünya genelinde imal edilen ürünlerin yarısı 3D baskı ile elde edilecek ve bunun sonucu olarak 2040 yılında küresel ticaret yüzde 40 oranında azalacak. Bu öngörü banka tarafından hesaplanan iki senaryodan biri olan “Hızlandırma senaryosu”na dayanıyor. Bu senaryoya göre 3D baskı teknolojilerine yapılan yatırım her beş senede bir, iki kat artış gösteriyor. Zaman içinde teknolojinin gelişmesiyle, 3D şirketler için büyüyen bir gelir kaynağına dönüşüyor ve yatırım da hızlanıyor.
ING’nin diğer senaryosu, ise 3D baskı teknolojilerine yapılan yatırımın mevcut seviyede kalacağı üzerine kurulu. Bu senaryoda, 2060 yılından itibaren dünya genelinde imal edilen ürünlerin yarısı 3D ile elde ediliyor olacak. Bu da küresel ticaretin yüzde 22 oranında azalmasına neden olacak.
ING Raporu’nun yazarı Raoul Leering’in dediği gibi, hangi senaryo geçerli olursa olsun, ING raporu endüstri için bir uyarı niteliğinde. Özellikle de otomotiv, endüstriyel makine sanayi ve tüketici ürünleri bu değişimden en fazla etkilenecek sektörler arasında yer alıyor.
Ticaret ilişkilerini etkileyecek
● 3D baskı teknolojileri, daha az işgücü anlamına geliyor. Bu teknolojiyi kullanan ülkeler, ucuz işgücü nedeniyle üretim yaptırdıkları ülkelere artık ihtiyaç duymayacaklar.
● 3D teknolojileri daha verimli olduğundan ve daha az atık ürettiğinden, ülkeler arası hammadde akışı azalacak...
● Çin, Bangladeş ve Vietnam gibi iş gücünün ucuz olduğu ülkeler bu süreçten oldukça fazla etkilenecek.
● Ticaret yerelleşecek. Lojistik, ulaşım gibi sektörler olumsuz etkilenecek.
● Ticaret finansmanı ihtiyacı azalacak; fakat leasing yöntemi önem kazanacak. Hızlı değişim nedeniyle, şirketler 3D teknolojisine yatırım yapmak için finansmana ihtiyaç duyacaklar.
● Bu süreçten en fazla yarar sağlayacak ülkelerden biri ABD olacak. ABD, 3D teknolojisi sayesinde ticaret açığını önemli ölçüde kapatabilecek.