354 şirketin 79'u temettü dağıtıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Borsadaki 354 şirket arasından temettü dağıtacağını açıklayan şirket sayısı sadewce 79 oldu.

Borsa şirketlerinin yüzde 78'i temettü dağıtmıyor.

Zeynep Aktaş, dün Milliyet'de ilginç bir tablo yayınladı. Görülen o ki, borsa şirketleri kâr etseler de ortaklarına kâr payı dağıtmıyorlar.

Halbuki sermaye piyasasında en önemli gösterge hisse senetlerinin temettü oranıdır. Sanayileşmiş ülkelerde şirketleri yönetenlerin başarısı temettü oranından izlenir. Temettü oranı düşen şirketlerin yöneticileri değiştirilir.

Zeynep Aktaş'ın verdiği bilgilere göre, 2008 yılında krizin hemen öncesinde borsadaki 326 şirketten sadece 122 tanesi nakit temettü dağıtırken, 2009 yılında krizin etkisi ile bu sayı 97'ye geriledi. 2010 yılında ise borsadaki 350 şirketin 110 tanesi temettü ödedi.

2011 yılına geldiğimizde ise mart ayına kadar açıklanan temettülere göre 354 şirketten sadece 79 tanesi nakit temettü vereceğini duyurdu.

Bu sayı bütün şirketlerin kar dağıtımına ilişkin kararlarını açıklamasından sonra 100'e ulaşabilir. Ancak oran olarak bu sayı yüzde 30'un üstüne çıkmayacaktır. Yani nakit temettü ödeyen şirket sayısı yaklaşık 100 civarı bir rakamda kalacaktır. Düzenli kâr payı almak isteyen yatırımcı açısından bunun anlamı borsanın sadece yüzde 30'una yatırım yapabileceğidir.

Borsanın derinleşebilmesi ve yeni yatırımcı gelebilmesi karlı şirketlerin borsaya gelmesi, var olan şirketlerin de kar paylaşımı konusunda isteksiz olmamasına bağlı. Aksi takdirde, 2023'lere gelindiğinde de borsanın derinliğinin nasıl yaratılacağı tartışmaları devam edecektir.

Küçük yatırımcı kadar kurumsal yatırımcılar da Türk şirketlerinin temettü  politikasından rahatsız olmadıkları anlaşılıyor.

Küçük yatırımcı hisseyi temettü için değil daha çok kısa dönemde gerçekleştireceği fiyat artışı için alıyor.

Yatırımcı hisse senedine bağladığı paranın karşılığında bir getiri bekleyişinde.Olağan getiri kâr payı. Olağan üstü getiri hisse senedinin değer artışı. Hisse senedinin değer artışının olağanüstü olmasının nedenei, bunun da aslında kârlılığa bağlı olması gereğidir.

Bir şirket eğer kârlı ise hisse senedi değeri yükselir. Şirket kârlı  ise daha çok kâr etmesi, hisse bağına daha çok kâr payı vermesi gerekir.

2010 Yılında   piyasada faiz oranları yüzde 8 dolayında idi. 2010 yılı faaliyetleri sonu kâr payı dağıtımına karar veren şirketlerin dağıtacakları kâr payının, hisse senetlerinin borsadaki işlem fiyatlarına oranı pek azında  yüzde 5'in üzerinde

Hisse senedi fiyatına göre en yüksek  kâr payı dağıtan Taç Yat.Ortaklığı % 10.99 kar payı veriyor. Yüksek kar payı dağıtanlar,yüzde 9.37 ile Türk Traktör,Yüzde 8.11 ile Mardin Çimento, yüzde 8.07 ile Türk Telekom,yüzde 7.98 ile Ünye Çimento,yüzde 6.36 ile Turkcell,yüzde 6.46 ile Tüpraş,yüzde 6.25 ile Ford Otosan,yüzde 5.71 ile Tofaş Oto. 

Koç Grubu şirketleri ile çimento şirketlerinin 2010 yılı faaliyetleri ile ilgili olarak  "göreceli" ölçüde iyi temettü dağıttıkları dikkati çekmektedir.

Bankalar faiz yükseltmeye başladı

Akbank, bir yıl vadeli mevduat hesaplarına yüzde 9.5 faiz ödeneceğini açıkladı. Açıklamaya göre bu faiz oranı 100 bin TL altındaki mevduat hesaplarıma uygulanacak. Denek ki 100 bin TL'nin üzerindeki mevduata daha da yüksek faiz ödenebiliyor.

Bu gelişme hem bankalar hem tasarruf sahipleri bakımından önemlidir. Demek ki bankalar önümüzdeki dönemde faizin gerilemeyeceğini tahmin ediyor. Demek ki tasarruf sahipleri önümüzdeki dönemde daha yüksek faiz alma imkanına sahip olacaklar.

Bunun bir de uzantısı var. Demek ki kredi maliyetleri de önümüzdeki dönemde artacak. Para pahalı hale gelecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018