3.5 trilyon dolarlık köprü kurdu: Chicago ve Tahran kapandı, Londra’daki TTM’de yer yok!
Türkiye’nin ekonomideki en önemli hedefi Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü için belirlenen hedefler revize edildi. 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük 1.1 trilyon doların altına çekildi, 25 bin dolarlık kişi başı gelir ise 12 bin 244’e düşürüldü. En önemli kalem olan ihracattaki 500 milyar dolarlık hedef ise 226 milyar dolara indirildi. 2018’de bu rakam 168 milyar dolardı. Yani aradaki fark neredeyse 60 milyar dolar ve önümüzde 4 yıldan daha az süre kaldı. İşte bu hedefler içerisinde en önemli görev ise ihracata verilmiş durumda. Dolayısıyla var olan pazarların büyütülmesi ve yeni ülkeler belirlemek.
Türk Ticaret Merkezleri (TTM) bu ihracat hedefinde büyük bir rol almış durumda. Türkiye İhracat Meclisi’nin (TİM) yönettiği TTM’lerin bir kısmı kapandı. İlk açılan TTM olan Tahran’ın kepenk indirmesi ve ardından Chicago’nun kapanması ilk kez gazeteniz DÜNYA’da yer almıştı. 100 Günlük Eylem Planı’nda 35 TTM açılması gündemdeyken, Chicago ve Tahran’ın kapanması bir anda gözleri bu merkezlere çevirdi. Şu anda 8 ülkede 9 TTM bulunuyor. Bazıları alınan yanlış kararlar, bazıları da iki ülke arasında hesaplanamayan gelişmeler nedeniyle kapanan TTM’ler kadar, başarı hikayesi olanlar da var.
Bunlardan biri, belki de en başarılısı İngiltere’nin başkenti Londra’da kurulanı. 2018 Eylül ayında kurulan Londra’daki TTM’de seramik, doğaltaş, mimari tasarım ofisleri ve yapı malzemeleri grubundan firmalar bulunuyor. Londra Seramik Türk Ticaret Merkezi adıyla faaliyetlerine başlayan TTM’de birbirini tamamlayan 14 tane Türk firması var.
Londra Seramik TTM İcra Kurulu Başkanı ve TİM Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, planlı bir şekilde hayata geçirdikleri merkezin İngiltere'de bir çekim merkezi haline geldiğini söylüyor. Londra’da açılan TTM’nin sadece İngiltere’ye değil, Ada ekonomisine de ulaşmak demek. İskoçya, Galler, İrlanda ile birlikte toplam ekonomik güç 3.5 trilyon dolara varıyor. Bir anlamda Londra’da açılan TTM, 3.5 trilyon dolarlık bir ekonomiye de ulaşmak demek.
TASARIM VE MİMARİNİN GÖBEĞİNE KURULDU
Londra'daki TTM'nin başarısı da menfaatleri ve hedef kitleleri ortak olan 14 şirketi bir araya getirmek olduğunu anlatan Çetinkaya, “Bizim bu merkezi oluştururken temel amacımız ortak menfaatlerde buluşan firmaları bir araya getirmekti. Zaten bakanlığa önerdiğimiz TTM modeli de bu. Çünkü ortak menfaatin olmadığı yerde tanıtım da olmaz. Modelin son derece iyi bir şekilde çalıştığını Londra'da görmüş olduk. Hedef kitlelerin benzer olduğu sektörleri bir yere toplamamız gerekiyor" diyor.
Londra’da açılan TTM’yi diğerlerinden ayıran özelliği ise inşaat, tasarım ve inovasyonun merkezi olan Clerkenwell bölgesi olduğu bilgisini veren Çetinkaya, “ Bu bölge dünyada metrekare başına en fazla mimarın düştüğü bölge ve 60 tane de büyük showroom var. Binayı seçtikten sonra ilk işimiz burayı tanıtacak bir ajans ile anlaşmak oldu. Mimari ve tasarım üzerine uzman bir firma ile anlaşarak uzun soluklu bir yol haritası çıkardık. TTM'yi tanıtmak için binada çeşitli davetler vermeye, seminer ve workshop'lar düzenlemeye başladık. Bazen mimari ile ilgili oturumlar düzenliyoruz, sektörün önde gelen isimleri gelip çeşitli konuları tartışıyor. Çok ilgi çeken VIP network etkinlikleri düzenledik. Bu etkinlikleri 14 katılımcıya 14 özel misafir şeklinde dizayn ettik” diye konuşuyor.
İngiltere’de kurulan TTM sadece doğru lokasyon ve iç etkinliklerle kalmıyor, önemli çalışmalarda da adını duyurmuş durumda.
İngiltere’de düzenlenen ünlü Clerkenwell Design Week'e ana sponsor olduklarını kaydeden Çetinkaya, bu etkinlik ile merkezin daha iyi anlaşılır bir konuma geldiği bilgisini veriyor.
“FİRMALARIN 150 BİN DOLARLIK DESTEKTEN HABERİ YOK”
TTM'de 14 Türk firmasının bulunduğuna işaret eden Çetinkaya, tüm firmaların memnun olduğunu ve yeni firmaların da girmek için sırada beklediğini kaydediyor. Çetinkaya, mevcut yeri genişletebilmeleri halinde yeni firmalara da kapılarını açacaklarını dile getiriyor.
TTM'lerde yer almanın prestij açısından da çok önemli olduğunu belirten Çetinkaya, "İhracat yapan bir firmanın kartvizitinde Londra veya diğer büyük merkezlerin adının yazılı olması firmanın algısını yükseltiyor. Ayrıca TTM'lerde 150 bin dolarlık firma başı destek veriliyor ve bu çok önemli bir fırsat. Ancak TTM'lerde firma olarak başarılı olmak için personel istihdam etmek çok önemli. Bir çok firma bunu bilmiyor bile" diye konuşuyor.
Türk mermerinin ihracattaki sorunu fiyata dayalı rekabet
Rüstem Çetinkaya, Türkiye'nin doğaltaş ihracatının nasıl artırılabileceği ile ilgili olarak şunları anlattı: "Elbette yeni pazar arayışlarımız sürekli devam ediyor. En fazla ithalat yapan marketler arasında ilk üçteyiz. Bizim sorunumuz fiyatımız. Türk mermeri son derece kaliteli bir mermer olmasına ve en iyi teknoloji ile üretilmesine karşın sunduğu fiyatı ile rekabet etmesi lazım. İtalyanlar bizim fiyatımızın iki katına satış yapabiliyor. Türk mermeri algısını yükseltmemiz gerekiyor. Bunun için ciddi çalışmalar yapıyoruz. İMİB olarak fuarların ötesine geçip tüm dünyada tasarımla ilgili olan etkinliklere katılacağız. Mimari festivaller, dizayn bienalleri ve her türlü tasarım etkinliklerinde yer alıp Türk taşını anlatacağız, tasarımsal işler yapacağız. Bilinirlik ve algıyı yükseltmeye çalışacağız."