35 sanatçıdan “Unutmamak Adına”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, göreve geldiği 2004 yılından bu yana, seçilmeden önce vaat ettikleri gibi, ilçeyi kültür ve sanatla yönettiklerini söyledi. Beşiktaş’ın, İstanbul’un, hattâ Türkiye’nin kültür sanat başkenti olduğunu vurgulayan Ünal, bu alandaki yeni sezon projelerini “Kentleri Besleyen Nehir Kültür ve Sanat” başlığıyla düzenlediği bir basın toplantısında anlattı.

Gündüzleri 2 milyon civarında nüfusa ulaşan Beşiktaş’ta 2012 sayımındaki verilere göre 186 bin 67 kişi yaşıyor. İlçedeki Belediye’ye ait kültür merkezlerinde yer alan 2 bin 270 koltuk kapasiteli 5 sahnedeki izleyici sayısı, geçtiğimiz sezon 138 bin 246’ya ulaşmış durumda, neredeyse nüfusun tamamı...

Başkan, göreve geldiğinden bu yana 200’e yakın heykeli (aralarında önemli sanatçıların, kültür adamlarının, aydınlarınkiler de var) ilçenin dört bir yanına dikmiş; bu isimler için düzenlediği “Ustalara Saygı” geceleri bu sene 9. kez gerçekleştirilecek.

Önümüzdeki aylarda hayata geçirilecek olan özgün bir müzeye de yine heykellerin dikili olduğu bir yoldan geçilerek ulaşılacak. Bu müzede aralarında Adem Genç, Adnan Çoker, Aydın Ayan, Balkan Naci İslimyeli, Bedri Baykam, Bünyamin Özgültekin, Halil Akdeniz, İpek Duben, İrfan Okan, Koray Ariş, Mehmet Güleryüz, Meriç Hızal, Mithat Şen, Mustafa Ata, Seçkin Pirim, Seyhan Topuz, Süleyman Saim Tekcan, Şenol Yorozlu ve Tülin Onat’ın da bulunduğu 35 sanatçının Beşiktaş Belediyesi’nin “Unutmamak Adına” projesi için gerçekleştirdikleri özgün eserler, kalıcı olarak sergilenecek.

Niye “Unutmamak Adına?” Çünkü, 1993’te Sivas Katliamı’nda yakılarak öldürülen 35 aydın için gerçekleştirilecek bu etkinlik. Katliama vurgu yapmak için bir bölümü yine sanatçılar tarafından yakılan bu eserler, önce Beşiktaş Çağdaş’ta sergilenecek, oluşum öyküleri de yine belediye tarafından kitaplaştırılacak.

Demokrasinin gelişmesi ve özgürlüklerin artması için, göreve aday olduklarından bu yana kültür sanata önem verdiklerini söyleyen Ünal, 4. Levent’teki Konaklar Mahallesi’nin 1957’den bu yana Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Ferruh Başağa, Sabri Berkel, Ercüment Kalmuk ve Eren Eyüboğlu’nun 20 büyük mozaik panosunu ağırladığını söyledi. Reklam tabelalarının, izolasyon sıvalarının altında kalan kamusal alandaki bu panoların koruma altına alındığını belirten Başkan, restorasyonları sonrasında mahallenin bir açık hava sanat müzesine dönüşeceğine müjdeledi.

Beşiktaş’ta yaşamış, yaşayan edebiyat, kültür, sanat ve spor adamlarının tespit çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden İsmail Ünal, hazırlanacak ilçe kitaplarında yer alan haritalarda bu isimlerin yaşadıkları yerlerin sokak sokak, bina bina gösterileceğini anlattı. Binaların üzerine onları anlatmak için konulan tabelalarla ilgili olarak Mimar Sinan Üniversitesi ile ortak çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Beşiktaş’ın 5 sahnesinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tiyatro, dans gösterisi, senfonik konser, resital, film ve belgesel gösterimi, sempozyum, Ustalara Saygı etkinlikleri yeni sezonda da sürdürülecek. 

İlçedeki sayısı 120’yi bulan parklarda gerçekleştirilen “Park Buluşmaları” yaz aylarında devam ederken 15 yıldır Beyoğlu’nda düzenlenen Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali de artık Beşiktaş Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar