3.5 asırlık kimya devi Merck, Türk Vilsan’ı alıyor
Dünyanın en büyük ilaç ve kimya şirketlerinden Merck, Türkiye’deki varlığını hayvan sağlığı alanında güçlendirecek bir adım attı. Alman Merck, Türk şirketi Vilsan Veteriner İlaçları adlı firmayı almak için şirketin sahibi Vimar Gıda ile masaya oturdu. Anlaşma sağlanırsa Merck, bu alanda Türkiye’deki ilk yatırımını yapmış olacak. Böylece Hintli Alivira, Kuveytli finans şirketi NBK, ABD’li yatırım fonu Riverside gibi firmaların yer aldığı Türkiye hayvan gıda ve sağlığı pazarına küresel bir oyuncu da girecek.
Hayvan sağlığı sektöründe Türkiye’nin önemli firmalarından olan Vilsan, 1986'da kuruldu. Vilsan, Avrupa'dan Güney Amerika’ya ihracat gerçekleştiriyor.
1668’de kuruldu
2014’te Vilsan 30 milyon liraya Vimar’a satıldı. Vilsan’ı almak için görüşme yürüten Merck ise dünyanın en eski tıbbi ürünler ve kimyasallar firması. 1668’de kurulan firmanın 70 ülkede 50 binden fazla çalışanı var. Hisseleri Frankfurt Borsası’nda işlem gören şirket geçen yılı 15 milyar euro ciroyla kapattı.
Fındıkta Türkiye’nin tahtını çikolata devleri sallıyor
Son dönemde DÜNYA Gazetesi’nde sık sık Türk fındığının geleceğine yönelik tehditleri konu alan haberler ve yazılar yer aldı. 24 Temmuz’da gazetemizin piyasa ve dış ticaret editörü Veysel Ağdar’ın kaleme aldığı haberde fındıkta Türk hakimiyetini kırmak isteyen global fındık alıcılarının Karadeniz, Balkanlar, Akdeniz ve Amerika Kıtası’nda fındık yetiştirilmesine yaptığı destek yer almıştı. Bu ülkeler arasında Azerbaycan ve Gürcistan öne çıkarken, Çin’in de üretimde söz sahibi olmak istediğini vurgulaandı.
24 Ekim’de de “Türk fındığının global tahtına göz diktiler” başlığıyla paylaştığımız haberde ise küresel pazarının yüzde 60-70’ini elinde tuttuğunu, ancak son dönemde yaşanan bazı gelişmelerle bu oranın önümüzdeki dönemde düşebileceğini anlatmıştık. Ferrero’nun Azerbaycan’a yaptığı ziyaret, Rusların alternatif pazar arayışı ve yaptığı anlaşmalar, Avrupa’nın en köklü fonlarından İsviçreli ResponsAbility Investments AG’nin fındık yatırımlarına fon arayışı... En dikkat çeken ise İsviçre merkezli fonun CEO’su Rochus Mommartz’ın açıklamasıydı. Varlıkları 3 milyar dolara ulaşan fonun CEO’su Mommartz: “Üretimin yüzde 70’i Türkiye’de. Ancak üreticiler Türkiye’den fındıklara bağımlı kalmak istemiyorlar...” demişti.
İşte bununla ilgili en önemli adım haberimizden 2 hafta sonra İtalyan devi Ferrero’dan geldi. Reuters’in 3 Kasım’da duyurduğu haberde Nutella’nın sahibi İtalyan çikolata üreticisi Ferrero’nun fındık ihtiyacını karşılayabilmek için dünyanın en büyük üreticisi Türkiye dışındaki üreticilere yöneldiğini duyurdu.
Şili’den Avustralya’ya coğrafya genişliyor
Dünya fındık rekoltesinin yüzde 70’i Türkiye’den geliyor. Fındık arzının coğrafi olarak sınırlı bir bölgeden gelmesi, Ferrero, Kraft Heinz Co, Mondelez ve Nestle gibi gıda üreticilerinin tedarik zincirini savunmasız bırakıyor.Kanada’nın Ottawa eyaleti geçen ay Ontario’da farklı fındık çeşitlerini test eden bir projeye yaklaşık 500 bin Kanada Doları katkıda bulundu. 161 hektar büyüklükteki fındıklık alanın 2027’ye kadar 10 bin 100 hektara çıkarılması hedefl enen projeninin finansmanına Ferrero da destek sağlıyor. Ferrero’nun Kanada’daki tarım ekonomistlerinden Barb Yates, Reuters’a yaptığı açıklamada, ekili fındık alanını artırmak için benzer çalışmaların Sırbistan, Şili, Avustralya, Güney Afrika ve ABD’de de yapıldığını söyledi. İskoç Freeworld Trading’den fındık tüccarı Adam Johnston, “Ferrero tüm yumurtaları aynı sepete koymanın yarattığı tehlikenin farkına vardı” dedi. Dünya’nın duyurduğu o haberde fındıkta politikanın değişmesi gerektiğini ifade etmiştik. Rakip ülkelerin bu konuda politikaları değişiyor çünkü.
Girişimcilerin hocasına öğrencilerinden yatırım
Türkiye’de internet dünyasının önemli isimlerini yetiştiren bir isim Prof. Dr. Aytül Erçil. Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın, Maçkolik’in Kurucu Ortağı Erdem Yurdanur, teknoloji yatırımcısı ve geliştiricisi Erman Turan öğrencileri arasında... Şimdilerde öğrenci yetiştirmenin dışında kendi projelerini de Vispera Kurucu Ortağı ve CEO’su unvanıyla yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Vispera’ya iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim; Mehmet Kutman’a ait Global Yatırım Holding’in şirketi Actus ile Logo Yazılım ortak oldu. Ortaklık Actus-Logo Ventures adlı fon üzerinden gerçekleşti.
Logo Ventures, 1.2 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirerek, güncel değeri 12 milyon dolar olarak belirlenen Vispera’nın yüzde 10’unun sahibi oldu. 2014 yılında yüzde 100 Türk sermayesi ile kurulan Vispera alanında ender şirketler arasında yer alıyor. Dünyada bir elin parmaklarını geçmeyen yatırımcının yer aldığı perakende sektöründe mağaza içi uygulama, izleme ve denetim süreçlerinin mükemmelleştirilmesi hedefiyle çalışıyor.
1 aylık işi birkaç saatte yapıyor
Yaptığı ölçümlemeyle insan gözünün ayırt edebildiği her ürünü, yüzde 99’un üzerinde kesinlik ile tanıyor. Örneğin dondurma gibi en zorlu alanlarda buzdolaplarının dolu olup olmadığını kısa zamanda müşteriye iletebiliyor. İnsan eliyle gerçekleştirilen manuel uygulamalarda bazen raporlama 1 ayda yapılabilirken, Vispera’nın sistemi ile birkaç saatte bu iş yapılabiliyor. Çalıştıkları markalar arasında Ülker, Coca-Cola, Unilever gibi firmaların yanı sıra Carrefour gibi marketler de var. Hatta Aytül Erçil, Tesco ile de görüştüklerini ifade ediyor.
Vispera’da yatırımda bulunan Logo Ventures’ın Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Cahit Güvensoy’da Aytül Hoca’nın öğrencilerinden biri.