34 yılın coşkusunu yaşıyoruz…

Hakan GÜLDAĞ
Hakan GÜLDAĞ [email protected]

Bir ekonomi gazetesi olarak 2 Mart’ta DÜNYA kendine özgü yeni bir rekor kırdı…

33 yılı geride bıraktık… 34. yaşımıza girdik…

★ ★ ★

2 Mart, gazeteniz DÜNYA’nın kuruluş günü…

20 yıl kadar önce, aynı tarihte kurucumuz Nezih Demirkent, şunları yazmış:

“Ekonomi gazeteciliğine hayat veren iş dünyasıdır ama bizim ülkemizde iş dünyası henüz bu yayınlarla fazla ilgili değildir. Bunu açıkça belirten işadamlarımız vardır. Bunlar kendi yayınlarına sahip çıkmak isteyenlerdir…”

★ ★ ★

2 Mart 1993’te yazılan bu satırların üzerinden 20 yıldan fazla geçti…

“Değişen bir şey var mı?” diye kendi kendime sorduğumda, biraz tereddütte kaldığımı itiraf edeyim… Neden derseniz…

Evet, bu 20 yılda dünya değişti, Türkiye değişti, ekonomi gelişti ama…

İş dünyamızın tavrında çok köklü bir değişiklik yok doğrusu…

Bana sorarsanız, iş dünyamız hala ekonomi basınından yeterince yararlanmıyor…

★ ★ ★

Öte yandan, son 20 yılda ekonomi haberciliği hızla gelişti…

Sadece DÜNYA gibi işi ekonomi olan yayınlarda değil, günlük gazetelerde de geniş yer tuttu… Dolayısıyla, yeterli görmesek de toplumda ekonomiye ve ekonomi haberciliğine ilginin arttığını da görüyoruz…

Yalnız İstanbul ve Ankara’da değil…

Türkiye’nin her yerinde…

★ ★ ★

Kurucumuzun bahsettiği iş dünyasının ‘kendi’ yayınlarına sahip çıkmasına gelince…

İşte orada DÜNYA haklı bir gurur yaşıyor…

DÜNYA’dan sonra birçok ekonomi, iş ya da finans gazetesi yayınlandı…

Hiçbiri uzun süreli olamadı…

DÜNYA’ya ise Anadolu iş dünyası başta olmak üzere okurları sahip çıktı…

★ ★ ★

İş dünyası kendi DÜNYA’sına sahip çıkmaya devam ediyor…

Hatırlarsanız, birkaç hafta önce bu köşede kimi okurlarımızın, gazetemizde 3 Şubat’tan bu yana yaptığımız değişikliklerle ilgili gönderdikleri mesajlardan kısa bölümler vermiştim…

Gelen mesajların küçük bir kısmına yer verebilmeme rağmen, yazının yayınlanmasının ardından ikinci bir mesaj dalgasıyla karşı karşıya kaldık…

Hiç saklamayacağım, bu ilgi bize gurur ve kıvanç veriyor…

Heyecanlandırıyor…

Şevk veriyor…

Tekrar tekrar teşekkür ediyoruz…

Aralarında, kendisi de eski bir DÜNYA çalışanı olan Eczacıbaşı Holding Basın Danışmanı Cem Tanrıkılıcı gibi “Gazetenin yeni tasarımı gerçekten süper olmuş” diye daha ilk günden itibaren Twitter’dan herkese duyuran dostlarımız da var…

★ ★ ★

Bugün, tek bir ilden gelen mesajlar arasından seçtiğim 6 tanesini sizlerle paylaşacağım… Mesajlar Bursa’dan…

Haksızlık olmasın diye, gazetede yaptığımız değişiklikleri olumlu ve olumsuz bulan mesajlardan 3’er tane seçtim…

★ ★ ★

Önce, Bursa Bölge Temsilciliğimize ulaşan beğeni bildiren mesajlardan üçü:

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan şöyle diyor: “Öncelikle, Türkiye’nin ilk ve tek ulusal ekonomi gazetesi DÜNYA’nın yenilenen yüzünü büyük bir beğeniyle karşıladığımı belirtmek isterim. Ekonomi gazeteciliğinde ülkemizde çığır açan ve alanında uzman köşe yazıları, deneyimli muhabirlerinin yanı sıra tüm bölgelerde reel sektörün nabzını en iyi şekilde tutan gazetemiz DÜNYA’ya bundan sonraki yayın hayatında şahsım, BUSİAD Yönetim Kurulu ve üyelerimiz adına başarılar diliyorum. Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin yanı sıra küresel düzeydeki haber ve yorumları da bizlere, gerek internet sitesinde anında ve gerekse gazetede detaylı yorum ve objektif bakış açısıyla ileten Dünya’nın, Bursa ekonomisiyle de çok ilgili olduğunu büyük bir memnuniyetle gözlemliyorum. Bursa ekonomisindeki ve BUSİAD’daki tüm gelişmeleri sayfalarına en doğru ve geniş şekilde taşıyan DÜNYA Gazetesi’nin uzun yıllardır devam eden başarılarına ortak olan tüm çalışanlarını yürekten kutluyorum.”

★ ★ ★

“Gazetenin yeni yüzünü çok beğendim” diyor Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ve devam ediyor: “Ekonomi ile ilgili verilen bilgilerin renk tonlamalarıyla daha canlı hale getirilmesi okuyucu üzerinde pozitif etki yaratıyor. Hele ki ekonominin sıkıntılı olduğu bir dönemde insanların DÜNYA gazetesini sıkılmadan okuyacağı düşüncesindeyim. Renk tonları ve mizanpaj canlandırıcı etki yaratmış…”

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Güleç de benzer bir vurgu yapıyor mesajında: “DÜNYA gazetesi yeni yüzü ile daha dinamik bir yapıya kavuşmuş. Renk tonlarını ve mizanpajı başarılı buldum. Zevkle okuyorum…”

★ ★ ★

Sıra yaptığımız değişiklikleri ‘beğenmeyen’ dostlarımızın mesajlarında: Aroma A.Ş CEO’su Mahmut Atom Duruk, “Yeni tasarımı beğendiğimi söyleyemeyeceğim” diyor. Gazetenin yeni haliyle ilgili ciddi bir soruşturma yapmanızı öneririm. Gazete rengarenk olmuş. Buna gerek var mıydı?”

★ ★ ★

Sinta A.Ş Genel Müdürü İlker Oral tepkili: “Ben DÜNYA gazetemi geri istiyorum. Birinci sayfadaki bu kocaman kırmızı hoş olmadı. Klasik siyah logoyu geri istiyorum. Bu benim 30 yıllık gazetem değil.” İnoksan A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık’ın şikayeti de şöyle: “Gazetenin birçok yerini keser ilgililere gönderirdim. Şimdi elime alıyorum kayda değer bir şey bulamıyorum. Çok köklü bir değişim olmuş. Belki eski alışkanlığımızdan dolayı biraz daha bekleyip sonra tekrardan görüşlerimi sizlerle paylaşacağım. Ama ilk algım yeni halini beğenmedim.”

★ ★ ★

Sahip çıkmak sadece överek olmaz…

Öven dostlarımız içlerinden gelmiş, yaptıklarımız onlara da iyi gelmiş, beğenmişler ve bu beğenilerini bizimle paylaşmışlar…

Yaptıklarımızı beğenmeyen dostlarımız da aynı samimiyetle, yapılan değişikliklerin gazeteyi güçlendirmek yerine zayıfl atacağı endişesi ile bizleri uyarmışlar…

Hem uyarılarına saygı duyuyoruz hem de bu eleştirilerini çok değerli buluyoruz…

Merak etmesinler hepsi hafızalarımıza not edildi…

★ ★ ★

Tabii bir de biraz şakayla karışık, “Gazeteyi güzel yapmışsınız ama kağıttan kalelerin devri bitti, gazetelerin pabucu dama atılıyor, siz dijitale ağırlık verin” diyen okurlarımız da var…

Veriyoruz zaten… Dünya Online’da yapılan değişiklikler de ilgi ve beğeniyle karşılandı…

Biz, kaliteli içeriği üretmeye, doğru haber vermeye devam ettiğimiz sürece, kağıt üzerinde mi yoksa bir ekran da mı yayınlanıyor olmasının öneminin tali olduğuna inananlardanız…

★ ★ ★

Yazımıza kurucumuz Demirkent’in sözleriyle başladık…

Belki bu aşamada yine O’nun sözleriyle bitirmekte fayda var: “Bilgilenmenin yolu kendi alanından haberdar olmaktır. (…) İlk gazeteyi çıkaranlar deniz yoluyla gelen navlunları duyuruyordu. Son gazeteler ise mutlaka yine ekonomiden söz eden yayınlar olacaktır. Çünkü insanoğlu, artık günübirlik kararlar yerine sistemli ve sürekli kararlarla başarıya ulaşabileceğini görmektedir…”

★ ★ ★

DÜNYA’nın yeni yaşı tüm dostlarımıza kutlu olsun…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar