3 puan ve iki adam

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

İnönü Stadı'nda oynanan Beşiktaş - Eskişehirspor karşılaşmasının kısa özeti başlıkta gizli. Sivok'un kafasından gelen gole kadar ne Ersun Yanal'ın ne de sahadaki Eskişehirspor takımının karşıda da bir kale olduğundan haberleri yok gibiydi. Takımının başında siftah yapan Ersun hoca belli ki, "İnönü'de 1 puan iyidir" fikrini benimsemiş ve bunu da futbolcularına fazlasıyla aşılamıştı. Yedek kulübesinde Batuhan, Mehmet Yıldız, Erkan ve Burhan gibi isimler koyu bir sohbete dalmışken, sahadaki on bir "hibrid golcü Serdar Özbayraktar" önderliğinde 4-6-0'dan tatsız tuzsuz örnekler sunmakla meşguldü. İkinci bölgede kalabalıklaşan ve ikili üçlü baskılarla top kazanmaya çalışıp bunları değerlendirmeyi düşünen rakibine karşı Beşiktaş 5 dakikalık bir bocalama devresi geçirse de Manuel Fernandes önderliğinde oyunu çok rahat açtı. 4-3-3 sistemindeki siyah-beyazlılar, ikinci bölgede oynayan rakiplerinin defansı arkasına adam kaçırarak çok daha fazla pozisyon bulabilirlerdi ancak ilk yarının 0-0 bitmesi, Ekrem ve Edu'nun "yaratıcılık ve bitiricilik" problemleriyle alakalıydı. Buna rağmen Beşiktaş ilk 45 dakikada bile skor avantajını yakalayabilecek pozisyonları buldu. 90 dakika geneline hatta lig başından bu yana gelip geçen maçlara baktığınızda Beşiktaş adına yapacağınız ilk tespit, Mustafa Pektemek'in Almeida'ya oranla gol vuruşu konusunda çok daha yetenekli olduğudur. İzin verin biraz abartayım, söz konusu olan golcülük ise Pektemek'in ordinaryüs olduğu yerde Almeida maalesef "yardımcı doçent" kalır. Bir an için hayalinizde bu iki oyuncunun pasaportlarını değiştirin, yana yakıla santrfor arayan Portekiz milli takımı takriben 10-12 sene sürecek derin bir oh çekmez miydi? Oysa biz 23 yaşındaki Mustafa Pektemek'i ne Beşiktaş'ta ne de milli takımında layığıyla kullanabilmiş değiliz. Mustafa bu çizgisini devam ettirdikçe hak ettiği konuma mutlaka gelecektir ona şüphe yok. Ayrıca Galatasaray'ın Elmander - Baros ikilisiyle yakaladığı ritmin bir benzeri Beşiktaş'ta da yakalanabilir bu çok önemli. Carvalhal'in 4-3-3 sisteminden vazgeçmesi mümkün görünmüyor zaten kadro yapılanması da bu formasyona uygun ancak gereği halinde Mustafa'yı kullanarak taktiksel çeşitliliğe ulaşmak başka bir deyişle "cepteki B planı" da uzun maratonda takımlar açısından önemli bir avantajdır.

Gelelim maçta dikkat çeken bir diğer isme: Manuel Fernandes. 20 yaşında iken Avrupa'nın en potansiyelli futbolcularından biri olarak gösterilen Fernandes, kendisini futboldan uzaklaştıran şeylerden sıyrılıp fizik ve mental açıdan hazır hale geldiğinde ligimizin kalite çıtasını aştığını bir kez daha gösterdi. Maç içinde aktif dinlenmeyle geçirdiği bir bölüm olması muhtemelen kondisyonerlerin yoğun maç trafiğinde fizik yüklemelere çok fazla eğilemiyor oluşundan. Ne yazık ki, bu pürüz bütün takımlar için mevcut. Buna rağmen gerek maç içindeki hırslı mücadelesi, top dağıtımı, duran toplardaki ustalığı ve mesai arkadaşlarına verdiği güvenle Beşiktaş'ın çok önemli bir kozu. Anlaşıldığı kadarıyla Carvalhal ile yaşadığı ufak çaplı sorun onun için sağaltıcı bir etki sağlamış. Bu noktada çokça eleştirdiğimiz Carvalhal'in de hakkını teslim edip, gerçek Fernandes'i Beşiktaş'a kazandırdığı için tebrik etmemiz gerekiyor. Mustafa Pektemek ve Manuel Fernandes demişken, maçta takımı adına çok başarılı bir performans gösteren Ivesa'yı da anmadan geçmeyelim. Pek çok pozisyonda Beşiktaş forvetlerine set çeken tecrübeli kaleci, belki yenilgiyi engelleyemedi ama bunun sebebini de maç sonunda yine kendisi açıkladı: "Bugün kazanma ihtimalimiz yok gibiydi. Beşiktaş çok iyi oynadı."

TEKNİK ANALİZ

(Galatasaray - İ.B. Belediyespor)

Kırmızı kart

Galatasaray zorlu rakibi İ.B. Belediyespor önünde kendisini zirveye taşıyan 4-4-2 formasyonunu bozmamış olsa da kadro seçimi itibariyle dirençsiz denebilecek bir yapılanma içerisindeydi. Klasik 4-3-3 anlayışındaki Arif Erdem'in talebeleri bu sebeple Webo'nun atıldığı dakikaya kadar zaman zaman sarı-kırmızılıları zorlamayı başardılar. Ancak kırmızı kart sonrası hedef santrforunu ve onun ileride top tutma konusundaki meziyetlerini kaybeden İ.B. Belediyespor Doka ve Visca'nın da kanatlardan savunmaya yardım getirememeleri sonucu farklı mağlup olmaktan kurtulamadı. Sarı-kırmızılı takımda kendisinden çok şey beklenen Emre Çolak, o beklenen patlamayı yaparak maça damga vuran isimlerden bir tanesi oldu.

[18. HAFTANIN SEYRİ]

Bursaspor'un dönüşü

Spor Toto Süper Lig'in 18. haftasında Bursaspor, deplasmanda ligin dişli ekiplerinden Kayserispor'la karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Bursaspor 2-0 kazanarak devre arasının ardından önemli üç puanı hanesine yazdırdı. Karşılaşmada Bursaspor'a galibiyeti getiren golleri 21. dakikada Batalla ve 73. dakikada Milan Stepanov kaydetti. Öte yandan karşılaşmanın 90. dakikasında Vederson, bir penaltı vuruşundan yararlanamadı. Karşılaşmanın 86. dakikasında ise Bursaspor'dan Musa Çağıran kırmızı kart görerek maçın son anlarında takımını 10 kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Bursaspor 22 puana yükselirken Kayserispor ise 25 puanda kaldı.

Sivasspor rahat kazandı

Spor Toto Süper Lig'de 18. hafta karşılaşmasında Sivasspor ile Kardemir Karabükspor kozlarını paylaştı. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşma ev sahibi ekibin 3-0 galibiyeti ile sona erdi. Sivasspor'u galibiyete taşıyan golleri 11. dakikada Erman Kılıç, 45. dakikada Kadir Bekmezci ve 75. dakikada penaltıdan Eneramo kaydetti. Bu sonucun ardından Sivasspor puanını 27'ye yükseltirken, Karabükspor 12 puanda kaldı. Ligin gelecek haftasında Sivassspor deplasmanda Eskişehirspor ile karşı karşıya gelecek olurken, Kardemir Karabükspor ise sahasında Gençlerbirliği'ni konuk edecek. Öte yandan Sivasspor, Ankaragücü'nden ayrılan Jan Rajnoch ile anlaştığını kamuoyuna duyurdu.

Burak'la gelen 3 puan

Spor Toto Süper Lig'de ikinci yarı heyecanı başladı. 18. hafta maçında Trabzonspor sahasında Manisaspor'u konuk etti. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 2-1 kazandı. Bordo mavililere galibyeti getiren golleri 40. dakikada Halil Altıntop ve 82. dakikada Burak Yılmaz kaydetti. Manisaspor'un tek golü 64. dakikada Isaac Promise'ten geldi. İlk golün asistini yapıp, ikinci golü kendisi üreten Burak Yılmaz, bir kez daha Trabzonspor'a 3 puanı getiren isim oldu. Bu sonucun ardından Trabzonspor puanını 27'ye yükseltirken; Manisaspor da 24 puanda kaldı. Hafta sonu Trabzonspor deplasmanda İBB'ye konuk olurken, Manisaspor da sahasında Orduspor'u ağırlayacak.

Ankaragücü mucizesi

Spor Toto Süper Lig 18. hafta maçında Mersin İdman Yurdu sahasında Ankaragücü'nü konuk etti. Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan mücadeleyi Ankara ekibi 2-1 kazandı. Ankaragücü'ne galibiyeti getiren golleri 1. ve 70. dakikalarda Ergin Keleş kaydetti. Mersin İdman Yurdu'nun tek golü ise 67. dakikada Erman Özgür'den geldi. Sahaya 22.36 yaş ortalaması olan bir 11 ile çıkan başkent ekibinin, yedek kulübesi de tamamen genç oyunculardan oluştu. Bu sonucun ardından Ankaragücü puanını 10'a yükseltirken; Mersin İdman Yurdu 27 puanda kaldı. Hafta sonu Ankaragücü sahasında Beşiktaş ile Mersin İdman Yurdu ise deplasmanda Bursaspor ile karşılaşacak.

Fenerbahçe takıldı

Spor Toto Süper Lig'de 18. hafta maçında Orduspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. 19 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-1'lik beraberlikle sona erdi. Orduspor'un golünü 18. dakikada Bogdan Stancu, Fenerbahçe'nin golünü ise 50. dakikada Emre Belözoğlu kaydetti. Sakatlığı bulunan Alex de Souza'dan yoksun maça çıkan Fenerbahçe önemli 2 puan kaybederken, Arjantinli dünyaca ünlü teknik adam Hector Cuper ile ilk maçına çıkan Orduspor güçlü rakibinden puan almayı başardı. Bu beraberliğin ardından Galatasaray'ın kazandığı haftada Fenerbahçe puanını 36 yaptı ve ezeli rakibi Galatasaray ile arasındaki fark 4'e çıkmış oldu. 7 maç sonra puan alan Hector Cuper'li Orduspor ise 18 puana ulaştı.

Galip çıkmadı

Spor Toto Süper Lig'in 18. haftasında Gençlerbirliği, kendi sahasında Samsunspor'u konuk etti. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Karşılaşmada Samsunspor 44. dakikada Murat Yıldırım'ın golüyle öne geçse de ilk yarının son dakikalarında Fink'in kendi kalesine attığı golle beraberliğe razı oldu. Gençlerbirliği Teknik Direktörü Fuat Çapa maç sonrası, "Sezonun ikinci yarısında oynayacağımız zor maçları düşünürsek bu 1 puan altın değerinde" şeklinde konuşurken, Ersen Martin'in de Gençlerbirliği tarafından transfer edilmek istendiği ifade edildi. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 29'a, Samsunspor ise 13'e yükseltti.

Gaziantepspor son nefeste

Spor Toto Süper Lig'de 18. hafta maçında Gaziantepspor ile Medical Park Antalyaspor karşı karşıya geldi. Kamil Ocak Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf tek golle ev sahibi Gaziantepspor oldu. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren golü 86. dakikada Cenk Tosun kaydetti. Bu sonucun ardından dört maç sonra galibiyetle tanışan Gaziantepspor puanını 19'a yükseltti. Medical Park Antalyaspor ise 21 puanda kaldı. Bu arada Gaziantepspor'un transferde bir forvet ve bir sol açık alacağı iddia edildi. Spor Toto Süper Lig'de bir sonraki hafta maçında Gaziantepspor pazartesi günü Fenerbahçe ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Antalyaspor ise pazar günü Kayserispor'u ağırlayacak.

HAFTANIN TAKIMI: Ankaragücü

HAFTANIN İNCİSİ: "Ne sevinecek, ne üzülecek vaktimiz var." Rıza ÇALIMBAY

KARE AS:   Ergin Keleş (Ankaragücü)

    Emre Çolak (Galatasaray)

    Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    Manuel Fernandes (Beşiktaş)

GOL KRALLIĞI:      17 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    7 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

7 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)

7 Gol - Isaac Promise (Manisaspor)

6 Gol - Mustafa Pektemek (Beşiktaş)

6 Gol - Selçuk İnan (Galatasaray)

PUAN DURUMU

Spor Toto Süper Lig 2011/2012 Puan Durumu Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Galatasaray 18 12 4 2 31 12 40

2. Fenerbahçe 18 10 6 2 25 15 36

3. Beşiktaş 18 10 5 3 27 17 35

4. Eskişehirspor 18 9 3 6 19 17 30

5. Gençlerbirliği 18 8 5 5 26 21 29

6. Trabzonspor 18 7 6 5 26 22 27

7. Mersin İdman Yurdu 18 7 6 5 21 18 27

8. Sivasspor 18 7 6 5 29 29 27

9. Kayserispor 18 8 1 9 21 19 25

10. Manisaspor 18 6 6 6 17 18 24

11. Büyükşehir Belediyespor 18 6 6 6 22 24 24

12. Bursaspor 18 5 7 6 20 18 22

13. M.P. Antalyaspor 18 5 6 7 13 17 21

14. Gaziantepspor 18 4 7 7 15 18 19

15. Orduspor 18 4 6 8 15 22 18

16. Samsunspor 18 2 7 9 13 23 13

17. K.D.Ç. Karabükspor 18 3 3 12 18 30 12

18. Ankaragücü 18 2 4 12 17 35 10

19. HAFTANIN HAKEMLERİ

7 Ocak 2012 Cumartesi

13.00 Bursaspor - M.İ. Yurdu

16.00 İstanbul B.B. -  Trabzonspor

19.00 Samsunspor - Galatasaray

8 Ocak Pazar

13.00 Karabükspor - Gençlerbirliği

13.00 Manisaspor - Orduspor

16.00 M.P. Antalyaspor - Kayserispor

16.00 Eskişehirspor - Sivasspor

19.00 MKE Ankaragücü - Beşiktaş

9 Ocak Pazartesi

20.00 Fenerbahçe - Gaziantepspor

HAFTANIN MAÇI

(Beşiktaş - Eskişehirspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Beşiktaş  :     115.050.000 euro (29 Futbolcu) Beşiktaş  : 25.9

Eskişehirspor :      32.800.000 euro (27 Futbolcu) Eskişehirspor : 26.8

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016