23 Nisan Bayramını dünya çocuklarına açan iki TRT çalışanı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dün yüzlerce yabancı çocuğun katılımıyla 41. kez uluslararası özelliğiyle kutlandı. Bayrama uluslararası niteliği 1979 yılında iki TRT çalışanı rahmetli Canan Meray ve Tekin Özertem tarafından kazandırılmıştı. Canan Meray, aynı zamanda Adile Naşit’in “Uykudan Önce” programını da kurgulayan yapımcıydı. Ben, 23 Nisan’ın dünya çocuklarının katılımına açılan, uluslararası nitelik kazandırılan 1979 programının hazırlığında yer alarak bu TRT’cilerin bayrama uluslararası nitelik kazandırmalarına tanık oldum.

Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi olarak TRT’nin çağrısı için TYS Başkanı rahmetli Aziz Nesin beni görevlendirmişti. Meray ve Özertem ile hazırlık çalışmaları sırasında tanıştım. TRT adına bütün imkansızlıklara karşın böyle çok yönlü bir uluslararası organizasyonu ilk kez düzenliyorlardı. Yabancı ülkelerden gelecek yüzlerce çocuğun yanlarında kalacağı aileleri organize etmekten, stadyumda düzenin ne olacağına, sunumun yapılması için Halik Kıvanç’ın getirilmesine, tören düzenine çok yönlü bir çalışma toplantılarda ele alındı.

TYS adına katıldığım için bana da stadyumda okunacak bildiri metninin yazılması görevi verildi. Kendileri de metin yazarı olan Meray ve Özertem’in katkılarını da alarak yazdığım bildiri metni, “Biz çocuğuz akılız/güzelliğiz yarınız/ mutluluk muştusu var/ bizim çocuk beyinlerimizde” diye başlıyordu. Bildiri bir Türk çocuğu tarafından staddaki törende okundu. Sonraki yıllarda da bazı küçük değişiklikler yapılarak tekrarlandı.

Meray/ Özertem ikilisinin başlattığı 23 Nisan Bayramının uluslararası niteliği 1979’dan bu yana gelenekselleşerek sürdü/sürüyor. Bunu bize kazandıran Meray/Özertem ikilisini bu nedenle bir kez daha saygı ve hürmetle anmak istedim.

1979’daki ilk kutlamaya katılan çocuklar, bugün o dönemde Ankara’da geçirdikleri günleri 50’li yaşlarını sürerken özlemle anmaktadırlar diye düşünüyorum.

O yıl ve sonraki yıllarda Türkiye’de 23 Nisan Bayramı törenlerine yabancı ülkelerden gelerek katılan, çoğu bugün orta yaş kuşağı içerisindeki insanların ülkelerinde birer Türkiye elçisi oldukları inancındayım…

İki TRT çalışanı gencin başlatarak gerçekleştirdiği bu uluslararası kardeşliğin ilk adımının, bugünde sürmekte olduğunu görmekten mutluluk duyuyorum. Atatürk’ün armağanı olan bayramın dünya çocuklarını bir araya getirmesine ilk katkıları olanları anarken, bu tür girişimlerin, bu çatışmalı dünyada, dünya barışına katkısı olduğuna inandığımı da belirtmek istiyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar