2023’ün hedefi için lojistik yatırımı şart

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat ve 1.1 trilyon dolarlık dış ticaret hedefine ulaşabilmesi için önemli bir lojistik yatırımına ihtiyacı var.2013 yılı toplam yatırımı 28 milyar dolar olan lojistik sektörünün 2023 hedef büyüklüğü 68 milyar dolar. Buna göre lojistik alanına her yıl ortalama 4 milyar dolar yatırım yapılarak, on yılda 40 milyar dolarlık yatırımın tamamlanması gerekiyor.
 
Türkiye taşımacılığı karayoluna dayalı geliştirdiği için demiryolu ve denizyolu taşımacılığına uzun yıllar önemli yatırım yapmadı. Son yıllarda bu olumsuz tablonun farkına varıldığı için bu alanlardaki yatırımlar artırıldı. 

Uzun süre iskeleler liman diye isimlendirilirken,taşımacılık hedefl erimiz içersinde yer aldı. Bunun sonucunda gerçek anlamda büyük tonajlı gemilerin kolaylıkla yükleme, boşaltma yapabileceği, yeterli elleçleme alanına sahip limanlara ihtiyacımızın önemi her geçen gün arttı.2003-2012 döneminde limanlarda yük trafiğinin yüzde 7.4 artması da bu gerçeği hatırlatan bir unsur oldu. 

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinden öğrendiğimize göre, Türkiye Liman İşletmeleri Derneği limanlara yatırımın gerekliliğine değinirken, 2013 yılında limanlardan 385 milyon ton yükleme yapıldığını, bunun 2023’te 850 milyon ton yük ve konteynar eleçlemesine yükseleceği, bunun için mevcut altyapı kapasitesi en fazla 366 metre uzunluğunda 14 bin TEU gemileri ağırlayan limanların yerini artık 400 metrelik 18 bin TEU kapasiteli limanlara ihtiyaç olduğu, bu yönde yatırımların gerekliliği belirtiliyor. 

Buna bağlı olarak 2013 yılı yıllık konteynar elleçleme kapasitesi 1.9 milyon TEU olan Ambarlı’da kurulu Marport'un bünyesine bu yıl dahil olan Limaş terminali ile birlikte konteyner elleçleme kapasitesini 500 TEU artırarak yaklaşık yüzde 27 büyüteceği belirtiliyor. Aynı şekilde Mersin Uluslararası Limanı da 1.5 yıl gibi kısa sürede 1.8 milyon TEU kapasitesini yine yüzde 30 artırarak 2.6 milyonTEU’ya çıkartmayı hedefliyor. Yatırım yapan şirket, 160 milyon dolarlık bu genişleme projisiyle 400 metre uzunluğunda 16 metre drafta sahip gemilerin Mersin’e uğrayabileceklerini belirtiyor. Bunların yanı sıra Evyap, Borusan, Asyaport, Mardaş, Petkim, Gemport, Ege Port ve Samsunport limanlarında da kapasite artırım yatırımları hızla devam ediyor. 

Türk limanları Avrupa Birliği Eurosat verilerine göre İngiltere, İtalya, Hollanda, ve İspanya’nın ardından 5. sırada yer alırlarken, Almanya, Belçia ve Norveç gibi ülkeleri geride bırakıyor. Ayrıca, Türk limancılık şirketiYıldırım Holding Malta Freeport’un yüzde 50’sini satın aldıktan sonra Yıldırım başka yurtdışı arayışlarını da sürdürüyor. Global Liman İşletmeleri de dünyanın en büyük cruise işletmecisi olmayı hedefl eyen yatırımlar yapıyor. 

2023’ün 1.1 trilyonluk ticaret hacminde ihtiyacımız olan liman yatırımları sürüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar