“2023’e doğru Alüminyum ve Bakır Sektörleri Yol Haritası Çalıştayı”ndan
İDDMİB (İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği) tarafından 28 Şubat-1 Mart 2015 günlerinde Antalya’da düzenlenen “2023’e doğru Alüminyum ve Bakır Sektörleri Yol Haritası Çalıştayı”na yazar kimliğimle davetliydim...
Çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Tınaz Titiz, ülkemizde çalıştay, arama konferansı alanın duayenlerinden...
Kendine özgü sistemi ve konuşma üslubu ile bu çalıştayda da katılımcıların beğenisini kazandı...
Çalıştay, 52'si sektörler şirketlerin yöneticileri olmak üzere Ekonomi ile Bilim Teknoloji ve Sanayi bakanlıklarının, KOSGEB, Eximbank gibi kurumların uzmanları ile bu alanda kurulmuş STK'ların temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi..
Çalıştayı sizlere iki bölüm olarak anlatmak istiyorum. Bu yazımda, alüminyum ve bakır sektörlerine ilişkin görsel sunumlardan ve verilen materyallerden derlediğim bilgileri, gelecek haftaki yazımda da çalıştayda dile getirilenlerden derlediklerimi sizlere aktarmak istiyorum... Önce alüminyum sektörü ile ilgili genel bilgileri, sonra da ihracat ve ithalata ilişkin verileri paylaşmak istiyorum.. Demirdışı metallerin başında gelen alüminyum, demirden sonra dünyanın en fazla tükettiği ikinci metal.
Hafif bir metal olma özelliği sayesinde sanayide çok geniş bir kullanım alanı bulmakta ve kullanıldığı alanlar yeni teknolojilerin de etkisiyle gün geçtikçe artmaktadır.
Günümüzde uçak, uzay araçları ve otomobil de dâhil olmak üzere bütün hava ve kara taşıtlarında, ambalaj, inşaat ve iletkenlik özelliği sebebiyle de elektrik-elektronik sektöründe yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Bunların yanı sıra alüminyum, demir-çelik, kimya ve tarım ürünleri sanayilerinde ve ayrıca parlak ve şık görüntüsü sebebiyle dekoratif amaçlı süs ve ev eşyaları yapımında da kullanılmaktadır.
Alüminyum Sanayi, bin 500’ü aşkın firma ile 30 bin kişiye istihdam sağlamakta.
Sektör, 4 milyar dolara yakın iş hacmiyle, ülke sanayinin en önemli sektörlerinden biri olarak kabul görmekte...
Son yıllarda, hadde ve ekstrüzyon ürünlerinde yapılan yeni yatırımlar sayesinde, dünya pazarlarında rekabet edebilir ölçekte kapasitelere ulaşılmış olup, bu sektörler ihracatta önemli aşamalar kaydetmiş...
Örneğin, 76 Gtip’ten (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) ihracat gerçekleştiren 6 bin 140 firma 2014 yılında; 3 milyar 432 136 milyon dolarlık ithalat, 2 milyar 477 260 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişler..
İhracatta Almanya, Irak, İtalya, İngiltere, Fransa ve Bulgaristan ağırlıklı olarak öne çıkmakta.
Alüminyum hurda ihracatı ise, 2014 yılında toplamda 15 bin 468 ton karşılığı 25,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Sektörün gelişimi önündeki en önemli sorun, ülkemizde alüminyum hammadde üretim miktarlarının çok kısıtlı olması ve hammadde tedariğinde yurtdışına bağımlı olması olarak gösterilebilir.
Bunun yanında rekabet gücünü olumsuz etkileyen yüksek enerji fiyatları da sektörün gelişimini kısıtlayıcı etkiye sahip...
Bakır sektörüne gelirsek:
Günümüzde bakır, demir ve alüminyumun ardından en fazla tüketilen üçüncü metaldir.Bakır, elektrik ve ısı iletkenliği son derece yüksek olduğu için endüstride pek çok uygulama alanı bulmaktadır.
Bakırın yaygın kullanım alanlarından biri de diğer metallerle yaptığı pirinç, bronz, vb. gibi alaşımlardır. Londra Metal Borsası’nın (LME) verilerine göre, dünya bakır üretiminin % 31’i elektrik-elektronik, % 25’i inşaat, % 17’si tüketici elektroniği ve genel mühendislik uygulamalarında, % 12’si ulaştırma, % 10’u endüstriyel makina sektörlerinde ve % 5’i de diğer alanlarda kullanılmaktadır.
2014 toplam ihracatı: 1 milyar 266 milyon 785 bin dolar, ithalat olarak da 3 milyar 409 milyon 520 bin dolar gerçekleştirilmiş.
Ülke bazında ise İtalya, Bulgaristan, ABD, Almanya, İngiltere öne çıkan ülkeler olarak görülmekte...
Bakır ürünleri grubunda en fazla ihracatı yapılan mamul grubu örme halatlar olup, bu ürün grubunda ihracatımız miktarda % 0,20 oranında, değerde ise % 5,64 oranında azalışlarla 50,417 ton karşılığı 402 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Bakır alt ürün gruplarından teller ise miktarda % 5,84 oranında artarak 49.776 ton, değerde ise % 0,18 oranında azalarak 375,7 milyon dolarla en fazla ihracatı yapılan ikinci ürün grubu olmuştur.
Bakır hurda ihracatı ise 2014 yılında toplamda 17.204 ton karşılığı 102,88 milyon dolar olarak gerçekleşmiş...
Alüminyum ve bakır sektörüne ilişkin verilen bilgilerden derleyebildiğim özetle bunlar..
Gelecek hafta ise çalıştayda dile getirilenleri yazacağım..