2023’e doğru Alüminyum ve Bakır Sektörleri Yol Haritası Çalıştayı (II)
Bugün İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından düzenlenen çalıştaydan ve 3 iş insanımızın başarı öykülerinden bir kesit aktarmak istiyorum..
Bilindiği gibi “VİZYON 2023”ün 500 milyar dolarlık yüksek katma değerli ihracat hedefi var.
Çalıştayda, alüminyum ve bakır ihracatı yapan şirketlerin bu hedefin yakalanmasında gereken rekabet gücüne erişmeleri için, sorunları ortak akılla ele alınması amaçlanıyor.
İDDMİB ve moderatör ortaklığıyla belirlenen 6+3 soruya katılımcılar, 15 masada ürettikleri 194 cevabı ilk turda paylaştılar.
2. turda ise her masanın sözcüleri aracılığı ile cevaplar kısa ve öz ifadeye dönüştürülerek sektörde yaşanılan sorunlara çözüm önerilerini bulma hedeflenmiş. İDDMİB bünyesinde oluşturulacak “izleme komisyonu” aracılığı ile de çalıştay sonuçlarının takibi ilke olarak benimsendi. Çalıştayda sohbet etme olanağını bulduğum 3 iş insanın kısa öykülerini de sizlere aktarmak istiyorum...
İlki , Celal Özel, Hakkari-Şemdinli’li , Özel elektrolitik bakır mamulleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı..
Öyküsünü “Körfez savaşı sonrası rahmetli Turgut Özal’ın önerisiyle Irak’tan hurda bakırları getirerek önce bakır ticaretine başladım... 1998 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 bin m² kapalı olmak üzere 67 bin m² alanda kurmuş olduğumuz tesislerde sanayiciliğe başladım. Burada, TSE, DIN, ASTM, BS normları ve müşteri spesifikasyonlarına uygun olarak 12 bin ton/yıl kapasitesi ile oksijensiz elektrolitik bakır filmaşin ve tel üretmekteyiz. 2011 yılında ise entegrasyona giderek, düşük voltaj (L.V.) kablo ve alüminyum tel ve kablo tesisini devreye alarak bugün Avrupa ülkeleri öncelikle olmak üzere 17'den fazla ülkeye ihracat yapmaktayız. Irak’ta bir rafineriye ortağız , burada depolarımız bulunmakla birlikte Suriye ve Irak’ta yaşanan savaş bizi de olumsuz etkiledi. Çocuklarım şirketi yönetmekle birlikte özellikle çalıştaya gelerek gümrüklerde yaşadığımız sıkıntıları dile getirmek istedim. Bölgemizde barış ve huzur olsaydı fabrikayı Hakkari’de, Şemdinli’de kurmak isterdim..” sözleriyle anlatıyor..
İkinci isim, başarılı iş kadınlarımızdan sanayici Ayşegül Çapan.
Ayşegül Hanımın, yönetim kurulu başkanlığını yaptığı, Korumaz Kardeşler Alüminyum Sanayi AŞ 1972 yılında kurulmuş bir aile şirketi. Alüminyum levha ve disk üretimi ile başladıkları işlerine 1988 yılında İstanbul Yenibosna’da ki fabrikanın hizmete girmesiyle ürün yelpazesini genişletmişler. Neler yapıyoruza gelirsek diye anlatmaya başlayan Ayşegül Hanım, ”Alüminyum disk, şerit, üçgen, altıgen, sekizgen, levha, çeta desenli levha, baklava desenli levha gibi ürünler standart ölçülü ve özel ölçülü olarak üretilmekte. 2005 yılında faaliyete geçirilen dökümhanede bir adet 15 ton kapasiteli , bir adet 20 ton kapasiteli olmak üzere iki adet döküm ocağı ve tüm ergitme-soğutma sistemleriyle birlikte sürekli döküm hattı bulunmaktadır. Avrupa, Güney Amerika ,Asya ve Afrika’da pek çok ülkeye ihracat yapmaktayız” sözüyle tamamladı..
Başarılı sanayici olmanın yanı sıra sosyal sorumluluğu yaşam tarzı olarak benimseyenlerden olan Ayşegül Çapan aynı zamanda İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi temsilcisi ..
Üçüncüsü ise Ayhan metal alüminyum pres döküm AŞ. yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü Aynur Ayhan...
Baba Mehmet Ayhan, Türkiye’de ilk kez metal enjeksiyon makinesinin seri üretimini yapan isim. Babalarının ölümünden sonra çocukluktan beri birlikte çalıştıkları işyerlerinde kardeşi Ayşin Hanımla birlikte sorumlulukları üstlenmişler. İkisi de mühendislik eğitimi görmüş.
Sanayinin en zorlu alanlarından biri olan döküm sektöründe başarıdan başarıya koşuyorlar.
Aynur hanım öyküsünü, “Ar-Ge ve inovasyon bizim olmazsa olmazlarımızdan..
Aniva markasıyla ev gereçleri üretimine başladık... Tost, hamsi, pankek için özel döküm tava ve mangal tasarımızı üreterek ihracata başladık. Hedefimiz ürün gamını geliştirerek Aniva’yı hem Türkiye’de, hem yurtdışında önemli bir ev gereçleri markası haline getirmek...”sözleriyle özetledi
Aynur ve Ayşin kardeşler Ayhan Metal’i bugün dünyaya ihracat yapan bir şirket haline getirmişler. Aynur Ayhan, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında da etkin bir isim;
İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi , İSO Meclis Üyeliği, İSO Vakfı Genel Sekreterliği, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğinin yanı sıra, fotoğraf sanatçısı..
İlk sergisini İSO Odakule’de açmış.
Üç iş insanımızın öykülerini kısaca aktarmak istedim.
Umarım ilginizi çeker..