2023'e doğru bilgiyle varmak
Bu hafta da yine 2023 stratejisi ile devam edeceğiz. Sohbetimize başlamadan önce tekrar ve yine vurgulamak istediğim önemli bir nokta, yapılmak istenenlerin bize nasıl daha yararlı olabileceğini burada tartışmak istediğimizdir. İhracatçılarımızın birçoğunun, bizimle aynı veya benzer düşünceleri taşıdıklarını biliyoruz.
9 numaralı Stratejik Hedef bölümünde irdelenen 36 numaralı eyleme bakalım. "Doğru Bilgi ve Pazar İstihbaratına Hızlı Erişimin Temin Edilmesi" başlığı altında, Ekonomi Bakanlığı'na verilen bir görev bu. Deniliyor ki "İhracat Bilgi Platformu (İBP) web sitesi, müşteri odaklı bir anlayışla yeniden ele alınacaktır. Bu kapsamda, ihracatın artırılmasına yönelik olarak yürütülen temel çalışmalara firmalarımız tarafından doğrudan ulaşılabilmesi hedeflenmektedir." Buna, birçok seminer veya panelde ihracatçılarımıza özellikle devlet yardımlarını anlattığımız sırada bize yöneltilen bir ifadeyi aktararak soru yöneltmek istiyorum. Aktardığımız bilgilerin o zamanki İGEME'nin internet sayfasında yer aldığını her söylediğimizde, "beyefendi internet konuşmuyor amma sizinle tartışıp konuları açıklığa kavuşturabiliyoruz" deniliyordu. Demek istediğim odur ki hepimizin kabul ettiği "okuma özürlü" bir toplum olmamız gerçeğinden hareketle, sadece bilgiyi bir yerlere koyup oradan alınmalarını bekleyerek sonuca erişilebileceğini düşünmek pek doğru değil. Kapatılan İGEME işini iyi yapardı veya yapmazdı tartışmasına girmeden, konularına hâkim ve ihracatçılarımızın sorularına cevap verebilecek uzmanların bulunduğu bir yer olduğunu tekrarlamak isteriz. Şimdi ihracatçılar, Ekonomi Bakanlığı'nın telefon santralindeki aktarma seyahatlerinin uzunluğundan ve işin uzmanına erişme konusundaki zorluklardan şikâyet ediyorlar. İBP sayfasını hızlı çalışan, doğru ve güncel bilgi veren, kullanıcı dostu bir hale getirin. Bundan kimse şikâyet etmez. İyi de biz sorularımıza muhatap arıyoruz. Bu muhatapların nerede olduğunu bakanlık personel şubesinin bilmesi de bizim işimize yaramıyor. Çünkü biz hızlı erişim istiyoruz ki bu da bu kişilere bizim aradığımızda ulaşabilmemiz ve ulaştığımızda da doğru ve güncel bilgiyi alabilmemizi sağlamak demektir. İnternet sitesini yapmak kolay amma uzman yetiştirmek, sen uzman oldun diye yazı yazmakla da olmuyor. Önceden yetişmiş olanları da gerçekten yararlı olacakları yerlerde tutmak gerek.
39 numaralı eylemde de "Eximbank'ın yurtdışı alıcı bilgileri portföyü oluşturulacaktır" deniliyor. Bildiğimiz kadarı ile zaten onların böyle bir portföyleri var ve bu veri bankasında olmayan bilgiler, yurt dışında işbirliği yaptıkları diğer istihbarat kuruluşlarından temin ediliyor. Bu eylemin açıklamasında da "Eximbank'ın yatırım malı alıcıları ile ilgili potansiyel ve kredibilite bilgilerini içeren müşteri envanterleri oluşturması ve bunları yatırım malı ihracatçıları ile paylaşması amaçlanmaktadır" denilmektedir. Burada kafamıza takılan nokta, bu bilgi paylaşımının neden sadece yatırım malı ihracatçılarına tanındığıdır. Neden bu tür istihbarat bilgileri, ihtiyacı olan tüm ihracatçılara açık olmasın. Koyun işin kuralını ve dahi makul bir ücret uygulayın ki biz de ihtiyaç halinde bu bilgileri elde edebilelim, müşteri diye karşımıza çıkanı tanıyalım ve kiminle dans ettiğimizi bilelim.
Hepimizin bildiği gibi biz kağıdın üzerine strateji, plan proje vb. ne yazarsak yazalım, eninde sonunda iş insan unsuruna yaslanıyor. Her işi devlet yapsın demediğimizi biliyorsunuz amma burada devlet tarafından yapılması veya en azından yönlendirilmesi gereken iş, ihracatı bilen eğitimci ve danışman sayısının arttırılması ve bu kişilerin yeterliliklerinin denetim altına alınması. Kerameti kendinden menkul olanların oyun alanları ne kadar daraltılır ve gerçek uzmanların değerleri ne kadar korunursa, o kadar ihracatçı yetişir ve 2023 ihracat hedefi gerçeğe yaklaşır.