2023 için lojistik dersi..
2023 hedefimiz içersinde yer alan 1.2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmimizi hayata geçirebilmemiz için en önemli ayaklardan biri üretimse, bir diğeri de bu ürünlerin taşımasında yer alacak lojistik alt yapısıdır. Bu gün limanlardan demiryolu yük taşımacılığına entegre bağlantı sistemlerine çok ciddi bir alt yapı eksikliğimiz olduğu gibi mevzuat ve bürokrasi açısından da önemli sorunlarımız söz konudur. O yüzden hiç vakit kaybetmeden özel sektör-kamu işbirliğiyle lojistik mastır planımızı gündeme alıp hayata geçirmemiz gerekir.
Bir yandan uzmanlar bir yandan bakanlıklar bir yandan sektör temsilcileri 2023 yılında hedeflenen 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine hizmet verebilecek lojistik alt yapısının sağlanabilmesi için, " çok önemli çalışacak dersimiz olduğu" noktasında birleşiyorlar. Türkiye' nin hem liman alt yapısının hem demiryolu taşımacılığının hem yasal ve mevzuat yetersizliği hem de alt yapı eksikliği içersinde olduğunu belirterek belli yüklerde 2016 yılında belli yüklerde 2018 yılında yetersiz kalacağını düşünmesiyle her yıl limanlar için en az 300 milyon dolarlık yeni yatırım yapılması gerektiğini öne sürüyorlar.
Ayrıca mutlaka lojistik mastır planının biran önce gündeme alınması gerektiğini bu konuda bir yandan sivil toplum bir yandan kamunun ortak diyalog içinde çalışması gerektiğinin altını çiziyorlar. Mastır planının düzenlenmesinde sivil kesimden UTİKAD, UND, Demir Yolu Taşımacıları Derneği, Deniz Ticaret Odası, Gümrük Müşavirleri Derneği yer alırken, kamu kesiminde Dış Ticaret Müsteşarlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, ve Ulaştırma Bakanlığı'nın içinde bulunduğu ortak çalışma ile bu mastır planın en kısa zamanda hazırlanması ve geç kalınmaması gerektiğini açıklıyorlar.
Uzmanların yaptığı hesaplamaya göre Türkiye 2023 e kadar kara yollarını %250 deniz ve demir yollarını ise taşımacılık açısından %400 geliştirmek zorunda. Lojistik pazarı ise 3 kat artarak önemli bir büyüklüğe ulaşacak, şu anda hem demir yolu taşımacılığında yasal düzenlemeye ve yük taşımacılığını rahatlatacak projelendirmeye gerek görülüyor hem limanların mevzuatını ve teknolojik yapısını ve alt yapısını geliştirmenin zorunluluğundan söz ediyorlar. Hem de kapasite arttırılmasının yaratacağı yatırım imkânının sağlanmasını öneriyorlar.
Ayrıca mastır planı yapılırken bu günkü sanayi alt yapısının farklılaşmasının da göz önüne alınması düşüncesi öne sürülüyor. Hali hazırda ağırlık taşıyan İstanbul bölgesinin sanayi dışına çıkarılıp hizmet sektörüne kaydırılması kararı aynı şekilde Bursa' nın da bu niteliğe dönüştürülmesi düşüncesi yeni sanayi akslarının, liman bağlantılarının önemini ortaya koyuyor. Buna bağlı olarak Konya-Eskişehir-Sakarya hattındaki yeni gelişmeyle Balıkesir-Çandarlı hattındaki gelişmenin mastır planının önemli ayağı olması düşüncesi gündeme getiriliyor. Ve bu güne bağlı sanayi merkezlerini esas alan bir lojistik planın yeterli verim sağlayamayacağı düşüncesi öne sürülüyor.
Bütün bunlar sadece üretmenin yeterli olmadığını, ürettiğimiz ürünü rekabetçi kılmanın yanında lojistik imkânlardan yararlanarak rekabetçi taşıma sağlayabileceğimizi unutmamamız gerçeğini bize gösteriyor. Bu da lojistik konusunda bu gün çok önemli eksiklerimiz olduğunu, en kısa zamanda bu eksikleri tamamlamak için lojistik mastır planını özel sektör-kamu diyaloğu içinde hazırlayıp hayata geçirmemizin zorunluluğunu ortaya koyuyor.
Ayrıca uzmanların belirttiği gibi mevzuat düzenlemelerinin ve alt yapı iyileştirmelerinin yanı sıra lojistik alanında çok ciddi bir yatırımında yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. 2023 hedefli lojistik çalışmasının çeşitli alanlarda 3-5 milyar dolarlık bir yatırımla mümkün olabileceğini ortaya koyuyor. Bizim bu günden başlayarak lojistikte dersimizi iyi çalışıp hızla harekete geçip projeler ortaya koymamız ve ortaya koyduğumuz projeleri en kısa sürede ve en verimli şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. Ancak bunu yaparak 2023 yılında 1,2 trilyon dolarlık dış ticaretimize uygun lojistik alt yapıya ulaşabiliriz.