2019’u dış tıcarette ÇİN yılı ilan etsek diye düşündüren toplantı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Işınsu Kastelli’nin Çin başkonsolosunun katılımıyla düzenlediği toplantıda Çin’e 150 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatımızı dünya ticaretindeki yüzde 1’e yükseltmemiz gerektiğini belirtmesi üzerine 2019 yılını Çin dış ticaret yılı ilan etmek önerisini yazıya döktüm.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim kurulu başkanı Işınsu Kastelli, Meclis toplantılarını Çin Başkonsolosu Liu Zengian’ın katılımıyla düzenlemelerinin ardından iki ülke dış ticaretini değerlendirirken, “Ülkemizden Çin’e yapılan tarımsal ürünlerin ihracat değeri sadece 150 milyon dolar seviyesinde . Eğer Çin’in gıda ithalatından aldığımız payı ilk aşamada dünya ticaretindeki payımız olan yüzde 1’e çıkarabilirsek büyük adım atmış oluruz” değerlendirmesini okuduğumda, 2019 yılını Dış Ticarette Çin yılı ilan etsek ve buna uygun program yapsak diye düşündüm,
2017 yılında Çin dış ticaretimize baktığımda, ihracatımızın ağırlıklı olarak yüzde 58 oranında mermer, treverten ve madenlerden oluştuğunu ve 2 milyar 938 milyon dolar olduğunu, buna karşın Çin’den ithalatımız, makine, ara malları, elektronik olarak 23 milyar 370 milyon dolar. Çin’e karşı dış ticaret açığımız 20 milyar 434 milyon dolar ve ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 10.2.

Çin’in 1trilyon 840 milyar dolarlık ithalatının içerisinde, soya, pamuk, yaş ve kuru meyve gibi tarımsal ürünler 100 milyar dolardan fazla yer tutuyor. Eğer biz Işınsu Kastelli’nin belirttiği gibi Çin’e tarımsal ürün ihracatımızı yüzde 1 seviyesine yükseltirsek, hemen yaklaşık on kat artırarak 1 milyar doların üzerine çıkarabiliriz. Ortam da buna uygun görülüyor. Çin en büyük tarımsal ithalat yaptığı Amerika’dan ithalatını azalma kararı almış durumda. Yeni ithal alanı olarak Brezilya ve Arjantin gündemde. Neden biz de bu dönemde Çin’e tarımsal ürün ihracatımızı artırmayalım…

Tek tek bazı sanayi firmaları Çin’e ihracatta kendi gayretleriyle önemli gelişmeler sağlayabiliyorlar. İhracatın Yıldızları yarışmasında ödül alan Sanica firması yöneticisi Ali Fatinoğlu, bu yıl Çin’e 33 milyon dolar ihracat yaptıklarını, gelecek yıl ihracat bağlantılarının 45 milyon dolar olacağını belirti.

O nedenle2019 yılını dış tıcarette Çin yılı ilan etsek diye düşünüyorum. Çine ihracat yapan firmaları biraraya getirip, Bunu iyi düzenleyebilirsek Çin ihracatımızı da, Çin’e tarımsal ürün ihracatımızı da hızla artırabiliriz.

Çin, zaten 2013 yılında ilan ettiği İki Yol Bir Kuşak projesinin 1 milyar dolarlık altyapısını geliştirerek, bizim de aralarında bulunduğumuz 65 ülke ile ticaretini geliştirme kararı almıştı. Biz de bu gerçeklikten hareketle önemli dış ticaret açığı verdiğimiz Çin ile ticaretimizi doğru adımlarla geliştirme yolunda projeler ortaya koymalıyız. Doğaldır ki bunların arasında sanayi ve tarım alanında yapılabilecekler de önemli yer tutacaktır.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük nüfusuna sahip Çin ile dış ticaretimizde yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracatımız çok azdır. 2019 yılında Dış Ticarette Çin yılı ilan edip projeler geliştirerek bunu en kısa zamanda ikiye katlayabiliriz diye düşünüyorum.

Çinin milyarı aşan nüfusu içerisinde Avrupa büyüklüğünde AB refahına denk bir nüfus olduğu bilindiğine göre, bu önerimin yerinde olduğu inancındayım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar