2019’da Çinliler gayri menkul alımında geri döndüler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Üç yıl öncesine kadar ülkemizde yabancı gayrimenkul alımlarında ön sırada yer alan Çinliler sonra geriye düşmüşler. 2019 yılında alımlarında artış olmuş Sektör temsilcilerinin görüşlerinin yer aldığı haberi ben de ele alıp konuyu irdeledim…

Arkadaşımız Leyla İlhan’ın haberinde TÜİK verilerine göre yabancıların gayrimenkul alımlarında üç yıl öncesine kadar ilk on içerisinde yer alan Çinlilerin, son iki yılda alımlarını artırdığı belirtiliyor. Haberde sektör temsilcileri bunda AB’ye yakın bir ülke olarak gayrimenkul alan yabancılara en iyi vatandaşlık hakkı sunan ülke olmamızın etkili olduğunun da altını çiziyorlar. Daha önce en iyi şartları sunan Karadağ’ın şartlarını zorlaştırmasının da bunda etkili olduğunu belirtiyorlar. Konut sektöründe yaşanan sorunların aşılması, stokların eritilmesi için Çinlilerin arktan ilgisinin önemli olduğunu da sektör temsilcileri belirtiyor.

GYODER başkanı Feyzullah Yetkin, “ Çin 1.7 milyar nüfusu olan bir ülke, çok büyük bir pazar, varlıklı insan sayısı da yüksek, ülkemiz kültürel zenginlikler olarak da onlara uygun imkanlar sunuyor. Bizdeki fiyatlarla, bizdeki özellikleri taşıyan konutları bulmaları mümkün değil, Bunlar ülkemizde gayri menkul alımını Çinlilere cazip kılıyor. Alımlara bağlı vatandaşlık hakkı sunulmasının da olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yapıyor.
Haberde Çinlilerin bağımsız gayrimenkul olarak 2018 yılında 4 bin 818 metrekare 83 adet gayrimenkul alımı yapmışlarken, tamamlanmamış olan 2019 yılında bu sayı 155’e metrekare miktarı da yüzde 100’den fazla artışla 10 bin 782 metre kariye yükselmiş durumda.
DEİK Türkiye Çin İş konseyi başkanı Murat Kolbaşı, Çinlilerin vatandaşlık amaçlı gayri menkul aldıkları ülkelerin, Kanada, Avustralya, Singapur ve Hong-Kong olduğunu belirterek şimdi Türkiye’nin de listelerine girmeye başladığını söylüyor. Çin’den İstanbul’a her gün 6 şehirden yapılan uçak seferlerine yakında 7. Şehrin ekleneceğini belirtiyor. Kolbaşı, Türkiye’deki gayrimenkul projelerinin Çinlilere tanıtım çalışmaları yaptıklarını, vatandaşlık imkanlarını da anlattıklarını açıklıyor.

Haberde 2019 yılı Ocak-Temmuz döneminde binin üzerinde gayrimenkul alan 7 ülke olduğu belirtilerek, bunların 4071 alım yapan Irak, 2666 alım yapan İran, 1479 alım yapan Rusya, 1322 alım yapan Suudi Arabistan, 1150 alım yapan Afganistan ve 1089 alım yapan Kuveytliler olduğu bilgisine de yer veriliyor.

Son yılda sorun yaşayan konut sektöründe yabancıların gayrimenkul alımları sektör temsilcilerince önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor, vatandaşlık imkanı yeni desteklerle artırılması isteniyor.

Ama sektörü asıl ayağa kaldıracak olanın vatandaşlarımızın gayri menkul alışları olduğu unutulmamalıdır. Buna imkan tanıyacak faizlerin düşürülmesi, karlılığın aşağıya çekilmesi, inşaat girdilerinin azaltılması gibi adımlara ihtiyaç olduğu bilinmelidir.
………….
NOT: 9 eylül yazımla ilgili düzeltme: Yuri Gagarin’in uzaya 1957’de çıkıp 166 saat kaldığı bilgisi yanlıştır. Doğru bilgi, kendisine 1957’de diploma verildiği, 1961 yılında uzaya çıkıp 106 dakika kaldığıdır. Özür dilerim…
………..
Yıllarca basın davalarında savunucumuz olan Müşir Kaya Canpolat’ı rahmetle anıyorum.
Avukat, şair Müşir Kaya Canpolat yıllar yılı beni ve birçok basın mensubunu mahkemelerde savundu. 87 yaşında hafta sonunda hayatını kaybettiğini öğrendim. Rahmetle anıyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar