2018’deki web sitesi trendleri ile kusursuz kullanıcı deneyimi sunun
“Kimseyi dış görünüşü ile yargılama” sözü ne yazık ki web siteleri için geçerli değil. Web sitesi trendlerini günü gününe takip etmek küçük işletmeler için bir öncelik olmasa da artık eskimiş ve iyi görünmeyen bir site işletmenizin profesyonel ve güvenilir görünmesini engelleyebilir. Ziyaretçilerinize mümkün olan en iyi online deneyimi sunduğunuzdan emin olmak için ek bir adım atmaya değecektir. Bu da web sitenizi yeni özellikler, ürünler ve kampanyaları duyurduğunuz taze içeriklerle güncel tutmak anlamına geliyor. Web siteleri söz konusu olduğunda “trendsetter” olmanız gerekmiyor ancak mevcut trendlerin farkında olmalısınız.
2018’de etkili olacak yedi web sitesi trendi şöyle:
Mobile öncelik verin
Dünya geneline baktığımızda, giderek daha fazla insanın internete mobil cihazları üzerinden bağlandığını görüyoruz. Kasım 2016’da web trafiğinin büyük bir bölümü mobilden geliyordu. Bugün, masaüstünün web trafiğindeki payı yüzde 48 iken, mobil cihazların payı yüzde 52 ve mobil kullanımı artmaya devam ediyor. 2018’in ilk yarısında Google yeni Mobil Öncelikli Endeksini (Mobile First Index) hayata geçirerek, mobil web sitelerine daha da önem kazandıracak. Bu kapsamda mobil web sitelerine arama sonuçlarında öncelik verecek.
Responsive tasarım
Responsive tasarım, web sitenizin sorunsuz olarak farklı cihazlara, farklı ekran boyutlarına uygun şekilde görüntülenecek şekilde tasarlanması anlamına geliyor. Google arama motorunun sıralama yaparken şimdiden mobil sitelere öncelik verdiğini göz önünde bulundurursak, 2018’de ve sonrasında rekabette öne çıkmak isteyen küçük işletmelerin mevcut web sitelerini responsive bir tasarımla güncellemeleri faydalı olacaktır.
Parlak renkler
2017’de cesur, alışılmadık renk seçenekleri yapan web siteleri yükselişteydi ve bu trend 2018’de de devam edecek. İnsanlar, genellikle web sitenize bakarken birkaç saniye ile birkaç dakika arasında zaman harcıyor ve bu nedenle hızlıca ilgilerini çekmeniz gerekiyor. Parlak renk paletleri, küçük işletmelere rakiplerinden sıyrılma şansını verebildiği gibi ziyaretçilere de değişik, akılda kalıcı bir görsel deneyim sunabilir.
Cesur tipografi
Uzun süre boyunca farklı font’ları bir arada kullanırken sağlamcı davranmak yazılı olmayan bir tasarım kuralıydı. Ancak 2018’de tipografi artık sadece yazı olarak değil, aynı zamanda görsel olarak da öne çıkacak. Parlak renklerin ve cesur font’ların resimlerin yerini aldığını görebiliriz. Bu, özellikle mobilde verimli bir adım olacak. Resimler, web sitesi hızını yavaşlatabiliyor ancak font’larınızın boyutunu değiştirmek performansı etkilemiyor.
Hız
Tüm bunlar da bizi hız konusuna getiriyor. Web sitenizin hızlı yüklenmesi hayati önem taşıyor. Google, yıllardır sayfa hızının önemine değiniyor. 2016 yılında, DoubleClick’in yaptığı araştırma da sayfanın yüklenmesinin 3 saniyeden fazla sürdüğü mobil sitelerin yüzde 53’ünün terk edildiğini gösteriyor. Kullanıcıların, hızın daha da artmasını bekleyeceklerini de göz önünde bulundurmamız lazım. Modern web sitesi tasarımının hızlı yüklenebilir ve kolay kullanılabilir olması önemli.
Mikro etkileşimler
Mikro etkileşimler, bir kullanıcının spesifik bir aktiviteyi gerçekleştirdiğini gösteren, görev bazlı etkileşimlerdir. Örneğin, akıllı telefonlarımızda Facebook’ta bir şeyi beğendiğimiz veya bir restorana yıldız verdiğimiz zaman klavyeyi kullandığımızda mikro etkileşimleri deneyimliyoruz. İyi bir şekilde uygulandıkları zaman, mikro etkileşimler neredeyse fark edilmeyecek durumdadır ancak onlar olmadan pek çok web sitesi sıkıcı görünebilir. 2018 yılında kullanıcıların gerçek zamanlı iletişim kurmasını sağlayacak bu gibi mikro etkileşimleri kullanmanız faydalı olacaktır.
Güvenli web siteleri
2018’de güven oldukça önemli bir konu olacak. Bugün, HTTPS kullanarak online sipariş formları ve kişisel bilgileri güvence altına almak artık standart bir uygulama. Ancak fidye yazılım ve kötü amaçlı yazılımların giderek arttığını göz önünde bulundurursak, kullanıcılar ziyaret ettikleri web sitelerinden güvenli bir deneyim ve “güvenli site” sertifikası bekleyecek. Şunu da tekrar hatırlatmamız lazım: Google, Ocak 2017’den bu yana SSL sertifikası olmayan web sitelerini “güvenli değil” olarak işaretlemeye başladı. Bu nedenle hem arama motorlarına, hem de ziyaretçilerinize onları koruduğunuzu göstermeniz artık çok daha önemli.
İster web sitenizi en baştan yapıyor, ister mevcut sitenizi yeniliyor olun, mevcut trendler hakkında bilgi sahibi olmak hangilerinin size uygun olduğunu belirlemenize, gerekli güncellemeleri yaparak kusursuz kullanıcı deneyimi sunmaya devam etmenize yardımcı olacaktır.