2018 yılı pazarlama trendleri
Yrd. Doç. Dr. Zeki Yüksekbilgili - Pazarlama Danışmanı ve Eğitmen
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da önümüzdeki yılın pazarlama trendlerinin neler olacağını anlamaya ve anlatmaya çalışan bir yazıyı sizler için hazırladım.
1- Pazarlama metriklerinin kullanımı artacak
Sayısal azarlamanın en büyük avantajı her zaman için kolay ölçümlemeye olanak tanımasıydı, dolayısıyla pazarlamacılar, tüm pazarlama aktiviteleri için ölçümleme yapabilir hale geldiler. Tam da bu aşamada, pazarlama yatırımı geri dönüşümü (Return on Marketing Investment-ROMI) ölçümü artık mümkün hale geldi. İşte yatırımın geri dönüşünü doğru olarak ölçmeye yarayacak birçok metrik 2018 yılında tüm pazarlamacılar tarafından kullanılacak. Özellikle aşağıdaki metrikler, 2018 yılında en sık duyacaklarımız olacak;
- ROAS (Return on Advertising Spend - Reklam Harcamasının Geri Dönüşümü)
- CPA (Cost per Action - İşlem Başına Maliyet)
- CLV (Customer Lifetime Value - Müşteri Yaşam Boyu Değeri)
- CRR (Customer Retention Rate - Müşteri Tutma Oranı)
- BR (Bounce Rate - Hemen Çıkma Oranı)
- TAM (Total Adressable Market - Ürün için Toplam Pazar)
- ARR (Annual Recurring Revenue - Yıllık Sabit Gelir)
- MRR (Monthly Recurring Revenue - Aylık Sabit Gelir)
- ARPA (Average Revenue per Account - Hesap Başına Ortalama Gelir)
- CAC (Customer Acquisition Cost - Müşteri Kazanma Maliyeti)
- DAU (Daily Active Users - Günlük Aktif Kullanıcı Sayısı)
- CR (Churn Rate - Müşteri Kaybetme Oranı)
2- Video kullanımları artmaya devam edecek
2016 yılı trendlerini yazarken de, 2017 yılı trendlerini yazarken de aynı şeyleri söylemiştim; video kullanımları artacak. Özellikle videolar aracılığı ile reklam özellikle sayısal platformlarda artmaya devam edecek. 2018 yılında da hem videolar ile reklamda artışlar göreceğiz (Youtube ve Facebook videoları ile reklam) hem de videolarda reklamların arttığını göreceğiz.
3- Sosyal medya yerine doğrudan temas çabaları artacak
Sosyal medya platformlarının birçok engelleyici uygulamaları pazarlamacıları sürekli yeni alternatifler ile müşteriye ulaşabilecek yollar aramaya itiyor. Bu güne kadar Facebook, Twitter, Youtube, Instagram gibi üçüncü parti uygulamalar ile müşterilerine ulaşmaya çalışan pazarlamacılar, bu platformların organik erişime getirdikleri her türlü sınırlamadan etkilendiler. Bu sebeple artık tüm pazarlamacılar, bir platform olmadan konvansiyonel yöntemler ile (örneğin e-posta) müşterilerine ulaşmayı deneyecekler.
4- Çoğrafi lokasyon pazarlaması (geolocation marketing)
Müşterilerinizin lokasyonlarından faydalanarak mobil kampanyalar oluşturmak olarak anlatılabilecek olan çoğrafi lokasyon pazarlaması (Geolocation Marketing) kullanımları 2018 yılında çok dah fazla artacak. Bu sayede tamamen kişiselleştirilmiş mobil kampanyalar hazırlanabilecek.
Yeni yılın sizlere sağlık, mutluluk ve daha çok kazanç getirmesi dileklerimle…