2018 ve 2022’de Dünya Kupası izleyebilecek miyiz?
1945’de düzenlenen Yalta Konferansı, o tarihte “üç büyükler” olarak anılan İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve SSCB’nin İkinci Dünya Savaşı sonrası siyasi coğrafyayı şekillendirmesi amacıyla tertip edilmişti. 1991’de Sovyetler dağılana kadar yaşanan “iki kutuplu dünya” realitesi de yine bu konferansta atılan adımların bir sonucuydu. O günden bu yana aradan hemen hemen 70 yıl geçti ve yaşananlara baktığımızda, topyekûn savaşların yerini bölgesel çatışmalara bırakmakta olduğunu görüyoruz. Şimdilerde egemen güçler; kaynakların paylaşımını daha ziyade destekledikleri paramiliter örgütler, özel kuvvetler, istihbarat birimleri ve kamuoyu algısını şekillendiren yöntemlerle yapıyorlar. Peki, ama tüm bunların köşemizle ve futbol dünyasıyla ne ilgisi var? Hemen açıklayalım. 1945’de Yalta Konferansı ile gündeme gelen Kırım, bugünlerde kendi topraklarının paylaşımı sebebiyle bir kez daha tartışma konusu. Ukrayna’ya bağlı olan Kırım Özerk Cumhuriyeti yapılan referandumda Rusya’ya katılmayı seçti ama Birleşmiş Milletlerin büyük çoğunluğu ve batı dünyası Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyor.
Rus nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde oluşan bu toplumsal hareket, elbette futbola yönelik sonuçlar da verdi. Kırım’da bulunan ve Ukrayna liginde mücadele eden üç takım; SKChF Sevastopol, Zhemchuzhina Yalta ve Tavria Simferopol bundan böyle Rus liginde oynamak için müracaat ettiler ve Rusya tarafından da hemen kabul gördüler. Bu hamle kesinlik kazandığı takdirde Kırım kulüpleri, Rusya İkinci Güney Ligi'nde faaliyet gösterecekler. Madalyonun diğer yüzünde ise Ukrayna’nın tepkisi ve konuyu uluslararası futbol organizasyonlarına taşıması var. FIFA ve UEFA nezdinde girişimlerde bulunan Ukrayna Futbol Federasyonu, şimdilik kesin bir yanıt alamadı ama işin peşini bırakacağa benzemiyorlar. Bu noktada FIFA’yı sıkıntıya sokan konu ise 2018 Dünya Kupası’nı düzenlemek üzere Rusya’nın seçilmiş olması. 8 Haziran–8 Temmuz 2018 tarihleri arasında Rusya’nın 13 şehrinde düzenlenmesi kararlaştırılan organizasyon daha şimdiden üzerine düşen politik gölge ile anılır oldu. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna üzerinde düşürülen Malezya Hava Yolları’na ait uçağın, Rusya yanlısı milislerin bulunduğu bölgeden atılan bir füze ile vurulduğunun açıklanmasından sonra FIFA kendisine yapılan “yaptırım” çağrılarını yanıtsız bırakmıştı. Eğer FIFA ve UEFA üzerindeki baskı artar ve Rus futboluna yönelik bir yaptırım kararı alınırsa, ilk olarak gündeme gelecek konu 2018 Dünya Kupası olacak. Bu da global anlamda futbolu yönetenlerin başlarının hayli ağrıyabileceği anlamına gelir. Enerji bağlamında Rusya’ya ciddi ihtiyaç duyan Avrupa’nın yaptırımların boyutunu ne kadar genişletebileceği şimdilik bilinmiyor ancak Rusya’nın Avrupa Birliği’ne yaptığı 152 milyar euroluk ihracatın %76’sını petrol ve gazın oluşturduğu da göz önündeki gerçeklerden biri.
Ukrayna Futbol Federasyonu adına konuşan Pavel Ternovoi, “FIFA ve UEFA’nın üzerine düşen işleri biz yapamayız ancak yakın zamanda bu konuyla ilgili kararlar alınmasını bekliyoruz.” diyor. Bu konuda Avrupa ülkelerinin takınacağı tutum önem kazanacak gibi görünüyor. Şimdilik gerek milli takım bazında gerekse de UEFA organizasyonları dâhilinde bir sıkıntı yaşanmasa da krizin derinleşmesi durumunda işin rengi değişebilir. Örneğin Rusya herhangi bir şekilde uzlaşmacı tavır takınmayacak olursa; ekonomik yaptırımları başka hamleler izleyebilir. Bu hamleler arasında Rusya’nın sportif bakımdan Avrupa’dan dışlanması da olabilir. Herhangi bir Avrupa ülkesinin oynamaya hak kazandığı halde Rusya’da düzenlenecek turnuvaya katılmayacağını bildirmesi FIFA tarafından elbette hoş karşılanmayacaktır fakat Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya’nın bunu aynı anda yapmaları uluslararası futbol yönetiminin de elini kolunu bağlar. Açıkçası Ukrayna’nın beklediği biraz da bu türden destekler. Öyle ki, Rusya’nın parasını ödeyerek Fransa’ya inşa ettirdiği Mistral sınıfı çıkarma gemilerinin teslim edilmemesini bile talep etmiş durumdalar.
Öte yandan Dünya Kupası üzerine düşen gölge sadece 2018 ile de sınırlı değil. Geçmiş yazılarımızda değindiğimiz gibi FIFA, 2022 organizasyonunun Katar’a verilmesinden dolayı da mercek altında. Oylamada usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığına dair açılan soruşturma halen devam ediyor. İngiliz Sunday Times gazetesi, Katar’ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapabilmek için FIFA yetkililerine 5 milyon dolara varan ödemeler yaptığını yazdı. Dahası dünyanın dört bir yanından spor hekimleri ve futbol adamları da yaz döneminde Katar’da Dünya Kupası düzenlemenin ciddi sağlık sorunları doğurabileceği konusunda ikazda bulunuyorlar. Anlayacağınız, dünya futbolunun önümüzdeki 8 senesi flu bir görüntü veriyor. Tamamen kararması da olasılık dâhilinde.
TÜRKİYE LİGLERİNDEN HABERLER
- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gaziantepspor, Brezilya’nın Comercial takımında forma giyen Patrick Bezerra do Nascimento’yu renklerine bağladı. Kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada; yeni sezon öncesi transfer çalışmalarını sürdüren Gaziantepspor’un Comercial takımında forma giyen 22 yaşındaki Patrick Bezerra do Nascimento ile 4 yıllık anlaşma sağladığı belirtildi.
- Bursaspor’un taraftar grubu “Teksas” üyeleri, yeni sezonda faaliyete geçecek passolig (e-bilet) uygulaması dolayısıyla, takımlarını stat dışından destekleme kararı aldı. Bursaspor taraftar sözcüsü Selim Kurtulan, “Her maç merdivenlerde olup, takımımızı oradan destekleyeceğiz. E-bilet uygulamasını mahkemeye taşıyacağız” dedi.
- Fenerbahçe’nin Moussa Sow için gelen 12 milyon euroluk teklifi reddettiği iddia edildi. Haberlere göre son olarak Fransa’dan Monaco, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Al Jazira ve Suudi Arabistan’dan Al Shabab kulüpleri,
Senegalli golcü için Fenerbahçe’nin kapısını çaldı ancak olumsuz yanıt aldı.
- Beşiktaş’ta, alternatifli bir kadro kurma çalışmaları sürüyor. Bu doğrultuda 10 numara bölgesine ağırlık veren yönetimin, play-off turuna kalınması halinde sağ bek transferini de bitirmeyi planladığı bildirildi. Savunma hattı için Portekiz devi Porto’nun başarılı sağ beki Maicon’u takibe alan siyah-beyazlıların, Feyenoord’la çarşamba günü oynanacak rövanş maçının ardından düğmeye basacağı iddia edildi.
- Süper Lig’in “yeni” ekibi İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü, kombine kart satışlarına başlıyor. Kulübün kombine bilet fiyatları 100, 200 ve 500 TL arasında değişiyor. Kombine kart alacak ilk bin kişi arasına girecek olan taraftarlara yüzde 20’lik bir indirim uygulanacak. Bununla da yetinmeyen kulüp yönetimi, yine ilk bin kişiye 60 lira değerinde olan yeni sezon formalarından da bir tane hediye etme kararı aldı.