2018 dördüncü çeyreğindeki yüzde 3 küçülme ve 2019 beklentisi…
Dün açıklanan 2018 yılı büyümesi yüzde 2.6 olurken 4. çeyrekte yüzde 3 daralma yaşandığı da görülüyor. Bu yılık ilk iki çeyreğinde de daralma yaşandıktan sonra 2019 büyümesinin yüzde 1’ler seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Berat Albayrak’ın Nisan’dan sonra yapısal reformlardan söz etmesinin ise hukuk, vergi başta olmak üzere birçok alanı kapsaması gerektiği vurgulanıyor.
2018 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 3 küçülme yaşayarak 2018 yılı büyümesi yüzde 2.6 olarak gerçekleşti. 2018 yılında GSMH 3 trilyon 700 milyar lira, 2018 kurundaki artışında etkisiyle 784 milyar 87 milyon olarak gerçekleşti. Kişi başına milli gelir 9 bin 632 dolar seviyesine indi. Oysa, 2018 yılının Eylül ayında Orta vadeli program yerine açıklanan üç yıllık Yeri ekonomik Programda 2018 yılı büyüme beklentisi yüzde 3.8’di.Türkiye 2018 yılı GSMH’ ile dünya sıralamasında, bir basamak gerileyerek , Hollanda’nın altına 18.’liğe düştü.
Bu sonuçlar 2009 yılı üçüncü çeyreğinden buyana sadece 2016 yılı üçüncü çeyreğinde darbeden sonra yüzde 0.8 oranında bir kez daralma yaşamanın ardında, her çeyrekte sürekli yaşanan büyümenin, son bulduğunu gösteriyor. İmalat sanayiinde son çeyrekteki yüzde 7.4, inşaatte yüzde 8.7’lik daralmanın 2019 ilk çeyreğinde sürmekte olduğu değerlendirmesi, 2019 yılı ilk ve ikinci çeyreğinin de daralma göstereceğini tahmin edilmesine neden oluyor. Bunun ardından üçüncü çeyrekte toparlanma yaşanacağının, dördüncü çeyrekte de bunun süreceğini n dile getirmesine karşın, ekonomistler 2019 yılı büyümesinin yüzde 1’in biraz altında veya üstünde gerçekleşebileceği tahmin ediyorlar.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, son çeyrekte yüzde 3 daralmaya karşın, dış talebin katkısının 9.7 puan olduğunu belirterek. “Ekonomi politikalarında güçlü bir koordinasyon dönemi yaşıyoruz. Nisan’dan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz. YEP kapsamında cari açığı azaltacak, katma değerli üretimi artıracak, milletimizin refahını yükseltecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz” diyerek, Nisan sonrası yapısal reformlara yöneleceklerini söylüyor.
Yapısal reformlar konusunda toplumda uzun süredir dile getirilen konular arasında hukuk reformu, vergi reformu, üretimi ve ihracatı canlandıracak KOBİ destekleri ile israfın önlenmesi, AB çıpasının yeniden güçlendirilmesi, kamunun kendine çeki düzen vermesi konuları yer alıyor. Bu konularda toplumun beklentilerine uygun doğru ve sürekli adımlar atılması isteniyor. Bu konularla ilgili açıklamaların sözde kalmaması, atılan adımlar ve eylemlerle ortaya konması isteniyor…