2017’nin en iyi 10 iş fikri ve fırsatı

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 [email protected]

Dünyanın dört bir yanından yeni girişimcilik ve iş fikirleri derleyen Springwise, Ocak ayının başında 2017 için öne çıkan iş fikirleriyle ilgili bir derleme yayınlamıştı. Adet olduğu üzere her yıl Springwise’ın yıllık tahminlerine burada yer veriyoruz. Bu yıl bir iki hafta geç kalmakla birlikte yine geleneğimizi bozmayalım ve 2017’de öne çıkacak en iyi 10 iş fikri ve inovasyonunu paylaşalım.

1- Blockchain teknolojisiyle yeşil enerji kullanımı

Hatırlayacağınız gibi, ilk aşamada internetin sanal para birimi Bitcoin için geliştirilen Blockchain, şifrelenmiş, işlem takibi sağlayan, dağıtılmış veri tabanı olarak tanımlanıyor. İşlemleri takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisiyle bir merkeze bağlı olmadan örneğin iki kişi arasında noktadan noktaya çok düşük maliyetlerle ödeme gerçekleştirilebiliyor. Blockchain’in bu özelliği şimdi de kişiler arasında yeşil enerji alışverişi için kullanılmaya başlandı. Avustralya’da Power Ledger adlı şirket, ihtiyacının üstünde yenilenebilir enerji üretenlerin bu fazlayı tüketicilere doğrudan satmalarını sağlamak için Blockchain teknolojisini kullanıyor. Böylece güneş paneli veya rüzgar türbiniyle kendi enerjisini üretenler, ürettikleri enerjinin fazlasını ihtiyacı olanlara satıp kazancını artırırken tüketiciler de çok daha düşük maliyetle elektrik enerjisi kullanabilecek.

2- Sürücüsüz araçlara yönelik ürünler

Bu yıl, sürücüsüz arabalar gibi tam otomasyona dayalı sistemlerin yaygınlaştığı yılların başlangıcı olacak. Şoförsüz otomobiller ve benzerleri aynı zamanda çeşitli girişim fırsatları da doğuruyor. Örneğin araçlar hareket halindeyken üretkenlik veya eğlence sunan araç içi ürünler tasarlanıyor. Geçen yıl Belçika’da sürücüsüz servis araçlarının hareketli ofislere dönüştürüldüğüne tanık olduk. Şimdi de merkezi İngiltere’de bulunan Adrian Flux adlı sigorta şirketi, sürücüsüz araç sahiplerini kaygılandıran yazılım ve donanım hatalarına karşı sigorta paketleri satmaya başladı.

3- Yaşam kalitesini artıran giyilebilir teknoloji ürünleri

2017’den sonra giyilebilir teknoloji ürünlerinin yalnızca adım, kalp atışı, tansiyon vb. ölçüm işlerine yaramadığını daha çok göreceğiz. Giyilebilir ürünler bir taraftan da yaşam kalitesini artırmaya başlayacak. Bu ürünler geliştikçe, kullanıcıları fiziksel olarak daha iyi bir konuma getirecek veya daha iyi alışkanlıklar kazandıracak ürünleri daha fazla hayatımızda göreceğiz. Örneğin Avustralya’da Prof. Leon Lack’in uyku üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda geliştirilen ve Thim adı verilen yüzük bunlardan biri. Thim, uyku sırasında belirli aralıklarla yaydığı titreşimle uyandırdığı kullanıcının uyku kalitesini önemli ölçüde artırıyor.

4- Yaratıcı endüstrilerde yapay zeka yaygınlaşacak

Sanayide robot kullanımı mavi yakalıların istihdamını nasıl derinden etkilediyse yapay zeka kullanımı da beyaz yakalıların işgücü piyasasını etkilemeye başlayacak. Örneğin tıpta teşhis konusunda yardımcı olacak robotlar ve salgınları öngörmek için kullanılan yazılımlar geçen yıl kullanılmaya başlandı. Benzer gelişmeler reklam sektöründe de yaşanıyor.

Küresel reklam ve pazarlama ajansı McCann’in Japonya ofisi için geliştirilen ve AI-CD adı verilen yaratıcı yapay zeka robotu, yeni kampanyalara yön vermeye hazırlanıyor. AI-CD, insanların yapabileceğinden çok daha fazla tarihsel veriyi işliyor, kampanyayı değerlendiriyor ve yeni kampanyaları şekillendirecek fikirler ortaya atabiliyor. McCann Japonya CEO’su Yasuyuki Katagi, “Yaratıcı yönetmen” unvanını alan AI-CD’nın ekipten biri olduğunu ve çalışanlarla rekabet etmek yerine onları yüzde yüz destekleyeceğini söylüyor.

5- Çevrimiçi derecelendirmeler toplam itibar puanına dönüşüyor

Online dünyada kullanıcılar hakkındaki değerlendirmelerin ayrı ayrı çevrimiçi platformlarda kullanıldığını biliyoruz. E-Bay, Alibaba, Gitti Gidiyor, Sahibinden, N11 gibi pek çok ticaret sitesinde, AirBNB, BlaBla Car gibi paylaşım platformlarındaki puanlama her kullanıcı için bir güven/itibar derecesi sağlıyor. Ancak bütün dereceler her platformun kendisine özel ve her yerde sıfırdan başlamak gerekiyor. Danimarka’da geliştirilen Deemly adlı uygulama, kullanıcıların tüm puanlarını tek bir güvenilir, paylaşılabilir güvenilirlik derecesine dönüşmesine olanak sağlıyor. Bunun için kullanıcının Deemly’de bir hesap oluşturması diğer platformlardaki verilerini buraya bağlaması yeterli oluyor.

Geliştirilen algoritma sayesinde kullanıcıların değişik platformlardaki puanlamaları 1-100 arasında bir skora dönüştürülüyor. Bu ve benzeri sistemlerin gelecekte, iş başvurusu, bankacılık hatta arkadaşlık sitelerinde kullanılabileceği düşünülüyor.

Bu haftaki yerimiz 10 fikrin ancak beşine yetti. Geri kalanı haftaya…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018