2017’de yüksek enflasyonu kabul etmek zorundayız

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Mart ayı fiyat artışları beklenenin üzerinde gerçekleşti. Fiyat artışları “enflasyon sorununun önemini” sergiliyor:

Mart ayında üretici fiyatlarının % 1.04, tüketici fiyatlarının % 1.02 oranında artması yüksek bir fiyat artışıdır. Yılın ilk 3 ayında üretici fiyatlarının % 6.38, tüketici fiyatlarının % 9.34 artması yüksek bir fiyat artışıdır.

Yıllık fiyat artışının, üretici fiyatlarının % 16.09, tüketici fiyatlarının % 12.53 oranında artması yüksek bir fiyat artışıdır.

Halkımız için enflasyon demek “mutfak masraflarındaki artış” demektir. Alt ve orta gelir grubundaki halkın harcamalarında “gıda ve alkolsüz içecek” harcamalarının payı büyüktür.. TÜİK’in dün yayınladığı 2017 yılı Mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre, yılbaşından bu yana 3 ayda gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki artış % 9.34’e ulaştı.Üç ayda mutfak harcamalarında % 10’a yakın artış alt ve sabit gelirli aileler için önemli bir artıştır. Sadece mart ayında gıda ve alkolsüz içki fiyatları artışı % 1.93 oldu. Mart ayında yurt içi üretici fiyat endeksine göre, gıda maddelerinde üretici fiyatı artışı % 0.35 oranında, alkolsüz içeceklerde fiyat artışı % 1.00 oranında.Üretici fiyatları endeksine göre, yılın ilk 3 ayında gıda fiyatlarında üretici fiyatı artışı sadece % 3.63 oranında, alkolsüz içkilerde % 2.77 oranında. Ne var ki üretici fiyatlarında yıllık artış yüksek. Bir önceki yılın mart ayına göre gıdada üretici fiyatı artışı % 9.15 oranında. Alkolsüz içeceklerde % 9.22 oranında.

Gıda enflasyonu önemli ama, genelde her mal ve hizmetteki fiyat artışı da önemli.

Yurt içi üretici fiyatlarında yıllık artış % 16.09 oldu. Çok büyük bir artış. Bu artış zamanla tüketici fiyatına yansıyacak. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış şimdilik % 11.29 oranında Halkımız, gıdadaki fiyat artışından sonra ulaştırmadaki fiyat artışından rahatsız olur.

Yılın ilk 3 ayında ulaştırma fiyatları % 6.74 oranında arttı. Yıllık artış % 17.69 oldu. Tüketici fiyatlarındaki artış, genelde dar ve sabit gelirlerdeki artışın üzerine çıkmış durumda. Bu dar ve sabit gelirli kesimde alım gücünün erimesine, yaşam düzeyinin gerilemesine yol açar.

Kısa dönemde fiyat artışlarını sınırlama olasılığı pek görülmediğine göre, 2017 yılında yüksek enflasyona razı olacağız demektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018