2016’nın istatistikleri, bu yılın ilkleri

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

İstanbul’u kaplayan kar nedeniyle yaşayacağımız mağduriyeti bilmeden (Ehlikeyf’te hikâyesini anlattım http:// www.dunya.com/ehlikeyf ) bahar günlerini yaşayan Adana’ya iner inmez soluğu biraz gecikerek de olsa Tüyap Çukurova 10. Kitap Fuarı’nın basın toplantısında aldım.
Ben salona girdiğimde, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu verilerine dayanılarak hazırlanan 2016 yılına ait Türkiye yayıncılık verilerini açıklıyordu. Zeynioğlu’nun konuşmasında aktardığı bilgiler şöyleydi:

2016 yılında toplam 666 milyon 865 bin 579 adet kitap üretildi. Bu kitaplar için 404 milyon 129 bin 293 adet bandrol satın alındı. Milli Eğitim Bakanlığı 2016 yılında ilk ve orta öğretim öğrencilerine 262 milyon 736 bin 286 adet ücretsiz ders kitabı dağıttı. Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre Türkiye’nin nüfusu 78 milyon 741 bin 53. Toplam kitap sayısının nüfusa oranına göre 2016 yılında kişi başına 8.4 kitap düştü.

2015’te Türkiye’de 620 milyon 751 bin 618 adet kitap üretilmişti, kişi başına düşen kitap sayısı 8’di. 2016 yılı verileri göz önüne alındığında, üretilen kitap adedinde yüzde 7.4 artış olduğu görülüyor.

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük 11. yayıncılık sektörüydü ve üretilen yeni kitap çeşidinde yine 11. sırada yer alıyordu.

Bunlar, yalnızca sektör için değil, kitaba gönül vermiş tüm okurlar için de sevindirici gelişmelerdi. Demek ki daha çok, daha çeşitli kitaplarla buluşmuştuk geçtiğimiz yıl içinde…

Bu güzel haberlerle açılan kitap fuarı, bu haftasonuna kadar Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde sürüyor. Eğer Çukurova bölgesinde oturuyorsanız lütfen gidin, kitaplar satın alın, hepimizin güzel şeylere çok ihtiyacı var…

Bir 2016 istatistiği de Ajans Press’ten geldi. Ajans Press, 2016 yılında listelerin başında yer alan yapımların medya raporunu çıkardı. Bu medya verilerine göre başrollerini Ahmet Kural ve Murat Cemcir’in paylaştığı “Düğün Dernek 2” filmi 899 habere konu olarak en çok satanların en çok konuşulanı oldu. Tarkan’ın yeni albümü “Ahde Vefa” 515 yazılı basın haberinde yer alırken Orhan Pamuk’un romanı “Kırmızı Saçlı Kadın” hakkında 492 haber yapıldığı tespit edildi.

Yaşar Kemal’i anmak amacıyla her yıl düzenlenmesi planlanan Yaşar Kemal Kültür-Sanat ve Edebiyat Festivali’nin ilki Nisan ayında gerçekleştirilecek. Festivalin geleneksel hale gelerek her yıl tekrarlanması amacıyla Arif Keskiner öncülüğünde çeşitli kurum temsilcilerinin katılımıyla Yaşar Kemal Kültür, Sanat ve Edebiyat Festivali Düzenleme Komitesi oluşturuldu.
Adana’daki kar esaretinde sohbet ettiğimiz Keskiner, uçurtma şenliğinden, resim yarışmasına, film gösteriminden sempozyuma herkesin katılacağı bir festival düzenleyeceklerini anlattı. 7’den 70’e herkesin mutlu olacağı, Yaşar Kemal’in rengârenk bilyeleri tadındaki etkinlikte 20-22 Nisan tarihlerinde buluşmak üzere sözleştik.

Bugünkü sohbetimizi, Portakal tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk “Sessiz Müzayede”si ile bitirmek istiyorum. Matisse’den Buffet’ye dünya çapındaki sanatçılardan 29 eser, yarından başlayarak 21 Ocak Cumartesi saat 17.00’ye kadar her gün 10.00 - 20.00 saatleri arasında “sessiz müzayede” yoluyla satışa sunulacak… Fiyatları 10 bin lira ile 1 milyon 200 bin lira arasında değişen yapıtlar, bir sıra gözetilmeksizin bir hafta boyunca artırmaya açık kalacak.

Eserler, Nişantaşı’ndaki Portakal Sanat Evi’nde görülebilecek; müzayedeye katılım kayıt olan ve bayrak numarası alan koleksiyonerlerin teklifleriyle gerçekleşecek. Söz konusu teklifin üstünde bir başka teklif durumunda ilk teklifi yapan müzayedeyi düzenleyenlerce bilgilendirilecek. En yüksek fiyatı veren, yedi günün sonunda beğendiği eserin sahibi olacak… Geride bıraktığımız 2016’nın kimi istatistikleri, ilk günlerini yaşadığımız 2017’nin edebiyat, sanat alanlarındaki kimi gelişmeleri böyle… Bu sene hep iyi haberler, umut dolu Odak’lar yazmak dileğiyle…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar