2016 yılının yıldızı otomotiv ve bankacılık olacak

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ [email protected]

Analistlere göre 2016, iskontosu nedeniyle Borsa’nın yılı olacak. BIST son bir yılda kendi F/K ortalamalarına göre yüzde 10’a yakın iskontolu durumda. 2016’nın daha parlak bir yıl olmasını bekleyen borsacılara göre gözde sektörler de otomotiv ve bankacılık hisseleri olacak.

Adı ‘güçlü doların yılı’na çıkan 2015’in bitmesine sayılı saatler kaldı. Bu yıl yatırım araçlarının performansına bakıldığında TL bazlı tüm varlık grupları için zor bir yıl oldu. Fed’in faiz artırımıyla mücadele eden tüm gelişmekte olan ülke para birimleri gibi TL’ de dolar karşısında tarihi düşük seviyelerine geriledi. Yurt içinde uzayan seçim gündeminin yarattığı belirsizlikler, artan jeopolitik riskler Türk Lirası varlıkların kırılganlığını artıran unsurlar oldu. Yıl içinde 3,0753 ile en yüksek seviyesini gören dolar kuru, yılı yüzde 25’e yakın bir değer artışı ile kapatıyor. 2014 yılını 85721 puandan kapatan Borsa endeksi ise yüzde 13’e yakın bir değer kaybına uğradı. Gösterge tahvil ise yüzde 7,97’den yüzde 38,64’lük artışla yüzde 11,05’e çıktı. 

2015 yılında piyasalar için yaşanabilecek bütün olumsuzlar yaşanırken, yeni yılda siyasal risklerden uzak bir sene olması ve hisse senetleri için daha iyi bir yılın yaşanması bekleniyor. Hükümetin kurulması ile önemli bir siyasi riskin ortadan kalktığı piyasalarda; FED’in faiz artırımlarına devam etmesi ve piyasalara etkisi, emtia fiyatları üzerindeki başta Çin kaynaklı talep baskısının sürmesi ve ECB’nin ilave parasal genişlemeye gitmesini yılın baz senaryosu olarak gören analistler, volatil geçen 2015’in ardından 2016’da görülebilecek dengelenmenin BIST 100 endeksine yarayacağı tahmin ediyor. Analistler, Borsa endeksinin 90.000-70.000 bandında seyredeceğini öngörüyorlar. 

Bankalar ve otomotiv öncü olacak 

2015 yılında ciddi iskontoya uğrayan bankacılık sektörü hisselerinin ön plana çıkması bekleniyor. Her ne kadar Basel III’ün sektöre ek maliyetler getirmesi beklense de; hem sektördeki kar beklentisi, hem cazip çarpanlar banka hisselerini öne çıkardığı belirtiliyor. Bu arada bir dİğer yıldızının parlaması beklenen sektör ise otomotiv. 2015 yılı dünya toplam otomotiv pazarının geçen yıla oranla %0.4 artışla, 90.8 milyon adet, 2016 yılında ise dünya otomotiv pazarının bir önceki yıla göre %4.2 artışla 94.7 milyon adet seviyesine gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye'nin otomotiv sektöründeki ihracatı da dünya pazarındaki büyümeyle birlikte artış trendini koruyor. 2016 yılında devreye girecek yeni model yatırımları bulunan sektörün, yüksek ihracat potansiyeli, yüksek talep, araç sayısının doygunluğa ulaşmaması, küresel üretim merkezi olması niteliği gibi nedenlerle iç ve dış piyasada güçlü görünümünü sürdürmesi öngörülüyor. 

Öte yandan, son bir yılda Borsa endeksi yaklaşık yüzde 13 değer kaybederken, bu süreçte en çok kazandıran sektörler bilişim, teknoloji, kimya-petrol ve sigorta oldu. 2015 yılında en çok kaybettiren sektörler ise metal ana, iletişim, KOBİ Sanayi, banka, ulaştırma oldu.

          201521111.jpg

Ne dediler?

Meksa Yatırım/ Stratejist Zeynel Balcı
Ekonomiden çok jeopolitik riskler öne çıkacak

2016 yılı oldukça dalgalı geçecek. İçeride Merkez Bankası’nın faiz artırıp artırmayacağı ve başkanlık sistemi nedeniyle referanduma gidilip gidilmeyeceği yakından izlenecek. Güneydoğu’daki çatışmalara piyasa şimdilik duyarsız kalıyor. Fakat orada neler olacak bilmiyoruz. Ayrıca Suriye’ye düzenlenecek operasyon da piyasaları etkileyecektir. Bu nedenle ekonomiden çok jeopolitik riskler öne çıkacak. Dışarıda ise FED’in kaç defa faiz artıracağı ve ABD başkanlık seçimi piyasalarda izlenek. Bu anlamda endeksin 55-60 bin ila 95-100 bin aralığında hareket edeceğini öngörüyoruz. Yatırımcılara lokomotif olduğu için bankacılık sektörünü izlemelerini ve hisse olarak da bilançosu ve temel verileri güçlü olanları tavsiye ediyoruz.

Tera Yatırım/ Stratejist Serdar Özdemir
Bankaların çarpanları cazip seviyeye geldi

2016’da bankacılık sektörünün son dönemdeki zayıf performansı sonrasında cazip seviyeye gelen çarpanlar, önümüzdeki sene için güçlü karlılık beklentileri ve 2010-2015 döneminde alınan makro-ihtiyati tedbirlerde kısmi gevşemeler dahilinde hisse performansının olumlu gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bu sektörde Garanti Bankası, Halkbank ve İş Bankası C’yi favori hisse listemizde taşıyoruz. Net aktif değerine göre tarihsel ortalamalarının oldukça üzerinde bir iskontoyla işlem gören Emlak GYO’nun 2016’da satışlarında artış bekliyoruz. TL’de zayıfl ığın yavaşlaması, artan tüketici güveni ve cazip değerlemeleri Migros’u listemizde tutma nedenlerimiz. Yüksek temettü verimi ve uygun değerlemesi ile Pınar Et ve Un portföyümüze defansif nitelik katıyor. Büyüme stratejilerinin yanı sıra cazip değerlemesi ve petrol fi yatlarındaki zayıfl ık THY’yi beğenme nedenlerimiz arasında. Tekfen’i ucuz kalan değerlemesi ve gübre teşviklerinin karlılığı destekleyecek olması nedeniyle listemizde tutuyoruz. Türk Traktör’de güçlü büyüme potansiyeli, cazip çarpanları ve temettü hissesi olması sayesinde portföyde tutuyoruz. Son olarak Petkim’i ise karlılıkta zirve seviyeleri yaşıyor olmasının yanı sıra imar izni alınan lojman arazilerinin değerlendirilmesinin önemli bir yukarı yönlü risk olması nedeniyle beğeniyoruz.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay
BİST'in sigortası ve hikayesi iskontosu olacak

2015 yılına BIST 85.000’de girerken riski ve getirisi yoktu. 2016 yılına riski ve iskontusu var. 2015 yılında iç ve dış gelişmelerden sonra BIST’in sigortası ve hikayesi iskontosu olacak. BIST kendi F/K ortalamalarına göre %15’e yakın, MSCI gelecek F/K oranlarına göre %28 iskontolu. Ortalama 90.000 diye bakıldığında değerlemeler anlamında iyi seviyedeyiz. FED’in üç faiz artırımı olacaksa ilki Haziran ayında gelmesi muhtemeldir. Çünkü enfl asyonda gerçekleşme görmeleri ve bundan emin olmaları için en azından bir çeyrek izlemek gerekiyor. Buda yılın ilk yarısında BIST’in iskontosunun bir kısmının geri almasını sağlayabilir. Bankacılık sektörünün son çeyrek karları swaplar ve faiz farklarının genişlemesi ile birlikte destekleyici unsur olacak ve sanayi sektörü kur farkları nedeniyle rahatlayacak. Son çeyrek bilançoları değerlemeler anlamında ucuz hikayesini destekleyecektir. Yılın ikinci yarısında FED’in faiz artırımları ve içeride başkanlık referandumuna ilişkin belirsizlik nedeniyle biraz daha zor görünüyor. 2016 yılında petro-kimya, otomotiv, ulaştırma, yer hizmetleri, bankacılık, perakende sektörü tercih edilebilir.

2016 yılında hareketli olması beklenen sektörler

Otomotiv: Sektörün üretimde rekorlar kırdığı bir yılın ardından, farklı markalar tarafından gerçekleştirilen kapasite arttırıcı ve yeni model yatırımlarına bağlı olarak, 2016 yılı için de iyi bir yıl olacağını öngörmek yanıltıcı olmayacaktır. Özellikle Avrupa’ya yapılan ihracatın aynı seviyeleri koruması yanında nispeten yurtiçi talebin etkisiyle iyi bir yıl olabileceğini varsaymaktayız. 

Gayrimenkul: Yabancılar tarafından bugüne kadar gösterilen talebin devam etmesiyle, gayrimenkul sektöründe markalı konut satışlarının mevcut seviyeleri korunması beklenmektedir. Öte yandan faiz oranlarında beklenen artışın özellikle yurt içi talebi azaltıcı yönde etkide bulunması muhtemeldir. Ekonomik büyümeyi belirli seviyede tutulabilmesi için sektöre vergisel desteklerin sağlaması beklenebilir. 

Tarım: Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda tarımsal üretimin 150 milyar dolara çıkması öngörülmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı politikalar ve destekleri ile arazi toplulaştırma çalışmaları, sulanabilir alanların sulamaya açılması, tohumluk üretimin arttırılması hedefl enmektedir. Yem ve gübrede KDV’nin kalkması tarım sektörü için önemli bir destek olacaktır. Kırsal kalkınma desteklerinin tüm illeri kapsayacak şekilde genişletilmesi ile tarım sektöründe yatırımların artması beklenmektedir. 

Lojistik: İran’a uygulanmakta olan uluslararası ambargonun kaldırılmasıyla bu ülkeye yapılacak mal sevkiyatında Türk lojistik şirketlerinin önemli rol alma potansiyeline bağlı olarak 2016 yılının önemli fırsatlar barındırabileceğini düşünmekteyiz. Öte yandan Avrupa ekonomilerinin göreceli daha iyi performans göstermesi sektöre ilave büyüme imkanı sağlayacaktır. 

Enerji: Yüksek fi nansman maliyeti ve iç piyasada yaşanan fi yat dengesizliklerine bağlı olarak zor bir yılı geride bırakan sektörde, 2016 yılının konsolidasyon, satın alma ve birleşmeler için hareketli bir yıl olacağını öngörüyoruz. Devletin portföyünde bulunan üretim tesislerinin özelleştirme ihaleleri ilave hareketlenme sağlayacaktır. Öte yandan yenilebilir kaynaklara, özellikle Güneş Enerji Santrallerine yapılan yatırımlar sebebiyle sektörde faaliyet hacminin heyecan verici olmasa da belirli seviyeleri koruması beklenebilir.

          201522222.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar