2016 yılında plastik sektörü...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Selçuk Aksoy’la yaptığımız sohbette Plastik ile kompozit sektörünün 2016 yılı performansını değerlendirmesini rica ettim..

Selçuk Bey, PLASFED olarak yaptırdığımız bir çalışmayı esas alarak değerlendirmemi yapmak istiyorum sözüyle anlatımına başladı; “2016 yılında Türkiye plastik işleme kapasitesinin yüzde 3.84 oranında artış göstererek 9.09 milyon tona ve 34.7 milyar dolar üretim değerine çıkacağı öngörülmektedir.

Geçen yılın gerçekleşmesi ise 8.75 milyon ton olarak belirtilmiştir. 2015 yılında üst üste yaşanan seçimlerden kaynaklanan durgunluk, bekleyen siparişlerin bu yılın başında hızla devreye girmesine olanak tanımış, yılın ilk yarısında bir taraftan beyaz eşya, dayanıklı tüketim malları ve otomotiv gibi sektörlerin güçlü üretim büyümelerine bağlı olarak diğer taraftan ise baz etkisi ile ilk yarı sektör büyüme verileri nispeten yüksek oranda ortaya çıkmıştır. Ne var ki yılın ikinci yarısı; 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları vb. etkilerle toplam talepteki gerilemeye bağlı olarak ilk yarıdaki yüksek performansı aşağıya çekti. Buna rağmen plastik endüstrisinin yılsonu Türkiye GSYİH büyümesinin üzerinde ve yaklaşık % 3.84 oranında bir büyüme performansı gerçekleştireceği öngörülmektedir. 2016 yılı Türkiye plastik mamul ihracatımızın miktar bazında % 1.6 ve değer bazında ise %4.5 gerileyeceği öngörülmektedir. Hammaddede ise, miktar bazında %1.6 artış beklenirken; değer bazında ise %7.6 düşüş beklenmektedir.

Plastik işleme makineleri sektörü ise bu yıl yüzleri güldürdü

Geçen seneki sert düşüşün yarattığı baz etkisi ve İran, Kuzey Afrika gibi pazarların devreye girmesi ile bu sene değer bazında yüzde 12.7 dolayında artış bekleniyor. Geçen yılki parite etkisinin zayıfl adığı görülürken, bu yıl daha yapısal sorunların sektör ihracatını yavaşlattığı anlaşılıyor. Bu gerilemenin arkasında en başta; küresel ticaretteki gerileme, sonra çevre ülkelerde yaşanan sorunlar ve önemli ama gözden kaçan ihracat birim fiyatlarının düşmesi geliyor. İhracat birim fiyatları yalnızca plastik endüstrisinde değil; tüm Türkiye ihraç mallarında gerileme göstermiştir. Bu yüzden, yüksek katma değerli üretime duyulan ihtiyaç için çanlar çalmaya başladı.

Ancak sektörümüzün bu sene enerjisini boşa harcadığı, en talihsiz konulardan biri Plastik Tanıtım Grubu’nun hiçbir faaliyet göstermeden kapatılması oldu. Ekonomi Bakanlığı’nın tanıtım gruplarının yapısını ve faaliyet şekillerini yeniden düzenleyerek tek bir çatı altında toplama projesi sebebiyle bütün tanıtım grupları kapatılarak, Türkiye Tanıtım Grubu adı altında yeni bir düzenlemeye gidiliyor.

İçinden geçtiğimiz zor dönemde, ihracatın ülkemiz ekonomisi için ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmektedir.

Kompozit sektöründe 2016’da yüzde 6 büyüme bekleniyor;

Önümüzdeki beş yıllık süreçte gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin büyümeleri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde otomotiv ve rüzgar enerjisi gibi sanayilerin gelişmesi, uzay ve havacılık sektöründe; özellikle ticari uçaklarda kompozit malzeme kullanımının artarak yoğun bir şekilde devam etmesi ile Türkiye kompozit sektörünün istikrarlı bir büyüme göstermesi beklenmektedir.

Kompozit sektörünün büyümesi genellikle global ekonomik büyümenin üzerinde seyretmektedir. Bugün gelinen noktada Türkiye kompozit malzeme sektörü 1.4 milyar euro ve 265 bin tonluk bir hacme ulaşmıştır. Türkiye kompozit sektörü Avrupa ve dünya kompozit sektörlerinin büyüme oranının üzerinde bir büyüme performansı göstermektedir. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye kompozit sektörü %8 ila %12 arası bir büyüme performansı sergilemiştir. 2016'da ise büyüme oranı yüzde 6 olarak tahmin edilmektedir. Dünya kompozit sektörünün gelecek 5 yılda değer bazında yıllık % 5’lik bir büyüme ile 80 milyar euro değerine ulaşması beklenmektedir. Değersel büyümenin Kuzey Amerika ve Avrupa’da yüzde 4, Asya ve dünyanın geri kalan bölgelerinde yüzde 7 düzeyinde olması beklenmektedir.

Sektör yılda yaklaşık olarak 250 milyon euro civarında doğrudan ihracat yapmaktadır. 2017'de bölgemizdeki ve Ortadoğu’daki istikrarın oluşması ve Avrupa’da ekonominin canlanması söz konusu olduğu takdirde üreticilerimizin ihracat performansı artacaktır.”

Başkan Selçuk Aksoy’un plastik sektörünün 2016 yılı değerlendirmesi özetle bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar