2016, kimya endüstrisinde evlilik yılı olacak
ABD'nin iki dev şirketi Dow Chemical ile DuPont'nun birleşme kararı ile hareketlenen kimya endüstrisinin, 2016 yılında rekor sayıda birleşmeye sahne olması bekleniyor. Kimya endüstrisinde yaşanacak birleşmelerin 2011 yılında ulaşılan 151 milyar dolar rekorunu geride bırakacağı öngörülüyor.
Dow Chemical ve DuPont birleşmesi ile yaratılan 130 milyar dolarlık devin ardından, sırada ChemChina ve Syngenta arasında planlanan büyük birleşme var. ChemChina'nın Syngenta'ya verdiği teklif 43 milyar dolar. Bu birleşmenin en önemli özelliği, gelişmekte olan pazarların olgun pazarlardaki know-how ve büyüme fırsatlarına ulaşma isteklerini ortaya koyuyor olması.
A.T. Kearney tarafından yayınlanan rapora göre, 2016 yılında kimya sektöründeki birleşmelerde beklenen büyüme, 2015 yılında tüm sektörlerde yaşanan birleşmelerdeki artışın bir yansıması. 2015 yılında dünya genelindeki birleşmelere yönelik işlemlerin değeri 4 trilyon dolara ulaştı.
Kimya sektöründe yaşanan şirket birleşmelerinin değeri ise 110 milyar dolar oldu. Bu rakam, 2014'ten bu yana yüzde 30'luk bir artış yaşandığına işaret ediyor. Tabi ki bu artışta mega birleşmelerin etkisi büyük.
Merck'in 17 milyar dolara Sigma-Aldrich'i satın almasını; ChemChina'nın 9 milyar dolara Pirelli'yi satın alması izledi. A.T. Kearney raporuna göre kimya endüstrisi liderlerinin üçte ikisi, şirket birleşmelerinin 2016 yılında çok daha fazla olacağını ifade ediyorlar.
Beş temel unsur
Rapora göre, kimya sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanacak birleşmeleri beş temel unsur belirleyecek:
- Kimya şirketleri organik büyüme ile gelir artırmanın zor olacağını düşünüyorlar ve bu yüzden şirket birleşmelerine yöneliyorlar.
- Petrol fiyatlarındaki düşüş kimya şirketlerini hem olumlu, hem olumsuz etkiledi. Fiyatların 2016'da düşük seyir izleyeceği dikkate alındığında, olumsuz etkilenen oyuncuların farklı alanlara yönelmesi bekleniyor. Bu yönelim birleşmelerin artmasına yol açacak.
- Kimya şirketleri son dönemde faaliyet alanlarını yeniden değerlendirip, çeşitlendirmeye gidiyorlar. Faliyetlerini belli bir alana odaklamaya, portföylerinde bütünsellik yakalamaya yöneliyorlar. Bu da birleşmeler adına önemli bir fırsat sunuyor.
- Aktivist yatırımcılar 2015 yılının en önemli trendlerinden biri oldu. Aktivist yatırımcı oranı 2015 yılında bir önceki seneye göre yüzde 32 artış gösteredi. Bu trendin birleşmeleri olumlu etkilemesi bekleniyor.
- Kuzey Amerika'da yaşanan kaya gazı devriminin piyasaya bol miktarda ucuz gaz ve hammadde sunması ile, ABD'li kimya şirketleri Batı Avrupalı oyunculara kıyasla avantaj sağladılar. ABD'li üreticilerin bu avantajlı konumunun, petrol fiyatları artsa da, 2020 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.
Bu arada bazı analistler, 2016 yılında küresel faiz oranlarında yaşanacak bir artışın şirket birleşmelerini artırabileceğini dile getiriyorlar.
Çin, ABD'den sonra en büyük ikinci pazar
Rapora göre, şirket birleşmelerinde 2016 yılının odak ülkesi Kuzey Amerika olacak. Kimya sektörü liderleri birleşmelerin en fazla bu bölgede gerçekleşeceğini ifade ediyorlar. Öte yandan, 10 yıl öncesinde kimya sektöründe hiç adı geçmeyen Çin, bugün ABD'nin ardından en büyük ikinci pazar konumunda. Şirket evliliklerinin yüzde 21'i Çin tarafından gerçekleştiriliyor. Çin etkisi diğer Asyalı oyunculara da yansıyor. Asyalı şirketlerin hedefi Avrupa pazarına girerek, know-how kazanmak.
2016'da neler bekleniyor?
- A.T. Kearney Raporuna cevap verenlerin yüzde 58'i 2016 yılında şirket birleşmelerinde ciddi bir artış yaşanacağını ifade ediyorlar.
- Şirket birleşmelerinde en büyük artış Kuzey Amerika'da bekleniyor. Bunun nedeni, kimya şirketlerinin düşük petrol fiyatlarından faydalanmaları.
- Birleşmelerin artması beklenen bir diğer pazar Çin. Yuan'da yakalanan istikrarın Çin şirketlerinin özellikle Avrupa'da etkili olmasını tetiklemesi bekleniyor.
- Japonya ve Güney Kore'de de şirket evliliklerinde önemli bir artış olacağı öngörülüyor.
- Batı Avrupa için beklentiler olumlu yönde olsa da, Doğu Avrupa'daki şirket birleşmelerinde daha fazla istikrar bekleniyor.
- Rapora görüş verenlerin üçte birinden fazlası, Latin Amerika ve Orta Doğu'da da şirket birleşmelerinin artacağını ifade ediyorlar.
Veri:
2015
4 trilyon dolar
2015 birleşmelerinin toplam değeri
110 milyar dolar
2015 kimya sektörü birleşmeleri
151 milyar dolar
Bu yıl geçileceği öngörülen 2011
kimya sektörü birleşmeleri rekoru