2015'te Dünya 70 kere sandığa gitti, kadınlar yine kazanmadı
Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Demokrasinin gerçek anlamda var olabilmesi için kadınlara; kadınların da eşit katılım mücadelerini kazanmak için demokrasiye ihtiyaçları var.
Eşitlik, sürdürülebilir kalkınma, barış ve demokrasi için karar alma mekanizmalarına kadınların erkeklerle eşit düzeyle katılımları gerekiyor. Bu katılımı garanti altına alan uluslararası anlaşmalara rağmen, kadınların katılım düzeyi hala erkeklerle eşit düzeyde değil.
2015 yılında 70 seçim gerçekleştirildi. Bu seçimlerin sonucunda dünya genelindeki ulusal parlamentolarda kadın oranı sadece 22. Bu oran 1995 yılına göre yüzde 11.3'lük bir artışı temsil ediyor. Ocak 2015 itibariyle dünya genelinde devlet başkanı olan kadın sayısı 10. Hükümet başkanı olan kadın sayısı ise 14. Dünya genelinde kadın bakanların oranı yüzde 17. Bunlar da tahmin edileceği üzere eğitim veya aileden sorumlu bakanlıklar.
Tabi ki bu oranların bu derece düşük olmasının nedeni gelişmekte olan ülkelerin büyük bir bölümünde "kadının adının olmaması".
Birleşmiş Milletler; Afganistan, Tanzanya, Paraguay, Haiti, Ekvator gibi çok sayıda ülkede kadınların siyasi katılımının artması için önemli çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalarda dört temel konu ön plana çıkıyor. Bunlar;
► Yerel ve ulusal seçimlerin kadınlar için adil bir konuma getirilmesi: Kotalar belirlenmesi; kadınların medya ve kamu kaynaklarına ulaşımının sağlanması; kadınların seçimlere katılımının sağlanması; medyada cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması; siyasi partilerde şeffaflık sağlanması.
► Kadın haklarının korunması için kadın sivil toplum derneklerinin desteklenmesi: Kadınların sağlık ve çocuk bakımı hizmetlerine ulaşımının sağlanması; kadınlar arasında ileşim, işbirlikleri kurulması; kadınların eğitilmesi, iletişim becerileri verilmesi.
► Kamu kurumlarında kadın haklarının korunması: Siyasi, yasal ve diğer kamu kurumlarının revize edilerek kadının sosyal, siyasi ve ekonomik haklarını destekler konuma gelmeleri; kadın haklarının uluslararası stardartlarla uyumlu hale getirilmesi; kadınların adalet, finans ve biligiye ulaşımlarında cinsiyet ayrımcı politikalarla mücadele edilmesi.
► Kadın siyasi liderlere destek verilmesi: Aday veya seçilmiş kadın siyasetçilerin kapasite ve yeteneklerinin geliştirilmesine katkı sağlanması; kadınların güçlendirilmesi için erkeklerin de ayrımcılıkla mücadele etmesinin sağlanması.
Türkiye'de çok başarılı iş kadınlarımız, çok başarılı akademisyenlerimiz var. Bu isimler uluslararası şirketleri yönetiyorlar, önemli bilimsel çalışmalara imza atıyorlar.
Fakat ülkemizde kadınlar hala karar alma mekanizmalarının dışında tutuluyor. Meclisteki kadın temsilinin sadece yüzde 15 olması bunun en somut kanıtı.