2015 tüketici trendleri (2)
Geçtiğimiz hafta, küresel tüketici trendlerini izleyen Trendwatching. com’un 2015’le ilgili 10 önemli tüketici trendinden, daha doğrusu inovasyon fırsatından söz etmeye başlamıştık. Trendlerin ilk beşine geçtiğimiz hafta göz atmıştık ve gerisini de bu haftaya bırakmıştık. Burada sözünü ettiğimiz trendlerin, çevremizde ana akım haline gelmiş ve artık içinde yaşadığımız trendler olmadığını ve daha çok yeni fırsat alanlarından söz ettiğimizi bir kez daha hatırlatarak listemize kaldığımız yerden devam edelim.
6- Post-demografik tüketici
Tüketici davranışlarını şekillendirdiği düşünülen yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, statü ve benzeri geleneksel demografik kıstaslar artık pek işe yaramıyor. Tüketiciler artık kendi kimlik aidiyetlerinden, üyesi oldukları demografik gruptan çok daha bağımsız hareket ediyorlar. Bunun sonucunda da geleneksel demografik gruplardan bağımsız tüketim örüntüleri ortaya çıkıyor. Özellikle genç tüketiciler yenilikleri çok daha hızlı benimsiyor ve hayatlarına katıyorlar. Firmaların, markaların, ürünlerin neredeyse anlık olarak ortaya çıkan yeni demografik grupların farkında olması ve inovasyonlarla ilgili piyasayı sürekli taraması gerekiyor.
7- Currencies of change
Yapılan araştırmalara göre, tüketicilerin çoğunluğu, markalar ve firmalarla kendileri arasındaki değer değiş tokuşunun tek yönlü olduğunu düşünüyor. 2015, akıllı markalar için tüketicinin bu düşüncesini tersine çevirecek bir fırsat yılı olarak görülebilir. Çünkü tüketiciler artık sağlık, spor, yeni yetenekler veya yeni bilgiler edinme gibi konularda, markalardan kişisel gelişimlerini motive etmesini ve ödüllendirmesini bekliyor. Bunun için de akıllı telefonlar ve giderek yaygınlaşan giyilebilir cihazlar iyi fırsatlar sunuyor. Şimdiden bunu yapan markalar da var. Örneğin Rusya’da Alfa Bank, spor yapan müşterileri için özel bir hesap geliştirdi. Fiziksel hareketlerini izleyen uygulamalar sayesinde yapılan hareketler, banka hesabına aktarılıyor ve bu müşteriler, tasarrufları için normalden daha yüksek bir faiz alabiliyorlar.
8- Sympatetic pricing
Az önce dediğimiz gibi tüketiciler, olumlu davranışları için anında ödüllendirilmek istiyor. Ancak markalar için, zor zamanlar da tüketicilerle yakınlaşmanın iyi bir fırsatı. Zira tüketicilerin pek azı markaların kendilerine içten ve samimi sözler verdiğine inanıyor. Bu nedenle 2015’i halden anlama ve tüketiciyle empati kurma zamanı olarak görmek pek de yanlış değil. Örneğin Hong Kong’ta yayınlanan South China Morning Post Gazetesi, Eylül 2014’te Occupy Central olarak adlandırılan, reform yanlısı sivil itaatsizlik eylemleri sırasında ücretli olan internet sitesini ücretsiz hale getirmişti. New York’taki Pareup adlı kafe, restoran ve market zinciri ise son kullanma tarihi yakın ürünleri düşük fiyattan müşterilerine satıyor ve isteyenlere bu konudaki bilgilendirmeyi de cep telefonlarına gönderiyor.
9- Robolove
2015 robotların yükseleceği bir yıl olacak. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos 2014 sonunda Amazon’un 10 bin adet Kiva Robot’a (Depoda yük taşıyan robotlar) sahip olacağını açıklamıştı. Amazon’un 2013 sonunda yalnızca bin 400 robotu vardı. Robotların yükselişi markalar tarafından yalnızca maliyet düşürücü bir unsur olarak değil, daha iyi bir müşteri tatmini yaratmaya dönük bir araç olarak da görülüyor. Ayrıca robotların insan gücünü aşan ve yaratıcılık gerektirmeyen bir tekrar faaliyetinde kullanıldığı da unutulmamalı. Amazon’un Kiva robotları dışında örneğin Düsseldorf Havalimanında robot valeler otomobilleri park ediyor, Nestle, Japonya’da müşteri hizmetlerinde Pepper adlı robotun denemesini yapıyor. Sonuç olarak markalar 2015’te insan ve robotun daha fazla birlikteliği için epey kafa yoracaklar gibi görünüyor.
10- Brand stands
Bu trend de 2015’ten başlayarak toplumsal olaylar hakkında markaların daha cüretkar olmasına ve daha fazla konuşmasına neden olacak. Çünkü “Y” kuşağının yüzde 73’ü markaların dünya meseleleriyle ilgili görüşlerini açıklaması gerektiğini düşünüyor. Örneğin Nando’s adlı restoran zinciri, Güney Afrika’daki reklam kampanyasında ülkedeki bakan ve bürokratların eskort ve konvoylarıyla trafikte yarattıkları karmaşayla dalga geçen bir reklam kampanyası başlattı. Pantene ise Hindistan’da güzellik ürünlerinin tüketicilere verdiği gerçek dışı sözleri eleştiren bir viral video yayınladı.
Evet, 2015 ve sonrasında etkili olması beklenen tüketici trendleri bunlar. Tabii her zamanki gibi, kesintisiz olarak ufukta bizi nelerin beklediğini sorgulamaya, tüketicileri ve pazarı gözlemeye devam!