2015 belirsizliklere karşı aşırılık beklenmeyen ılımlı bir yıl...
Kasım ayında dış ticaret açığı dün açıklanan verilere göre yüzde 15.3’e varan 8 milyar 316 milyon dolarlık bir cari açık ortaya çıkarmış durumda. İhracatta geçen yılın kasım ayına göre yüzde 7.5’luk düşüş olurken, ithalatta binde 2’lik bir artış söz konusu. Bunun alt rakamlarına baktığımızda Irak’a ihracatımızın yüzde 8.6, İran’a ihracatımızın yüzde 12, Rusya’ya ihracatımızın yüzde 20 gerilediğini görüyoruz. Aynı şekilde BAE, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’a ihracatımızda da gerileme söz konusu. Buna karşılık geleneksel pazarımız Avrupa’ya olan ihracatımızda, İtalya pazarında yüzde 6.8, Almanya’da yüzde 11.5, İngiltere’de yüzde 13.5 ve Fransa’da yüzde 1.1’lik artış olmuş. Amerika’ya ihracatımızda da yüzde 10 artış sağlamışız.
Bu rakamlar bize 2015 için ne söylüyor...
Bu rakamlar, 2015 yılında bizim için yine ihracat artışının Avrupa, Amerika ve yeni pazarlarda olabileceğini, buna karşın petrol fiyatındaki düşüşten etkilenen Rusya, İran ve Irak pazarlarında ise gerilemenin süreceğini beklemenin yanlış olmayacağını gösteriyor.
Avrupa pazarında olumlu gelişmenin devam edebilmesi için Avrupa’nın 2015 yılında pozitif büyümesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemesinin olumlu sonuç vermesini beklemek gerekiyor. Doğaldır ki, Avrupa pazarında ihraç fiyatlarımız, gerileme gösterdiğimiz, Rusya, Irak ve İran pazarlarındaki kârlılık oranlarına ulaşmayacaktır. Bu pazara ihracat yapan hazır giyimci bir dostum beklentisi de bunu ortaya koyuyor: “Avrupa pazarına ihraç ettiğim ürünlerde neredeyse başa baş fiyat vermek zorunda kalıyorum. Kâr marjı çok düşük. O yüzden ekibi gece gündüz pazarda gezdirerek siparişleri artırarak, volümü büyüterek, çok düşük kâr marjıyla sonuç almaya çalışıyoruz. 2015’te Rusya pazarında gerileme süreceği için, bu çalışma yönteminin bizim için yıl boyu süreceğini düşünüyorum. Yani çok koşturup, volüm artırıp, az da olsa bir karlılık elde edeceğiz.”
Birkaç gündür çeşitli grupların 2015 beklentilerini size aktarıyorum. Beklentilerde “Belirsizlikler” üzerine söylemler ağırlık taşıyor. Buna karşılık makro ekonomik göstergeler için ortaya konulan rakamlarda OVP’nin rakamlarına paralellikler söz konusu.
Yılın ilk çeyreğinde baz etkisiyle enfl asyonun yüzde 9’lardan yüzde 7’ler seviyesine düşeceği yolunda yorumlar yapılıyor. Cari açığın da 2015 yılında GSMH’nin yüzde 5-6’sı seviyesine gerileyeceği, petrol fiyatının 70-75 dolar seviyesinde kalarak olumlu etkisini sürdüreceği, büyümenin yüzde 4’lerin biraz altında veya 4’lerde seyredeceği, dolar fiyatında büyük artış olmayacağı ve yılı 2.50 seviyesinde kapatabileceği tahminleri yapılıyor. Kısacası 2015 için “Belirsizliklerin hakim olduğu, buna karşılık aşırılık beklenmeyen ılımlı bir yıl olacağı” düşüncesinin hakim olduğunu söyleyebiliriz...
Başarılı, sağlıklı, güzel bir yeni yıl dileğiyle...