2014’te gelişecek 10 iş fikri
Geçen hafta 2014’ün tüketici trendleriyle başlamıştık. Bu hafta da 2014’te gelişmeye açık iş fikirlerinden söz edelim isterseniz. Geçen hafta yazımızda yer verdiğimiz, 2014 tüketici trendlerini derleyen Trendwatching.com’un kardeş kuruluşu Springwise.com, yeni yılın ilk günlerinde 2014’ün fırsat sunan en iyi 10 iş fikrini yayınladı. Lafı çok uzatmadan, dünyanın dört bir yanından iş fikirlerini derleyen ve haftalık bültenler halinde yayınlayan Springwise’ın geleceğin habercisi olarak nitelendirdiği “Top 10” listesini hemen paylaşalım...
1- İsveç’ten görünmez bisiklet kaskı: Yakın zamanda 400 avroya yakın, oldukça yüksek bir fiyatla piyasaya sürülen bisiklet kasklarının özelliği aslında kask olmaması. Kask, boynunuza geçirdiğiniz hilal şeklinde bir tür simitten ibaret. Simidin içinde de hava yastığı benzeri bir mekanizma bulunuyor. Çarpışma anında bu simit açılıyor ve başınızla boynunuzu koruyan bir kaska dönüşüyor. Videoları gerçekten çok etkileyici. Merkezi Malmö’de bulunan Hövding adlı şirketin geliştirdiği bu ürün, son derece geleneksel gibi görünen bir alanda nasıl inovasyon yapılabileceğinin çarpıcı bir örneği.
2- Finlandiya’dan yüz tanıyan ödeme sistemleri: Perakende alanında yüz tanıma sistemlerinin bir parçası olarak Uniqul şirketi tarafından geliştirilen ödeme sistemi, yakında Helsinki’de kullanıma sunulacak. Sistem, kullanıcının yüzünü tanıyarak tüm finansal bilgilerine ulaşıyor ve birkaç saniyede ödemeyi gerçekleştiriyor. Sistemin tek özelliği ödeme süresini kısaltması değil, aynı zamanda çok daha büyük bir veriyi güvenilir biçimde toplamaya izin vermesi. Bu sistemlerin gelişmesi fiziki kredi kartlarının ömrünü tahminlerden önce sona erdirecek gibi görünüyor.
3- Markette gerçek zamanlı yemek tarifleri: Süpermarketleri daha akıllı hale getiren teknolojiler de hızla ilerliyor. Brezilyalı mayonez üreticisi Hellmann’s, market arabalarına, müşterilerin satın aldıkları ürünlere göre yemek tarifleri sunan tabletler yerleştirdi. Bu tabletler, yakın alan iletişimiyle hem alışveriş sepetindeki, hem de market içindeki malzemelere değişik yemek tarifleri öneriyor. Tabii tahmin edebileceğiniz gibi tariflerin hepsi mayonezli...
4- Üç Boyutlu baskı: 2014’te en fazla konuşulacak ve gelişecek alanlardan birinin üç boyutlu yazıcılar olduğuna hiç kuşku yok. Üç boyutlu yazıcılar bazı işlere ve hatta evlere girmeye başladı bile. Japonya’da özel eğitim ihtiyacı duyan çocuklara hizmet veren bir okulda, görsel gelişimi sağlamak ve dokunma deneyimini geliştirmek için bu yazıcılar kullanılıyor. Böylece çocuklar web üzerinde gördükleri nesneleri üç boyutlu yazıcıyla çıkış alıp dokunabiliyorlar. 2014’te bunun gibi pek çok alanda üç boyutlu yazıcıları göreceğimiz gibi, üç boyutlu yazıcıların kendi başlarına bir sektör haline gelmesi de hayli yakın.
5- Gerçek zamanlı çeviri: Sigmo, kitle fonlama sitesi Indiegogo’dan temin edilen 250 bin dolarlık fonla geliştirilen ve bugün-yarın piyasaya sürülecek olan bir cep çevirmeni. Türkçe dahil, 25 dilden duyarak kullanıcının diline sesli çeviri yapıyor ve sizin söylediğinizi de yine sesli olarak istediğiniz dile çeviriyor. Dilin neden olduğu iletişim sorununu, son derece pratik şekilde ortadan kaldıran Sigmo’nun tanıtım videoları oldukça çarpıcı ve eğlenceli.
6- Eşyaların interneti: İsviçreli digitalSTROM ve Çinli Plugaway firmalarını işbirliğiyle geliştirilen küçük aparatlar sayesinde, online olmayan ev eşyanızı online hale getirmeniz mümkün. Böylece eşyalarınızı cep telefonu uygulamalarıyla uzaktan kontrol edebileceğiniz gibi tüketim ve benzeri bilgileri de izleyebiliyorsunuz.
7- Akıllı telefonlardan akıllı hastaneler: Güney Kore’de Seul Ulusal Üniversitesi Bundang Hastanesi, hastaları için akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Uygulama, hasta kayıtlarından doktor bilgilerine, randevulara, tedavi zamanlarına, doktorlar için hasta kayıtlarına, bekleme sürelerine hatta bekleme sırasında boş saman faaliyetlerine kadar pek çok uygulamayı bir arada sunuyor.
8- Kişiselleştirilmiş moda tasarımı ve üretimi: Daha önce kitlesel kişiselleştirmeden (Mass customization) epey söz etmiştik. Londra’da açılan bir pop-up mağazada, müşterilerin kendi giysilerini tasarlamasına ve tasarladığı giysiyi satın almasına olanak sağlanıyor. Carnaby Caddesi’nde açılan YrStore adlı deneme mağazası, klasik mağazalar gibi raflarda hazır giysiler sunmak yerine, müşterilere yaratıcılıklarını kullanabilecekleri yazılımlar sunuyor.
9- Blog yayınlarını televizyon şovuna dönüştürmek: Google Reader’ın kapanmasından sonra, kullanıcıların değişik kaynaklardan içerik beslemesi ihtiyacıyla ilgili çeşitli alternatifler ortaya çıktı. Bu ihtiyacı iyi çözümleyenlerden biri olan Gui.de, değişik kaynaklardan derlenen blog yayınlarını ve haberleri kişiselleştirilmiş TV haber bültenlerine dönüştürüyor. Yazılı içeriği sese ve görüntüye dönüştüren bu teknoloji, hem kullanıcılar, hem de yayıncılar için heyecan verici bir deneyim ortaya çıkartıyor.
10- Geri dönüşüm karşılığı bilet: 2014, yeşil ekonomi uygulamalarının daha da yaygınlaşacağı bir yıl olacak gibi görünüyor. Rio Karnavalı sırasında bir bira markasının gerçekleştirdiği kampanya, insanların da bu uygulamalara istekli olduğunu gösteriyor. Getirilen bira kutuları karşılığı verilen metro biletleri, hem saatte bin şişenin geri kazanılmasını, hem de insanların otomobilleri yerine metroyu tercih etmelerini sağladı.