2014 sonuna yaklaşırken
Volkan Onat / Finansinvest
Son dönemde petrol fiyatlarındaki gevşeme enflasyon ve cari açık açısından Türkiye ekonomisi için olumlu bir katalist olurken bu durum endeksteki yükselişte de etkisini hissettirmeye devam ediyor. Ancak küresel piyasalarda makro veri açıklamalarına da bağlı olarak Fed beklentilerinin daha da öne çıkabileceği bir döneme giriyoruz.
S&P’nin Türkiye ile ilgili kredi notu değerlendirmesi bugün olacak. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Moody’s açıklamalarının ardından S&P’nin açıklamalarında da (BB+) kredi notu veya görünümünde (negatif) değişiklik beklenmemeli. Ancak kurumun Türkiye ekonomisi ve siyasi-jeopolitik riskleri tekrarlayabileceği tarzda açıklamalar göreceğimiz de bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Ancak açıklamaların yatırımcı algılamaları üzerinde sürpriz yaratma şansının oldukça düşük olduğu düşünülürse piyasalarımızın açıklamalara sert tepki verme olasılığının da zayıf olduğu söylenebilir.
Önümüzdeki döneme baktığımızda makro veri ve açıklamalara bağlı olarak küresel piyasalar üzerinde Fed beklentilerinin yarattığı volatilite sürebilir. Asya özelinde ise Çin büyümesine yönelik endişeler ile Japonya’da Başbakan Abe’nin aldığı erken seçim kararı yakın dönemin gündeminde ilk sıralarda kalmaya devam edecek gibi. Ancak yakın dönemde arka planda kalmış gözüken Rusya ile batılı ülkeler arasındaki gerginlik, Suriye ve Irak’ta devam eden belirsizlikler de yakından takip edilmeli.
Öte yandan yeni haftaya baktığımızda ABD’de Perşembe ve Cuma günlerinin tatil olması nedeniyle veri akışı yoğunluğunun haftanın ilk yarısında olduğu görülüyor. Yoğun makro ajanda nedeniyle hareketlilik artacaktır. Bu anlamda alınan kısa vadeli trade amaçlı pozisyonlarında da temkinli olunmasında fayda var.