2013 üretimde "yerli ayrımcılığına" yol açmalı
12 büyük holdingimizin yöneticileri 2013 yılında 11 milyar dolarlık yatırım yapma kararında olduklarını açıklıyorlar. Bu holdinglerimizin ve onların yanında bu yıl yapılacak kamu yatırımlarının hammadde ve ekipman kullanımında "yerliler lehine ayrımcılık" yapılmasının hem büyümemize katkı, hem üretimde katma değer artışı açısından büyük önem taşıdığına inanıyorum. Bu dış kaynak artışı beklenen yılda cari açık artış korkusunu da azaltacak bir sonuç getirecektir.
2013 yılı için OVP'de yüzde 4 büyüme öngörüsü yer alıyor. Bu büyümenin artan uluslararası likidite ve canlanması beklenen tüketimden kaynaklanacağı öne sürülüyor. Bunun da cari açığı ve enflasyonu olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor. Buna karşın iki önemli önlem yıl içinde yapılacak reformlar ve üretimde yerli girdiyi artıracak yatırımlar olarak görülüyor.
Arkadaşımız Yıldız Taşdelen Erli'nin araştırma haberi, 12 büyük holdingin 2013 yılında 11 milyar dolarlık yatırım hedefleriyle önemli girişim içerisinde olduklarını ortaya koyuyor. Başı 3.7 milyar dolarlık yatırımı kararı ile Koç ve 2 milyar dolarlık yatırım kararıyla Sabancı holdingin çektiği bilgisinin yer aldığı haberde, bu iki holdingin yatırım toplamının bu 12 holdingin yatırımlarının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturacağı belirtiliyor.
Bu 12 holdingin 2013'te yatırım yapmayı planladıkları alanlara baktığımızda enerjinin ilk sırada yer aldığını, bunu otomotiv, çimento gibi sanayi yatırımlarıyla, gayrimenkul, turizm ve perakende gibi sektörlere yatırımların izleyeceği bilgisini alıyoruz. Holding yetkililerinin açıklamalarından yatırımlarının bir bölümünün satın almalarla büyümeye yönelik olduğunu, bir bölümünün de yurtdışı yatırımları olacağını öğreniyoruz.
2013 yılında 12 büyük holdingin önemli bir yatırım atağı gerçekleştirirken, hammadde ve aramalı tedariklerinde yerli firmalarla işbirlikleri içersinde olmaları söz konusu olabilirse, üretimde katma değerin artması ve onlara hizmet veren tedarikçi firmaların gelişmesi de beraberinde sağlanabilecektir. Üretimde yerli ekipman ve hammadde ayrımcılığı yapılması bu sonucu getirecektir.
Ekonomi yönetiminin bu holdinglerin yatırım planlarına bağlı olarak yerli hammadde ve aramalı temininde bazı avantajlar sağlayacak düzenlemeleri yapmaları gerekir. İhale kanununda yerli hammadde ve ekipman kullanımını artırıcı bazı yenilikler üretimde yerlilik oranını ve katma değeri artırıcı sonuçlar verecektir.
Son yıllarda OSTİM gibi bazı organize sanayi bölgeleri kendi alanlarında yer alan firmaların güçlerini birlikte kullandıkları, ortak hizmet birimleri geliştirerek, önemli ihalelerde, önemli büyüklüklere ulaşarak yer alıyor, hizmet veriyor. Zaman içerisinde de birçok sektörde önemli kümelenmeler gündeme geliyor.
Oysa, kamu kurumları bile hem makine alımlarında, hem binalarda ve yollarda kullandıkları taşlarda var olan yerli imkanların yerine aynı özellikli yabancı makineleri ve Çin taşlarını kullanarak titizlikten uzak davranıyorlar. O nedenle bu yıl üretimde yerli malzeme kullanımında "ayrımcılık" yapılması çok önemlidir.
Yeni yılda önemli yatırımlar yapacağını açıklayan holdinglerimizin de, yatırım yapacak kamu kurumlarımızın da yerli hammadde ve ekipman kullanımında hassas olmaları önem taşıyan bir konudur. Bu yıl yerli girdi ve ekipman kullanımına dikkat edilen bir yıl olması, ithalatı azaltacağı gibi, ihraç ürünlerde yerli payını artırarak, katma değer artışına da kapı açacaktır. Bu konuda hem üretici özel sektörün, hem de kamunun hassas olması bu yılın önemli adımı olabilir…
Büyümenin bu yıl yeniden ivmelenmesi yüzde 4'e ulaşması, hatta aşması açısından üretimde yerli katkının artması, ithal girdinin frenlenmesinin öneminin büyük olduğu unutulmamalıdır.