2013 beklentileri

Fatma MELEK
Fatma MELEK PİYASA GÖZÜYLE [email protected]

 

 

Türkiye'ye ultra genişlemeci küresel likidite ve kredi notu artışı sonrasında TL'yi güçlendirici yönde sermaye akımları gelmeye devam edecek. 
 
Piyasalar 2012 yılını olumlu kapattılar. Hisse senedi fiyatlarında (MSCI) %13 prim görülürken, emtia endeksi (S&PGSCI) hisse senedinden ayrışarak yatay bir seyir izledi.  Endeks alt gruplarından sadece değerli metaller global likiditenin de etkisiyle %5 artıda iken endüstriyel metal ve enerji endeksleri yatay seyrediyor. Ancak önümüzdeki dönemde çok düşük faiz oranları ile birlikte gelişmekte olan ülkelerde büyümenin oldukça güçlü seyretmeye devam etmesinin özellikle enerji ve endüstriyel metaller olmak üzere emtia fiyatlarını desteklemeye devam edeceğini değerlendiriyoruz. 
Piyasaların 2012 yılını daha olumlu kapatması sürpriz olmayacak. Avrupa merkez bankasının-koşula bağlı olmak kaydıyla- sınırsız bono alım taahhüdü bölgede finansal açıdan riskleri azaltırken borçlanma maliyetleri de geriledi:  İspanya ve İtalya'nın, sırasıyla 663 ve 551 baz puanları gören Almanya ile 10 yıllık tahvil getiri farkları 385 ve 309 baz puana geriledi. Mali birlik ve bankacılık birliği için atılan somut adımlar  2013 yılında beklenen resesyona rağmen (%0.3 daralma), euro bölgesinin krizden daha güçlü bir şekilde çıkacağı beklentisini getiriyor. 
ABD için 2013 yılı başında en önemli risk maliye politikası; ancak soruna kısa vadeli bir çözüm bulunması bekleniyor. Çin tarafında ise hızlanan ve 2012'de %7.8 seviyesinde öngörülen büyüme, sert iniş endişelerini azalttı. 
2013 yılında aktif fiyatlarına ilişkin olumlu görünüm sürecek; Japonya'da yeni hükümet enflasyon %2'ye ulaşana, yen de belirgin bir şekilde zayıflayana kadar parasal genişlemenin devam etmesini istiyor. Fed, kısa vadede enflasyon %2.5'u  geçmediği sürece ve işsizlik de %6.5'a gerileyene kadar tahvil alımını sürdürecek. 
Hisse senetleri fiyatları büyümedeki değişimlere tepki verirken, bono getirileri çıktı açığındaki gelişmeleri takip ediyor. ABD'de büyümenin- toparlanmasına rağmen- potansiyelinin altında kalması, ücret ve enflasyon artışlarını baskılayarak bono getirilerinin düşük kalmasını getiriyor. Genişlemeci para politikası ve zayıf büyüme ile gelişmiş ülkelerdeki bono getirileri tarihi düşük seviyelerinde. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi (2012 ortalama): %1.78; Almanya ise %1.50.
Para politikasının genişlemeci olduğu ve büyümenin hızlandığı dönemlerde hisse senetleri ve riskli aktifler olumlu seyreder. 2013 yılında da bu görünümün -euro bölgesindeki belirsizliklerin ve ABD maliye politikasına ilişkin risklerin belirgin düzeltmeler getirebileceğini hatırlatarak- devam etmesini bekliyoruz. 
Başlıca merkez bankalarının amacı da borçlanma maliyetlerinin düşürülerek ve hisse senedi piyasalarını harekete geçirerek hanehalkı ve firmaların harcama ve yatırım yapmasını sağlamak. Ancak 2009'dan beri uygulanan bu metod global ölçekte daha önce test edilmemiş, deneysel bir strateji. Maliye politikasından katkı düşük ve sadece parasal genişleme ile kalıcı büyümenin sağlanması beklenemez. Zira gelişmiş ülkelerde borçluluk oranları çok yüksek ve zayıf büyüme de bundan kaynaklanıyor. Örneğin hanehalkı, finansal sektör, şirketler ve kamunun toplam borcunun milli gelire oranı ABD ve Almanya'da %300, İngiltere ve İspanya'da %500.
Türkiye'ye ultra genişlemeci küresel likidite ve kredi notu artışı sonrasında TL'yi güçlendirici yönde sermaye akımları gelmeye devam edecek. TCMB, döviz kuru ve kredilerdeki aşırı oynaklığı yavaşlatıcı para politikası araçlarını kullanmaya devam edecek. IMKB 2012'yi %50 primle kapatıyor. 2013 yılında aynı prim olmasa bile görünüm olumlu olacak. Faizlerin düşük seyrettiği bir ortamda iç talepte beklenen canlanma şirket karlılıklarını destekleyecek. Değerli ve endüstriyel metallere risksiz yatırım olanağı sağlayan ana para korumalı fonlar uygun yatırım aracı olabilir. Kurlarda mevcut görünümün devamını bekliyoruz. Enflasyonun %6 veya biraz altında kalmasını bekliyoruz. Büyüme beklentimiz ise %4.5. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
2016 Beklentiler 07 Ocak 2016