2012 yılında piyasaların yönü

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

2012 yılına Euro Bölgesi borç krizi nedeniyle küresel büyümenin yavaşladığı, enflasyon tehdidinin azalmaya başladığı, sistemik risklerin arttığı bir konjonktürde giriyoruz.  Euro Bölgesi borç krizi dünya ekonomisi için tehdit oluşturmaya ve küresel risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Risk iştahına duyarlı bir piyasa olarak Türkiye'de küresel piyasalardaki satış dalgasından payını fazlasıyla alıyor. 

Türkiye 2011 yılında gelişmekte olan ülkeler liginde en kötü performans gösteren oyunculardan birisi oldu. MSCI Türkiye %32 değer kaybı ile Mısır ve Hindistan'dan sonra en kötü performans gösteren borsa endeksi oldu. Yüksek cari açık ve "sıra dışı para politikası" Türk lirasının dolara karşı %18 ile Güney Afrika randından sonra en çok kaybettiren para birimi olmasına neden oldu. Türkiye DİBS'leri -%13 ile en çok gerileyen gelişmekte olan tahvil piyasası unvanını elde etti.

İMKB'deki değer kaybı haklı gerekçelere dayanıyor. Durgunluğa giren Avrupa ekonomisi ihracatımızın yarıdan fazlasını, yurtdışı borçlanmamızın üçte ikisini oluşturuyor. Avrupa'daki sorunların 2012 yılında Türkiye'nin büyümesini %1,5 civarına çekmesini bekliyoruz. Söz konusu büyümenin gelişmekte olan ülkelerde beklenen %5,5 büyüme rakamına göre çok düşük olması yabancı yatırımcılar için borsanın cazibesini azaltıyor. Üstelik diğer gelişmekte olan ülkelere iskontamızda %5 gibi sınırlı bir düzeyde. Bu yüzden 2012 yılının ilk aylarında  İMKB'nin gelişmekte olan ülkelere göre daha kötü performans göstermesini bekliyoruz. Borsaya yatırım yapmak için yılın kinci çeyreğini ve 50,000 seviyesinin altını beklemek daha uygun gözüküyor.

Türk lirasında borsaya göre daha iyimseriz. Ekonomideki yavaşlamaya rağmen enflasyonun 2012 yılında %7 ile gelişmekte olan ülkelerdeki beklenen %4.5'lik seviyenin çok üzerinde kalmasını bekliyoruz. Türk lirasındaki son aylarda yaşanan değer kaybı ve enflasyonun yükselmeye devam etmesi Merkez Bankası'nı 2012 yılının ilk yarısında da daraltıcı para politikası uygulamaya devam etmeye zorlayacak.

Merkez Bankasının sıkı para politikası ve son bir yılda yaşanan şiddetli değer kaybı Türk lirası varlıkları carry trade için cazip kılıyor. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında Brezilya'dan sonra en yüksek para piyasası faizlerine sahip. TL gelişmekte olan ülke paralarına karşı reel olarak 2003 yılındaki seviyelerinde işlem görüyor. Avrupa cephesinden gelebilecek şoklar ve özel sektörün yüksek açıkları nedeniyle yılın ilk aylarında Türk lirasındaki dalgalanma devam edebilir. Ancak küresel risk iştahının toparlanmasına paralel 2012 yılında Türk lirasının toparlanmasını ve döviz sepetine karşı  %3 değer kazanmasını bekliyoruz.

Benzer şekilde tahvil piyasası içinde iyimser bir görüşe sahibiz. Ekonomideki yavaşlamaya paralel hız kesen kredi talebi, merkez bankasının para politikasındaki normalleşme ve görece güçlü bütçe performansının tahvil piyasasını 2012 yılında destekleyeceğine inanıyoruz. Yıl genelinde Hazine 122 milyar TL iç borç servisine karşı 102 milyar borçlanma yaparak piyasalarda 20 milyar TL bırakacak. Kredi büyümesinin yavaşladığı ve kısa vadeli faizlerin gerilediği bir ortamda bu paranın tahvile yönelmesini bekliyoruz.

Kredi büyümesinin mevduat artış hızından fazla olması ve dış kaynağın azalması tehdidi mevduat faizlerini kısa vadede yüksek tutabilir. Yılın ilk dört ayında borç servisinin yüksek olması (aylık 17-18 milyar TL), yabancı payının %25'in üzerinde olması ve enflasyonun yükselmeye devam etmesi kısa vadede faizler üzerinde baskı yapabilir.

Ancak tahvil piyasasındaki olası satış baskısını geçici görüyoruz. Ekonomideki yavaşlamayla birlikte Merkez Bankası'nın para piyasasındaki baskısını kademeli olarak azaltmasını bekliyoruz. Mevcut faiz seviyelerinde değişken faizli ve enflasyona endeksli tahviller yerine orta-uzun vadeli sabit faizli tahviller daha cazip görünüyor. İyi seçilmiş bir özel sektör tahvil portföyüyle kredi riski alınarak portföy getirisi zenginleştirilmesini önermeye devam ediyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019