2011 yılının en çok kazandıranı, 2012 yılında kaybettirse

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Hakan TEZCAN / YATIRIM FİNANSMAN

Avrupa ve ABD tahvil getirileri 2011 yılında tüm varlık sınıfları içinde en çok kazandıran yatırım araçları oldular. Özellikle ABD 10-yıllık tahvilleri, 2011 yılında yatırımcısına %23 oranında getiri sağladı. Öyle ki bu getiri %13.5 yükselen petrolden 10 yüzde puan daha fazla, %10.2 yükselen altından da iki kattan fazla oldu. 2011 yılının en kötü performansı gösterenleri ise kuşkusuz hisse senetleri piyasaları oldu. Yegâne yükselen endeksler ABD'de yer alırken, en fazla yükselen DJI endeksi bile sadece %5.5 kazandırdı. Avrupa'da ve gelişmekte olan ülkelerde borsalar USD bazında ortalama %18-%20 civarında değer kaybetti. Bankacılık sektöründe ise ortalama kayıplar %50'lere ulaştı. ABD'de bile bankacılık sektörü hisseleri %25 düştü. Avrupa'da bankaların piyasa değeri ortalama üçte bir oranında erirken, Türkiye'de de kayıplar USD bazında %44'e ulaştı.

Genel olarak bakıldığında MSCI Dünya Endeksi 2011 yılında %7.0 geriledi. Oysa tahvil piyasalarında ortalama getiriler, ABD'de ve Avrupa'da yaklaşık %10 civarında gerçekleşti. Gerek güvenli liman arayışı gerekse ekonomilerin yavaşlayacağı beklentisi tahvillerin 2011 yılında en çok kazandıran olmasını sağladı.

Bu yıla girerken ise Asya'da açıklanan olumlu imalât sanayi PMI verilerinin; Avrupa'da ve ABD'de beklentilerin üzerinde gelen olumlu verilerle desteklenmesi, ekonomilerin sanılandan daha az yavaşlayacağı beklentisini güçlendirdi. Ayrıca ekonomistlerin ve stratejistlerin ABD 10-yıllıkları için 2012 yılını %2.6 seviyesinden tamamlayacağı yönünde tahminlerinin bulunması, şimdiden tahvil piyasalarından bir miktar çıkış olmasına neden olmuş görünüyor. 2011 yılını %1.88 seviyesinden kapatan ABD 10-yıllıkları, şu sıralar 10 baz puan yükselişle %1.98 seviyesinden işlem görüyor. ABD 10-yıllıklarının %2.6 seviyesine yükselmesi demek tahvil yatırımcısının 2012 yılında %3.0 oranında kaybedeceği anlamına geliyor.

İlerde Avrupa'da açıklanacak ekonomik verilerin, yılın ilk yarısında daralma olacağı yönündeki ezberi bozacak şekilde olumlu gelmesi halinde tahvil piyasalarından kaçışın hızlanabileceğine düşünüyoruz.  Tahvil piyasalarından kaçan fonların ise geçen yılın en çok kaybettireni olan hisse senetleri piyasasına yönelmesinin ise hiç de uzak bir ihtimal olmadığına inanıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017