2010, Metin Beylerin sigorta yaptıracağı bir yıl olsun

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sektör kötü bir sene geçirdi. Kriz ile birlikte iyi sigortalı yani hasarı az olanı sistemden çıktığı söyleniyor. Hasarı çok olan ise sistemden çıkmadı...Çünkü o halinden memnun.! Derken ciddi bir sel faciası yaşandı ve sektör için kötü bir sene geride kaldı. Gelecek sene için öngörüler de peşisıra gelmeye başladı. Genel düşünce 2009'dan daha kötü olmayacağı. Ya da belki ben daha çok buna inanmak istiyorum sanki. Daha kötü olacak diyenler de yok değil tabii.

Ayağımıza kurşun sıkmayalım

Ben buradan sektör yöneticilerine sesleniyorum. Yaygın mecralarda "sektörde zarar eden şirketlerin sayısı artacak, oto sigortalarında şu kadar zarar edildi, yok yabancılar kaçacak, şirketler zor durumda, sektörü zor günler bekliyor" gibi söylemlerden biraz uzaklaşsak diyorum. Zaten sokaktaki vatandaş sigorta şirketlerine güvenmiyor, üstüne bir de biz tüketicinin önünde bu söylemleri dile getirirsek vatandaşın nasıl gidip sigorta yaptırmasını bekleyebiliriz ki.. Tüketici sigorta fikrine zaten uzak, hadi diyelim ki yaptıracak, kafasında "bunlar oto sigortalarından zarar etmişler acaba benim otomobilime bir şey olursa paramı alabilir miyim?, ya da yabancı diye seçtiğimiz şirket Türkiye deki şirketini satıp giderse benim poliçelerim, hayat sigortalarım, BES'teki fonlarım ne olacak ?" demez mi ? Çünkü sigorta deyince vatandaşın aklına sadece oto sigortası ya da DASK gelmiyor asıl geçmişte yaşanan hayat sigortası anıları geliyor. Bunun için sektör yöneticilerinin yaygın mecralarda vereceği demeçlere ayrı bir önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. İç sorunlarımızı Birlik yönetiminde ve sektör dergilerinde rahatça tartışabilirler. Çünkü burada verilmek istenen mesajlar zaten ya Hazine'ye ya da diğer şirket yöneticilerine … Bunlardan sokaktaki vatandaşa ne?

Çetin Bey örnekleri artmalı

Bu arada, sene sonuna tanıtım anlamında sigorta sektörü hızlı girdi… Önce, Allianz'ın ardından, Groupama'nın hem Devler Ligi, hem de Okan Bayülgen ile yaptığı reklamlar sonrasında Anadolu Sigorta'nın "Kaza geliyorum der" televizyon reklamları ve de Aksigorta'nın 50'nci yıl gazete ilanları medyanın her mecrasında tüketiciye ulaşıyor. En son olarak da AXA Sigorta'nın "Metin Bey ile Çetin Bey" televizyon reklamları gerçekten çok başarılı. Sigorta yaptıran Çetin Bey, hastanede bile olsa sigortasını yaptırmayan Metin Beye bir örnek oluyor. Hoş, özel hastaneler buna biraz kızmış olabilir ama gerçek böyle değil mi ? Çok iyi niyetli de gözükse hasta özel hastaneye geldiğinde "Özel sigortanız var mı ?" diye sorulmuyor mu ? Neyse konumuz bu değil.. Ama bir gerçek var ki, artık potansiyel sigortalıya ulaşacak reklamların da çok kolay anlaşılabilir olması gerekiyor. Çünkü sigorta zaten kendi içerisinde çok karışık bir kavram. Tüketicinin kafası karışıyor sigorta poliçesi satın alırken, bari reklamları kolay anlaşılabilir olsun… AXA'nın sağlık sigortası ürünü diğer uygun fiyatlı sağlık sigortaları gibi, sigorta mantığının tabana yayılması için bir adım olarak görüyorum. Kolay anlaşılabilir ve uygun fiyatlı sigorta ürünleri çoğalmalı bence…

Reklamcılar da kendi açılarından haklı

AXA Sigorta'nın basın toplantısına ben de katıldım. Kalabalığı görünce ürktüm açıkçası. Medyanın reklam servislerinin üst düzey yöneticileri tam kadro oradaydılar. Biz oturacak yer bulamadık. Sigorta sektörünü izleyen gazeteci sayısı zaten 25 ile 40 arasındadır. O toplantıda da biz gazeteciler o kadardık, gerisi reklam servislerindendi. Şirket yöneticileri kim kimdir diye şaşırdı, soru soran reklamcılar bile oldu. Bir bayan "ben bu sigortayı çok beğendim, hemen yaptıracağım" demek için söz aldı. Ve toplantı sonrası şirket yöneticilerine kart verirken gördüm ama, ilan almak için mi yoksa sağlık sigortası yaptırmak için artık orasını kestiremedim. Bu tür toplantılar belki artık basın toplantısı ve tanıtım kampanyası lansmanı diye ikiye ayrılmalı.. Bundan 12-13 yıl önce bir cep telefonu lansmanı yapılmıştı. Çekiliş yaptılar çıkan kişiye neredensiniz dediler "Sabah Gazetesi ulaştırma " demişti.! Bu nedenle halkla ilişkiler şirketlerine büyük görev düşüyor bu konuda.

Mutlu Yıllar hepimize…

Sektör yöneticilerimiz medyadaki demeçleriyle ne Metin Beyi ne de Çetin Beyi de tedirgin etmemeli. Söylemler biraz daha pozitif olmalı,. Biraz daha sigortacılığa güveni artıracak nitelikle olmalı. Ben de tüm kalbimle inanıyorum ki 2010 yılı 2009'dan çok daha iyi bir sene olacak sigorta sektörü için. Ve her geçen gün sigortanın önemini kavrayan vatandaşlarımızın sayısı hızla artacak.. Okuyucularımın yeni yılını kutluyorum. 2010'un felaketlerden, krizlerden uzak bir yıl olmasını diliyorum. "Başınıza bir şey gelmesin, ama sigortasız da kalmayın" diyorum…İyi yıllar

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar